Fan Courier a pierdut un colet cu 300.000 de euro. Păgubitul: Iulian Dascălu

Fan Courier a pierdut un colet cu șapte bilete la ordin în valoare de 1,3 milioane de lei, aproape 300.000 de euro @ Ghinion! Păgubitul este Iulian Dascălu prin intermediul unei firme din sfera sa de influență, Build Corp SRL, antreprenorul general al ansamblului Palas @ Firma ieșeană a expediat către un partener din oradea mai multe instrumente de plată, dar acestea au fost pierdute de către Fan Courier

Firma Build Corp Development SRL Iași cere instanțelor de judecată anularea a șapte instrumente de plată bancare, rătăcit de firma Fan Courier Express SRL. Biletele la ordin au fost emise în favoarea societății Techno Montaj Sistem SRL Oradea, valoare acestora fiind de aproximativ 1,3 milioane de lei. Administratorul firmei, Cătălin Croitoru, a solicitat instanței emiterea unei ordonanțe președințiale prin care biletele la ordin să fie anulate. Patronul Build Corp Development aruncă întreaga vină și responsabilitate pe firma de curierat Fan Courier Express, care, pe timpul transportului,  ar fi pierdut plicul cu instrumentele de plată transmise orădenilor. Pentru elucidarea cazului, Croitoru cere ajutorul Poliției susținând că există riscul ca biletele la ordin să ajungă în mâinile unor persoane de rea-credință ce le-ar putea falsifica și valorifica.

Build Corp și firma orădeană sunt în relații de afaceri de mai multă vreme, ieșenii urmând să achite anul trecut către Techno Montaj suma totală de 1.274.712,46 de lei, ca urmare a executării unor lucrări de construcții. Nu se știe însă din ce motive, instrumentele de plată transmise orădenilor, prin intermediul unei firme de curierat, nu au mai ajuns în final la destinație. Pierderea ori înstrăinarea biletelor la ordin reprezintă caz penal motiv pentru care reprezentanții Build s-au grăbit să ceară rapid ajutorul magistraților. Într-o adresă transmisă Judecătoriei Iași, Croitoru aruncă întreaga vină și responsabilitate asupra firmei care ar fi preluat și transportat ulterior instrumentele de plată, respectiv Fan Courier Express, și le cere judecătorilor să emită o ordonanță președințială care să anuleze toate cele 7 instrumente de plată.  Mai mult, juriștii Build Corp Development solicită și ajutorul polițiștilor pentru demararea unei investigații care să clarifice condițiile pierderii ori distrugerii instrumentelor de plată. În plângerea adresată magistraților, reprezentanții Build mai arată că există un risc real ca biletele la ordin să ajungă în mâinile unor infractori, care, prin falsificarea instrumentelor de plată ar putea să încaseze sumele imprimate pe acestea.

“Există riscul ca instrumentele de plată să încapă pe mâinile unor escroci”  

“Pe 20 noiembrie 2018, noi am expediat prin firma de curierat rapid  Fan Courier Express, către colaboratoul și partenerul nostru SC Techno  Montaj Sistem SRL Oradea, un număr de 7 bilete la ordin, cu sume diferite, pentru plata la scadență a unor sume de bani rezultate în urma executării unor lucrări de construcții la obiectivele noastre. Firma de curierat a preluat de la sediul nostru plicul care conținea instrumentele de plată în valoare de aproximativ 1,3 milioane de lei, dar acesta nu a mai ajuns la destinație, fiind pierdut. Societatea orădeană beneficiară ne-a adus la cunoștință faptul că nu a primit nimic de la noi, motiv pentru care am solicitat în instanță anularea biletelor la ordin. Practic, în acest moment, aceste instrumente de plată sunt ori pierdute, ori rătăcite, nu se știe clar în mâinile căror persoane au încăput. Există riscul ca odată ajunse în posesia unor indivizi de rea-credință, aceste instrumente de plată ar putea fi completate cu date false și introduse apoi în circuitul bancar pentru o eventuală decontare. Având în vedere sumele de bani foarte mari înscrise în cuprinsul acestor documente există chiar riscul de a ni se produce prejudicii financiare majore. Scadențele înscrise în biletele la ordin sunt foarte apropiate, acestea urmând să  fie decontate până pe data de 31 ianuarie 2019”, a susținut în acțiune, juristul Build Corp, Andrei Cioară.

Pierderea biletelor la ordin ne-a produs o pagubă iminentă”

De cealaltă parte, orădenii de la Techno Montaj au reiterat ideea că aceste bilete la ordin ar putea fi chiar falsificate și ulterior decontate.

„Având în vedere faptul că aceste instrumente de plată s-au pierdut pe drum, ori au fost rătăcite de către reprezentanții firmei de curierat rapid, întârzierea la plată a acestor sume, care ni se cuvin de drept, și menționate în cuprinsul biletelor la ordin, ne-ar produce o pagubă iminentă. Vă rugăm să declarați ca fiind nule instrumentele de plată și să anunțați Unicredit Bank despre anularea acestora”, a conchis Petru Știube, administratorul SC Techno Montaj  Sistem SRL Oradea.

„Vina aparține firmei Fan Courier. Aceasta riscă să plătească prejudiciul”

Într-o notă scrisă transmisă conducerii firmei de curierat Fan Courier Express SRL, patronii Build Corp Development Iași cer informări concrete și explicații pertinente referitoare la pierderea, înstrăinarea ori distrugerea celor șapte bilete la ordin, cu precizarea că reprezentanților societății de transport li se pot imputa, din punct de vedere legal, toate prejudiciile rezultate.

“În cazul lipsei unei informări corecte cu privire la împrejurările în care expediția instrumentelor de plată a fost pierdută, reprezentanților firmei de curierat riscă să li se impute ulterior toate prejudiciile rezultate, plus costurile rezultate din eventualele proceduri judiciare și extrajudiciare de anulare a instrumentelor de plată precum și daune pecuniare cauzate printr-o eventuală decontare frauduloasă a biletelor la ordin de către posesorii de rea-credință”, a mai explicat în acțiunea judecătorească, prin intermediul juriștilor săi, Cătălin Croitoru, unul dintre asociații de la Build Corp Development SRL.

Nicu SAMSON

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here