Exploziv: Credit Europe Bank, acuzată de neglijență crasă în urma fraudării on-line a unei firme ieșene

Una dintre cele mai cunoscute instituții bancare din Iași, Credit Europe Bank, urmează să fie chemată în justiție pentru a da socoteală ca urmare  a unei fraude cibernetice de proporții. Un om de afaceri ieșean a fost păcălit cu suma de 7.400 USD de o rețea de infracționalitate informatică care a beneficiat și de largul concurs al funcționarilor Credit Europe Bank. Administratorul firmei Alpha Blink din Iași acuză banca neglijență crasă privind transmiterea unei importante sume de bani către o firmă fantomă din Marea Britanie, fără efectuarea, în prealabil, a unei verificări stricte și obligatorii referitoare la datele reale de identificare a destinatarului. Mai precis, banca din Iași a autorizat o tranzacție externă în cuantum de 7400 de dolari, către o firmă fantomă cu sediul în Marea Britanie, banii intrând evident în contul unei rețele de  infractționalitate din mediul on-line.

Banca operează plăți în conturi fantomă

Firma ieșeană intenționa să achiziționeze din Marea Britanie carne de porc pentru lanțul de restaurante care îl deține în Iași. La începutul lunii martie, ieșenii au luat legătura prin email cu o firmă specializată din domeniu, KARRO Food Group,  pentru achiziția a cinci tone de carne. Numai că firma britanică fusese victima unui atac informatic, infractorii clonând site-ul și adresele de email ale companiei londoneze. Astfel că, în loc să negocieze cu furnizorul de carne, firma ieșeană a discutat cu pirații cibernetici despre transferal banilor pentru achiziția celor 5 tone de carne.

 ”După negocierea prețului am mers la bancă să operez transferul. Am comunicat numele beneficiarului, KARRO Food Group Londra, care e firma reală cu care am discutat initial, și contul indicat de cei care le-au piratat site-ul. Banca a operat transferul fără să verifice dacă contul indicat de mine aparține beneficiarului din ordinul de transfer bancar, respectiv KARRO Food Group Londra. Dacă ar fi făcut verificările, așa cum este normal, ar fi observat pe loc că acel cont nu aparținea companiei indicate de mine și plata nu trebuia operată”, declară omul de afaceri M.Z.

Credit Europe doarme din noufactura proforma emisa de infractorii cibernetici

În ziua imediat următoare compania ieșeană primește o scrisoare din partea companiei londoneze KARRO Food Group prin care sunt informați că site-ul și adresele de email au fost piratate și că există o companie fantomă care pretinde sume de bani în numele lor. Omul de afaceri a anunțat imediat pe funcționarii Credit Europe Bank despre incident și a cerut blocarea transferului. Totodată, reprezentantul Alpha Blink a solicitat băncii să ia legatura cu banca în care au fost transferați banii, Santander Bank, pentru a fi blocați și returnați către firma ieșeană. Omul de afaceri semnează mai multe documente după care este asigurat de către reprezentanții băncii că banii se vor bloca și vor fi recuperați. Ba chiar este taxat și cu un comision pentru anularea transferului și returnarea banilor în contul său. În realitate însă, omul de afaceri a rămas păgubit.

Plângere penală la DIICOT

Șocat realmente de cele întâmplate, patronul Alpha Blink a înaintat o plângere penală procurorilor DIICOT, în care a povestit, cu lux de amănunte, modalitatea în care a fost țepuit. Mai mult, M.Z. aduce și o serie de acuze grave Sucursalei ieșene a Credit Europe Bank, prin intermediul căreia a trimis banii în Anglia. Ieșeanul susține că banca  a acționat cu întârziere și nu au cooperat suficient cu omologii lor de la banca londoneză pentru a stopa frauda, având drept dovadă o corespondență purtată personal cu reprezentanții Santander Bank de unde reiese că Credit Europe nu a pus la dispoziție informațiile și documentele necesare stopării fraudei.

“Banca a acționat total neprofesionist”

declaratie de plata“Consider că cei de la bancă au greșit. E inadmisibil. Trebuiesc instituite mai multe măsuri de siguranță. S-a acționat total neprofesionist. Au greșit de două ori: prima data când nu au verificat corespondența între datele beneficiarului și datele de cont prin care puteau depista frauda și a doua oară, în momentul în care le-am sesizat frauda și nu au fost în stare să oprească tranzacția. În mod cert îi voi acționa în judecată pentru a-mi recupera banii pentru că ei sunt primii vinovați. Din neglijența lor s-a produs această fraudă.”, a precizat patronul SC Alpha Blink SRL Iași. Raportat la documentația și plângerea penală primită de la administratorul Alpha Blink, procurorii DIICOT au deschis un dosar de urmărire penală pentru fraude bancare on-line.

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here