ApaVital SA, societatea de apă-canal a Consiliului Județean, a suportat din fondurile proprii extinderea rețelei de canalizare până la proprietatea lui Costel Alexe şi a familiei sale din Bârnova @ Lucrarea, care a fost finanțată din „surse proprii” ale ApaVital și a costat 270.000 de lei, a fost realizată în toamna anului trecut, în septembrie 2023 @ 7IAȘI a intrat în posesia unor imagini surprinse în timpul lucrărilor: au fost folosite utilaje, materiale și echipe de angajați ale ApaVital @ În 2019, înainte ca familia Alexe să pună mâna pe terenuri, locuitorii aceleiași străzi au solicitat Primăriei Bârnova extinderea rețelei de canalizare @ Primarul PNL Mihai Bălan a impus însă acestora condiții: să plătească pentru extinderea rețelelor de utilități, să suporte costurile pentru refacerea drumului, dar și achitarea în avans a unor garanții și a unor taxe pentru folosirea domeniului public @ În 2023, primarul Mihai Bălan a depus la ApaVital solicitare pentru realizarea reței de canalizare, iar societatea Consiliului Județean s-a conformat și a executat lucrarea @ Costel Alexe prin firma Gervic Impex SRL și fratele acestuia, Florin Alexe, au cumpărat mai multe terenuri pe strada Mitropolit Anastasie Crimca din Bârnova @ În total, aproximativ 2,5 hectare, care legate la rețeaua de canalizare își sporesc considerabil valoarea
În toamna anului trecut, muncitorii Apa Vital SA au lucrat la extinderea rețelei de canalizare în comuna Bârnova, pe strada Mitropolit Anastasie Crimca, exact prin dreptul unor terenuri deținute de familia Alexe. Lucrarea a costat aproximativ 270.000 de lei și a fost suportată din „fondurile proprii” ale societății de apă și canalizare deținută de Consiliul Județean, instituție condusă de Costel Alexe. Solicitarea pentru realizarea investiției a venit din partea Primăriei Bârnova condusă de liberalul Mihai Bălan.
„Sursa de finanţare: surse proprii – investiţie de natura domeniului public (public–operator). Solicitant: Primăria Bârnova”, se arată într-un răspuns transmis de ApaVital SA redacției 7IAȘI.
În perioada 2021 – 2022, Costel Alexe a pus mâna pe mai multe suprafețe de teren de pe strada Mitropolit Anastasie Crimca din comuna Bârnova, după ce achiziționat societatea Gervic Impex SRL. În același interval de timp, Florin Alexe, fratele președintelui Consiliului Județean, a cumpărat de asemenea alte terenuri pe aceeași stradă.
În anii anteriori, locuitorii de pe aceeași stradă, Mitropolit Anastasie Crimca, au solicitat Primăriei Bârnova sprijin pentru extinderea rețelei de canalizare dar și a celei de gaze naturale. Demersurile acestora au rămas însă fără răspuns.
Ba mai mult, în 2019, când familia Alexe nu devenise încă proprietară a domeniului din Bârnova, locuitorilor de pe strada Mitropolit Anastasie Crimca li s-a răspuns că pe lângă costurile ce privesc lucrările de extindere a rețelelor, trebuie să achite taxe pentru folosința domeniului public și garanții.
„Aprobarea utilizării domeniului public pentru extindere rețea canalizare și branșament sat Pietrăria, strada Mitropolit Anastasie Crimca, lungime 360 ml (…) pe lângă drum pietruit, cu traversare și numai cu refacerea zonelor afectate. Pentru accesul pe domeniul public al UAT Bârnova, beneficiarii lucrării vor plăti suma de 250 lei, reprezentând contravaloarea utilizării domeniului public. (…) vor achita o garanție pentru lucrare, respectiv săpătură pe/lângă drum pietruit lungime până la 50 ml, suma de 500 lei și 2.000 de lei pe/lângă drum pietruit lungime la drum asfaltat”, se arată în hotărârea Consiliului Local din 31 noiembrie 2019, inițiată de către primarul Mihai Bălan.
