Firme condamnate la blocaj, insolvență și sute de muncitori trimiși în șomaj

O firmă din Iași se confruntă cu o situație alarmantă pe strada Prof. Antonin Ciolan, o arteră din Copou unde dezvoltarea imobiliară a evoluat rapid. În apropierea acestei străzi, au fost construite peste 40 de locuințe individuale, iar alte ansambluri rezidențiale sunt în plină construcție. Cu toate acestea, firma LCA Construct Imobiliare s-a trezit într-o criză profundă, fiind pe punctul de a intra în faliment, iar zeci de muncitori au fost lăsați fără locuri de muncă.

Conflictul dintre LCA Construct Imobiliare și autorități durează de mai bine de trei ani. Autorizația de construcție necesară pentru continuitatea lucrărilor nu a fost eliberată nici acum, fiind invocat un acord de trecere de care firma nu beneficiază. Mai precis este vorba despre un drept de servitute, un act banal pentru care s-au creat blocaje enorme.

În mod paradoxal, alte companii dezvoltatoare din zonă continuă să construiască fără a se confrunta cu aceleași restricții.
Strada Prof. Antonin Ciolan este înregistrată în nomenclatorul arterelor stradale ale municipiului Iași, dar se află sub administrarea Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație (S.C.D.V.V.) Iași. Aceasta din urmă refuză să elibereze acordul de trecere, invocând motive care par să nu mai fie actuale.

În răspunsurile date firmei LCA Construct Imobiliare se pretinde că s-ar face experimente și studii de dezvoltare a viței de vie, fapte petrecute în urmă cu câțiva zeci de ani. În realitate, zona este plină de mizerie și gropi făcute de către constructorii imobiliari. Situația din zonă a fost descrisă de către cei de la Ziarul de Iași într-un amplu articol. (VEZI AICI)

Cine se află în spatele blocajelor?

Reprezentanții LCA Construct Imobiliare și ai altor două firme implicate în dispute legale se întreabă de ce sunt singurii afectați de aceste blocaje administrative, în condițiile în care dețin toate documentele necesare conform legislației. În contrast, alte complexe rezidențiale din apropiere și-au finalizat proiectele fără a întâmpina obstacole similare.

Această discrepanță ridică întrebări cu privire la transparența procesului de autorizare și la eventualele influențe ce ar putea determina astfel de diferențe de tratament.
Lucian Caras, dezvoltatorul Complexului Rezidențial „Mon Jardin”, nu a dorit să comenteze situația precizând doar că va lupta pentru a finaliza proiectul său, subliniind că are dreptatea de partea sa. Cu toate acestea, situația actuală rămâne critică pentru toți cei implicați, iar eforturile de a obține un acord de trecere continuă să fie zadarnice.

Alte firme în aceeași situație

În situația societății LCA Construct Imobiliare se mai regăsesc alte două firme SC FIALD SRL și Evo Relief  Design. De peste 2 ani de zile se plimbă prin instanțe. În tot acest timp alte complexe imobiliare de situate pe aceeași stradă și cu deschidere la strada Prof. Antonin Ciolan își anunță cu trâmbițe și onoruri finalizarea proiectelor.

Reprezentanții societăților aflate în reorganizare judiciară se întreabă, pe bună dreptate, de ce doar lor li se impune astfel de acorduri de trecere și li se pune piedici în eliberarea unei autorizații de construcții deși dețin toate actele necesare. Mai mult, sunt documente oficiale de la GIS cadastru și primarul Iașului, de unde reiese că nu este nevoie de un acord de trecere. Chiar și așa cei de la Primărie refuză să elibereze autorizația de construcție.

„Complexele rezidențiale din zonă cu deschidere la aceeași stradă au folosit intens artera pe toată perioada cât s-au desfășurat lucrările. Acum au proiectele finalizate. Or, nouă ni se impun alte situații deși nu este cu mai nimic diferit. Cine se află în spatele acestor blocaje?”, au comentat reprezentanții judiciari ai firmelor implicate.

De ce altor dezvoltatori din zonă, din apropierea aceleași străzi nu i s-au solicitat și lor un drept de servitute? Asta mai ales că folosesc aceeași stradă? Deocamdată nu se știe. Însă cert este că pentru cei aproximativ 100 metri de acces sunt amplasați nu mai puțin de șapte blocuri.

În urma acestor abuzuri, reprezentanții societății au făcut plângeri penale și au deschis în instanță pe rol procese pentru a li se face dreptate. Însă, dosarele și plângerile sunt deocamdată nefinalizate. Cireașa de pe tort este aceea că judecătorii au refuzat rejudecarea sau revizuirea unor documente care pot soluționa cu ușurință acest caz.

„Vom continua să ne luptăm pentru dreptate. Nu credem că pentru unii există legi speciale. Dezvoltatorul are toate actele legale, nu este necesar să se ceară nici un acord de trecere. Însă nu se vrea să se elibereze un act de drept. Am solicitat acte și vom continua să facem plângeri către toate instituțiile statului. Considerăm un abuz ceea ce se întâmplă”, au spus avocații societăților implicate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here