Fondatorii Adidas și Puma: doi frați, doi sneakers și un război mondial pentru piața de încălțăminte

Astăzi, Adidas și Puma reprezintă al doilea și, respectiv, al treilea brand mondial de încălțăminte sport. Primul este Nike. Deși ambele companii au sediul general în același oraș, deținătorii sunt diferiți.

În urmă cu mai bine de 70 de ani începea să se scrie povestea ce-i avea în centru pe fondatorii Adidas și Puma. Doi frați de origine germană, Adolf și Rudolf Dassler ce aveau împreună o companie producătoare de încălțăminte sport, se despărțeau iremediabil, divizând atât firma, cât și familia și orașul natal în două tabere diferite.

Se pare că totul a pornit de la o neînțelegere: în timpul celui de-al doilea război mondial, mai exact în timpul unui atac cu bombe, unul dintre ei a vrut să se adăpostească împreună cu familia sa într-un buncăr. Acolo l-a găsit pe fratele lui cu familia lui. De cum a dat ochii cu ei, primul a spus: „iar au venit acești bastarzi”, referindu-se la atacatorii cu bombe. Fratele aflat deja în buncăr a considerat că a fost o jignire adusă lui și familiei lui, motiv pentru care s-a produs ruptura ce nu s-a mai refăcut niciodată.

Dar cum sună povestea fondatorilor Adidas și Puma?

Astăzi, Adidas și Puma reprezintă al doilea și, respectiv, al treilea brand mondial de încălțăminte sport. Primul este Nike. Deși ambele companii au sediul general în același oraș, deținătorii sunt diferiți.

Această poveste ce a fost chiar subiect de film pornește la 1924 când doi frați au pus pe picioare compania Dassler Brothers Sports Shoe Factory, în micul oraș bavarez, Herzogenaurach.

Adolf era meșterul designer, iar Rudolf este carismaticul om de vânzări. Au încercat pentru prima dată antreprenoriatul în spălătoria mamei lor, fără să știe că vor ajunge niște giganți la nivel global.

Primul pas spre succes l-au făcut în 1936, la Jocurile Olimpice de la Berlin, când Adolf l-a abordat pe atletul Jesse Owens și l-a convins să folosească pantofii lui sport pentru a alerga. Owens a câștigat patru medalii de aur, în timp ce alți sportivi ce au fost echipați tot de Adolf au plecat acasă cu alte 3 medalii de aur și 3 de argint.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here