Lucrare executată în timp record de ApaVital
De atunci, locuitorii de pe strada Mitropolit Anastasie Crimca nu au mai aflat nimic despre solicitările depuse pentru extinderea rețelei de canalizare. Lucrurile aveau să se schimbe însă după ce au devenit fără să știe vecini cu președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, dar și cu fratele acestuia, Florin Alexe.
În septembrie 2023, pe stradă și-au făcut apariția utilaje și echipe de muncitori ai ApaVital, societatea de apă și canalizare deținută de către Consiliul Județean Iași. Săpăturile și montajul conductelor de canalizare au fost realizat într-un timp record. Țevile de canalizare au fost legate de rețeaua care pornește din drumul județean și străbate comuna dintr-un capăt în altul.
7IAȘI a intrat în posesia unor imagini realizate în timpul lucrărilor și în care sunt suprinse utilajele și echipele de muncitori ale ApaVital SA.
Detaliul care face diferența: lucrările de extindere a rețelelor de apă și canalizare sunt executate de cele mai multe ori de către terți, firme contractate de ApaVital în urma unor proceduri de achiziție. Utilajele ApaVital sunt folosite în schimb la lucrări mai mici, în special realizarea de branșamente sau intervenții în caz de avarii.
Vecinii lui Alexe și-au tras utilități pe banii lor
Proprietarii caselor de pe strada Mitropolit Anastasie Crimca au făcut cereri peste cereri de-a lungul anilor pentru extinderea rețelei de canalizare, dar au fost ignorați. Omenii au fost nevoiți să-și tragă pe banii lor apa, gazul sau electricitatea. Vecinii lui Alexe au tras pe cheltuiala proprie peste 300 metri de rețele de apă, electricitate și gaze naturale și apoi au refăcut drumul tot din banii lor.
„Noi am tras pe banii noștri utilitățile. El s-a mai înţepat şi la gaz, conductă pe care cinci familii am adus-o din Bârnova pe cheltuiala noastră. De asemneea, noi am adus şi energia electrică, stâlpii sunt plătiţi de noi, toată instalaţia e de la noi”, a spus unul dintre locuitorii de pe strada Mitropolit Anastasie Crimca.
Lucrarea a costat 270.00 de lei, dar vecinii nu se pot branșa la rețea
ApaVital a extins rețeaua pe porțiunea ce trece pe lângă terenurile lui Costel și Florin Alexe, suprafețe pe care nu este construit absolut nimic. Culmea, vecinii care folosesc fose septice pentru apele menajere nu-și pot racorda locuințele la rețea.
„Am fost la sediul ApaVital și am întrebat. Mi s-a răspuns că rețeaua figurează ca fiind dată în folosință, dar că deocamdată nu pot fi realizate branșamente”, spune un alt locuitor de pe aceeași stradă.
Compania ApaVital transmis un răspuns la întrebările 7IAȘI.
„Valoarea lucrarilor: 269.560,83 lei. Sursa de finanţare: surse proprii – investiţie de natura domeniului public (public–operator). Solicitant: Primăria Bârnova, pentru lucrări de apă-canal pe străzile: Brâncoveanu, Părului, Ipătescu şi Anastasie Crimca. Lungimea reţelei: 881,5 metri”.
Proprietatea din Pietrărie – Bârnova: 2,5 hectare de teren și pădure
Costel Alexe și familia acestuia dețin în zonă mai multe suprafețe de teren, cumpărate în urmă cu câțiva ani, terenuri pe care ar intenționa să ridice mai multe locuințe. Terenurile, unul de 7.700 mp și unul de circa 5.000 mp sunt proprietatea firmei Gervic Impex SRL, administrată de Alexandru Dura, cumnatul șefului CJ Iași, și unde Costel Alexe este unic asociat.
Fratele său, Florin Alexe, a cumpărat și el recent, în 2021 şi 2022, două suprafețe de teren, de 10.800 mp și de 2.700 mp în apropiere, întregind domeniul familiei.
Tudor LEAHU
Vlad ROTARU