Fiul comisarului Țibulcă de la DGA, executat de judecători pentru că a hărțuit un polițist

Radu Țibulcă, fiul controversatului comisar de la DGA Iași, Cătălin Țibulcă, a fost condamnat de judecători să-l despăgubească pe polițistul pe care l-a hărțuit pentru că-i aplicase o amendă de circulație @ „Cred că  voi face recurs. Despăgubirile sunt prea mici față de stresul pe care l-am suferit. Încep să cred că nu mai există dreptate în această țară, mă gândesc să plec din țară”, a spus Marius Cojan, polițistul hărțuit de Radu Țibulcă

Marius Cojan, polițistul ieșean hărțuit de comisarul DGA Cătălin Țibulcă și de fiul acestuia Radu Țibulcă, a obținut despăgubiri în justiție. Astfel, zilele trecute, Judecătoria Iași a dispus ca Radu Țibulcă să-i plătească lui Marius Cojan suma de 500 lei cu titlul de daune materiale, 2.000 lei daune morale și 1.500 lei reprezentând onorari avocat.

Marius Cojan, care activează și acum la secția 2 Poliție din municipiul Iași, a fost nevoit să se judece numai cu Radu Țibulcă, deoarece fiul comisarului DGA a fost cel care și-a asumat plângerile abuzive depuse împotriva polițistului. Totul a pornit de la faptul că Marius Cojan îi aplicase lui Țibulcă o amendă de circulație.

„Cred că  voi face recurs. Despăgubirile sunt prea mici față de stresul pe care l-am suferit. Încep să cred că nu mai există dreptate în această țară, mă gândesc să plec în țară, mă gândesc să plec în Anglia”, a spus Marius Cojan

Istoria unui abuz

Să reamintim că Marius Cojan și-a făcut datoria, oprind-ul în trafic pe Radu Țibulcă, care conducea mașina tatălui său, un Fiat, în zona Copou. S-a întâmplat pe data de 20 martie 2015. Radu Țibulcă conducea în zona Copou autoturismul marca Fiat cu numărul de înmatriculare IS-50-CRI. Polițistul l-a oprit, i-a cerut documentele, iar Radu Țibulcă a spus că nu are asupra sa certificatul de înmatriculare. De asemenea, polițistul a constatat că Radu Țibulcă i-a prezentat o poliță RCA expirată, un far al mașinii nu se aprindea, iar șoferul nu avea semnele de începător, deși era cazul să le poarte. La momentul respectiv, Radu Țibulcă avea 19 ani. Polițistul Marius Cojan a verificat în sistem și a constatat că mașina avea poliță RCA, dar că Radu Țibulcă nu avea asupra sa polița valabilă, ci doar una expirată. În consecință, polițistul Marius Cojan l-a amendat pe Radu Țibulcă cu 6 puncte penalizare și 420 lei amenda, pentru ca nu avea asupra sa certificatul de înmatriculare. Pentru că nu avea semn de începător, iar un far al mașinii nu se aprindea, Radu Țibulcă a primit avertisment.

Polițistul hărțuit cu plângeri, iar Țibulcă protejat de Gîtlan

Încă din momentul în care a fost oprit de polițist, Radu Țibulcă a început să amenințe spunând că tatăl său este comisar la DGA și că va avea de suferit. Și-a sunat tatăl și a încercat să-l determine pe polițist să vorbească la telefon cu ofițerul DGA, dar Cojan a refuzat aplicând pur și simplu Legea. La numai câteva zile după acest incident, Marius Cojan s-a trezit că împotriva sa a fost depusă un soi de plângere cu caracter disciplinar. Plângerea lui Cătălin Țibulcă conține tot soiul de insulte, Marius Cojan fiind descris ca un „Garcea” din Poliția ieșeană. Cercetarea disciplinară s-a încheiat și, cum era și normal, Marius Cojan a fost găsit nevinovat. Marius Cojan ar fi vrut să-l tragă la răspundere pe latura civilă sau penală și pe Cătălin Țibulcă. Însă, IPJ Iași care și la acea vreme era condus de comisarul șef Costel Gîtlan, a refuzat să-i elibereze o copie după plângerea depusă de comisarul DGA. Gâtlan este prieten la cataramă cu Țibulcă. Să reamintim că în urmă cu mai bine de 10 ani cei doi au fost implicați împreună într-un scandal, fiind acuzați că au bătut abuziv niște studenți în zona Ciric.

Hărțuit și cu plângere penală

După plângerea depusă la IPJ de Cătălin Țibulcă și Radu Țibulcă a depus și plângere penală împotriva agentului de poliție, inventând fapte de abuz, fals, uz de fals etc. Cum era și de așteptat, procurorii ieșeni au clasat plângerea, constatând de asemenea că Marius Cojan și-a făcut datoria atunci cand l-a sancționat pe Radu Țibulcă. În aceste condiții, Marius Cojan a depus la rândul său la Parchetul de pe lângă Judecatoria Iași, plângere împotriva lui Radu Țibulcă, pentru săvârșirea infracțiunii de inducere în eroare a organelor judiciare, fapta care se poate pedepsi cu închisoare. După o serie de cercertări superficiale, procurorii , adică colegii lui Țibulcă (DGA colaborează cu Parchetul Judecătoriei de ani de zile), au clasat dosarul în data de 19.12.2017. Marius Cojan a atacat în justiție ordonanța de clasare, dar situația nu s-a schimbat. De aceea, polițistul a fost nevoit să solicite despăgubiri pe cale civilă.

„Îl voi executa pe Radu Țibulcă nu pot să-l iert. Am pătimit degeaba, mi-am făcut datoria”, a mai spus Marius Cojan.

Sentința Judecătoriei nu este definitivă. De-a lungul timpului a abuzurile comisarului Cătălin Țibulcă au fost verificate de superiorii săi. Acestuia nu i s-a clintit nici un fir de păr beneficiind de o protecție specială.

Bianca CRISTEA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here