A fost mâna dreaptă a lui Relu Fenechiu, poate cel mai puternic și influent politician pe care l-a avut Iașul @ Povestea merge mai departe: Valerian Sălăvăstru a intrat în conflict cu fostul lider al PNL Iași și s-a refugiat la Primăria orașului Eforie @ Aici era primarul „de facto”, deoarece edilul ales de locuitori i-a încredințat ieșeanului bugetul orașului, numindu-l pe acesta ordonator de credit @ Vreme de aproape patru ani a condus Primăria orașului Eforiei, iar acum Curtea de Conturi îi impută lui Sălăvăstru un prejudiciu de aproximativ 200.000 de euro @ În raportul întocmit la Primăria Eforie, Curtea de Conturi vorbește despre achiziții scandaloase @ Zbirul lui Fenechiu, care în trecut a slujit și la „curtea lui Gheorghe Nichita”, s-a refugiat după „episodul Eforie” la Primăria Sectorului 5 București
În urmă cu vreo 14 – 15 ani, Valerian Sălăvăstru (șef al Corpului de Control al Prefectului) era cel mai temut personaj din administrația locală, pentru că dirija controalele ce priveau chletuirea banului public. După ani de zile, în 2019, îl regăsim pe acesta de cealaltă parte a baricadei, fiind urmărit de Curtea de Conturi, care i-a imputat acestuia un prejudiciu de aproximativ 200.000 de euro.
Povestea unor achiziții scandaloase și a unor plăți exorbitante făcute pentru servicii inexistente s-a petrecut la Primăria orașului Eforie, acolo unde Valerian Sălăvăstru s-a refugiat după ce a intrat în coflict chiar cu Relu Fenechiu, nașul său de cununie și, la acea vreme, cel mai puternic om din regiunea Moldovei.
Sălăvăstru, primarul „de facto” din Eforie
Robert Șerban, care a condus Primăria Eforie până în anul 2016, i-a încredințat bugetul orașului lui Sălăvăstru, numindu-l pe acesta prinicipal ordonator de credite.
Ce a urmat a fiost un dezastru!
Un control realizat de inspectorii Curții de Conturi Constanța a scos la iveală grave abateri privind organizarea licitațiilor, dar și în privința modului de administrare a patrimoniului orașului Eforie. Raportul de control a fost unul devastator, concluziile acestuia arătând că milioane de euro au fost cheltuiți fără respectarea normelor legale. Din aceste sume, aproximativ 200.000 de euro au fost imputați în mod direct lui Valerian Sălăvăstru.
Urmare a controlui, Primăria orașului Eforie nu a avut de ales decât să se îndrepte împotriva lui Sălăvăstru, în încercarea de recuperare a prejudiciului. Într-unul dintre procesele deschise la Tribunalul Constanța, Primăria Eforie a obținut o sentință favorabilă. Mai precis, Sălăvăstru a fost obligat la plata unei sume de aproape 870.000 lei.
În paralel, alte procese ce privesc prejudiciile constate de Curtea de Conturi se judecă la instanțele din Constanța.
Excursii la Las Vegas și achiziții scandaloase
Curtea de Conturi a găsit un dezastru în visteria orașului Eforie, sub semnătura lui Sălăvăstru fiind realizate zeci de achiziții scandaloase și plăți pentru excursii în locații exotice.
„Pentru Sălăvăstru Valerian, Munteanu Sorin, Negru Virgil, Carmen Nicea și Bacale Silvia s-au decontat peste 650 de milioane de lei vechi pentru ca aceștia să viziteze Bruxelles-ul, Riga, Las Vegas sau Los Angeles, deși funcțiile pe care le dețineau nu îi calificau pentru aceste deplasări.
Pe lângă aceste privilegii, Munteanu Sorin a primit numai în anul 2015, 8592 lei prin firma pe care o reprezintă, Rainbow Graphix SRL, pentru 20 copii față – verso a Codului Fiscal, existent dealtfel în mod gratuit pe internet.
Alte contracte păguboase au fost încheiate cu S.C. Huron Consulting, căreia i s-au plătit 130.000 lei fără TVA pentru specializarea personalului si alte activități la fel de puțin vizibile, contract concretizat prin două pliante care se distribuie gratuit, cu S.C. Eforie Nett SRL, 51. 600 fără TVA, pentru scoaterea la imprimantă a unor documente, cu S.C. Arquivo SRL, 128.056 lei pentru punerea în ordine a arhivei, în condițiile în care primăria Eforie a avut până de curând arhivar în persoana fostului inspector Marius Păvălache și cu S.C. Lauder Schmidt Gruppe SRL, 137.600 lei pentru 5 pagini scrise pe calculator, denumite savant ”Strategia 2080” și trei propuneri puerile de campanie, și alea nefinalizate.
Deși are nu mai puțin de patru juriști angajați, primăria Eforie a mai încheiat în mod nejustificat contracte de asistență juridică cu diferite firme de avocatură, Cabinet Sârbu Luminița, căruia i s-au achitat 134. 080 lei, Cabinet Popi Carmen, 167.000 lei, Societatea de Avocatură ”Iordan, Dumitrică și Asociații”, 121.000 lei sau Cabinet “Beșe și Asociații”, 153.000 lei.
Sălăvăstru a trecut de la Nichita la Fenechiu
Valerian Sălăvăstru a devenit cunoscut după victoria din 2005 a Alianței DA, când PNL și PD au preluat guvernarea. La nivelul județului Iași, Fenechiu a fost recunoscut drept lider local, iar Valerian Sălăvăstru a preluat coordonarea activităților de control în instituțiile publice. Anterior, zbirul lui Fenechiu slujise și la curtea fostului primar Gheorghe Nichita în perioada în care acesta conducea regia locală de apă.
După perioada petrecută la Iași, Sălăvăstru și-a găsit adăpost la malul mării, iar ulterior a ajuns la Primăria Sectorului 5 a Capitalei.
Tudor LEAHU