@ În decurs de un an de zile, Spitalul Sf. Spiridon a încheiat contracte cu o valoare de 18 milioane de lei cu o firmă controlată de afaceriști israelieni acuzați de trafic de ovule și embrioni umani @ Conducerea Spitalului tergiversează atribuirea unei licitații deschise pentru reactivi de peste 18 luni, iar sub pretextul urgenței încheie contracte prin negociere directă pentru aceste produse @ AMS 2000 Tranding Impex SRL a „păpat” 3,5 milioane de lei fără a participa la vreo procedură competitivă @ Alte 14,5 milioane de lei au venit în urma unei licitații suspecte, la care AMS a depus singura ofertă @ Atât de siguri au fost israelienii că nu vor fi concurați încât au ofertat prețul maxim admis în licitație @ Managerul de la Sf. Spiridon, Dan Timofte, a menționat într-un răspuns trimis redacției că procedura de negociere directă este perfect legală și justificată în condițiile nefinalizării licitației @ În anul 2019, G4Media a publicat o investigație potrivit căreia AMS ar fi trebuit să beneficieze de un contract de 100 milioane de euro anual servit pe filieră politică, printr-un amendament cu dedicație depus la legea bugetului chiar de președintele PSD, Liviu Dragnea @ AMS 2000 Trading a fost înființată în 1998 de doi cetățeni israelieni Yizhar David și Hof Yaacov @ În pandemie, societatea a încasat sute de milioane de lei de la statul român prin vânzare de teste rapide de diagnostic Covid-19 și nu numai
În decurs de 1 an de zile, Spitalul Sf. Spiridon a încheiat contracte cu o valoare de 18 milioane de lei cu o firmă controlată de afaceriști israelieni acuzați de trafic de ovule și embrioni umani. Conducerea Spitalului tergiversează atribuirea unei licitații deschise pentru reactivi de peste 18 luni, iar sub pretextul urgenței încheie contracte prin negociere directă pentru aceste produse. Unul dintre beneficiarii acestei șmecherii este AMS 2000 Tranding Impex SRL, care a păpat 3,5 milioane de lei fără a participa la vreo procedură competitivă. Alte 14,5 milioane de lei au venit în urma unei licitații suspecte, la care AMS a depus singura ofertă. Atât de siguri au fost israelienii că nu vor fi concurați încât au ofertat prețul maxim admis în licitație. AMS apare în mai multe scandaluri de-a lungul timpului, cea mai mare escrocherie pusă la cale fiind dezvăluită în anul 2019 de G4Media. Potrivit investigației, AMS ar fi trebuit să beneficieze de un contract de 100 milioane de euro anual servit pe filieră politică, printr-un amendament cu dedicație depus la legea bugetului chiar de președintele PSD, Liviu Dragnea.
Licitația blocată, milioane de lei pe filieră directă
De aproape 18 luni, reprezentanții Spitalului Sf. Spiridon tergiverzează finalizarea unei proceduri de licitație pentru reactivi și consumabile de laborator și se folosesc de această situație, pe care tot ei au creat-o, pentru a atribui în mod direct contracte de zeci de milioane de lei pentru aceste produse. Licitația a fost lansată la jumătatea anului 2020 și avea termen de depunere a ofertelor septembrie 2020, iar termenul de finalizare era prevăzut inițial pentru finele anului 2020. În mod suspect, procedura nu a fost atribuită și este tergiversată în continuare, conducerea Spitalului Sf Spiridon estimând că va fi finalizată abia în februarie 2022. În tot acest timp, Spitalul atribuie direct, prin procedura negocierii fără publicare de anunț, contracte de zeci de milioane de lei pentru reactivii și consumabilele de laborator necesare. În trei serii distincte, finalul anului 2020, iunie-iulie 2021 și noiembrie-decembrie 2021 Spitalul a atribuit zeci de contracte prin această procedură a negocierii directe fără publicare de anunț. Aceleași firme sunt abonate de fiecare dată la milioanele de lei din bani publici pe care conducerea spitalului îi cheltuie în neștire. De fiecare dată când apelează la această șmecherie, conducerea spitalului invocă și faptul că a fost luată prin surprindere de numărul mari de bolnavi COVID, ca și cum abia acum ar fi aflat de pandemie. Ba mai mult, multe din produsele achiziționate nu au o legătură directă cu tratamentul COVID.
„Având în vedere numărul mare de pacienți și mulți pacienți gravi Covid pozitivi, care se prezintă la UPU-SMURD și clinicile din spital, cu nevoie urgentă de investigare și tratament, procedura se impune ca o soluție de achizitie legală a acestor reactivi și consumabile de laborator, fără de care activitatea medicală a Serviciului UPU-SMURD, departamentelor și clinicilor din spital se blochează, durata de desfășurare și finalizare a procedurii de licitație deschisă ( CN1023184) aflată în desfășurare pe SICAP, fiind estimată, conform calendar estimativ la data de 13.01.2022.” așa sună justificarea menționată în SICAP de către Spitalul Sf. Spiridon pentru atribuirea contractelor prin procedura de negociere directă fără publicarea prealabilă a unui anunț.
3,5 milioane lei date direct fără licitație
Potrivit informațiilor regăsite pe SICAP, Spitalul Sf. Spiridon a demarat procedura de închiere de Acorduri cadru pentru furnizarea de ”REACTIVI SI CONSUMABILE DE LABORATOR –SPITAL-UPU-PROGRAM INFECTII NOSOCOMIALE-PROGRAM AP-ATI-PROGRAM DE BOLI TRANSMISIBILE(RT-PCR)” prin negocierie directă. De două ori în acest an, în iunie-iulie și în noiembrie-decembrie. Potul de zeci de milioane de lei a fost împărțit în mai multe firme, aceleași de fiecare dată, fiecare beneficiind de partea leului. O procedură tipic românească prin care toți își dau mâna pentru a se înfrupta din banii publici. Unul dintre beneficiarii acestei proceduri este firma AMS 2000 Tranding Impex SRL, o societate cu sediul în București controlată de oameni de afaceri israelieni, direct și prin intermediul unui off-shore. Societatea a primit prin această procedură a încredințării directe contracte în valoare de 3,5 milioane de lei în anul 2021. În sesiunea din iunie-iulie AMS a primit 1,9 milioane de lei, în timp ce în luna decembrie a acestui an a încheiat un nou contract cu o valoare de 1,6 milioane lei.
Singurul ofertant pentru un contract de 14 milioane lei!
Însă cel mai mare contract obținut de AMS 2000 Trading Impex a fost la finele lunii noiembrie 2020. Având o valoare de 14,5 milioane de lei contractul este un acord cadru ce provine din cadrul procedurii de licitație deschisă pentru ”Reactivi și materiale laborator spital, programe transplant organe, transplant celule stem, transplant hepatic, transplant recidivă hepatică, programe endocrine, alte programe 2020-2023”. Întregul acord cadru a avut o valoare estimată de aproximativ 135 milioane lei, AMS adjudecându-și doar câteva loturi din cadrul procedurii. Firma AMS și-a adjudecat lotul 1 al procedurii la valoarea maximă estimată de 13.952.588,74 lei. Deși discutăm de o licitație deschisă, la care puteau să participe și firme din Uniunea Europeană, procedura ridică destul de multe suspiciuni. AMS a depus singura ofertă în cadrul procedurii pentru lotul 1, ceea ce dă naștere la mai multe semne de întrebare. Cum de o licitație cu o valoare estimată de aproximativ 14 milioane de lei nu a generat interesul mai multor ofertanți? Au fost condițiile din caietul de sarcini prea restrictive, lotul fiind în fapt o dedicație pentru AMS? Cum de a ofertat AMS prețul maxim estimat în procedură? Au știut cei de la AMS că nimeni nu mai poate depune o ofertă și din acest motiv au oferit prețul maxim admis? Cert este că în cazul loturilor unde au fost depuse mai multe oferte AMS nu a mai ofertat produsele la prețul maximal și a reușit să-și adjudece doar alte 4-5 loturi din cele peste 50 care s-au atribuit în cadrul licitației. Prin urmare, acolo unde a fost o competiție reală, AMS nu a făcut față!
Cine sunt beneficiarii contractului?
În 1998, la București, a fost înființată societatea A.M.S. 2000 Trading, fondată de doi cetățeni israelieni: Yizhar David și Hof Yaacov. Ulterior, o parte din AMS 2000 devine proprietate a unui offshore din Cipru – Sunstring Limited, iar cealaltă parte rămâne la Hof Yaacov. Numele celor doi evrei și a societăților lor off-shore au apărut menționate și în scandalul Panama Papers. În pandemie, societatea a încasat sute de milioane de lei de la statul român și continuă să beneficieze la maxim de această situație, prin vânzare de teste rapide de diagnostic Covid-19 și nu numai. Conform G4Media, Yaacov Hof a fost acționarul firmei Global Art, despre care BBC a arătat în 2005 că a făcut export cu ovule și embrioni umani prevalați în România. La momentul respectiv Jurnalul Național scria că „Specialiștii citați de jurnaliștii britanici le reproșează ginecologilor și embriologilor care gestionează afacerea “Global Art” că recoltează ovule din România, le fecundează cu sperma unor bărbați din străinătate și, cu embrionii astfel obtinuți, fertilizează cupluri care plătesc cu bani grei fericirea de a avea copii.” Acest scandal nu a oprit statul român să facă afaceri cu Hof Yaacov. Potrivit presei centrale, de-a lungul timpului AMS 2000 a câștigat peste o sută de milioane de euro din contracte cu instituții publice cum ar fi unități militare, spitale, Ministerul Finanțelor Publice și Inspectoratul General al Poliției Române. Aceeași investigație G4Media a arătat că, în 2019, Liviu Dragnea, pe atunci președintele PSD și al Camerei Deputaților, a depus un amendament la legea bugetului prin care vrea să aloce bani Ministerului Sănătății pentru a cumpăra teste prenatale Panorama. Firma care comercializa în România aceste teste Panorama este chiar AMS 2000 Trading Impex. Dragnea a scris în amendamentul la buget că ”Programul Panorama presupune testări prenatale, fiind estimat un număr de 200.000 de paciente anual cu un cost/investigație de 2.500 lei”. Astfel rezultă o sumă anuală de 500 de milioane de lei cheltuiți din bani publici pentru testele prenatale vândute de același beneficiar care a făcut trafic cu ovule și embrioni.
Rareș Neamțu