EXCLUSIV! „Vrem pensiile speciale înapoi!” 15 foști parlamentari din Iași au dat statul în judecată

@ Reclamanții care au deschis acțiunea comună sunt Anghel Stanciu, Maria Apostolescu, Dumitru Calance, Traian Dobre, Gherasim Gazi, Vasile Ghiga, Victorel Lupu, Vasile Mocanu, Adrian Mogoș, Dumitru Oprea, Ion Solcanu, Valentin Soroceanu, Pavel Târpescu și Cristian Zăinescu @ Dumitru Oprea, fost parlamentar PNL: „Foști parlamentari beneficiează de o indemnizație specială, nu de o pensie specială”

Tribunalul Iași a înregistrat miercuri o acțiune comună deschisă de 15 foști deputați și senatori din Iași împotriva Parlamentului României. Aceștia solicită reluarea plăților întrerupte prin lege, după ce Parlamentul a decis prin vot anularea pensiilor speciale pentru foștii parlamentari. Dosarul deschis de către cei 15 politicieni ieșeni are ca obiect „nulitate act anulare Ordine de încetare la plată indemnizaţie pentru limită de vârstă”

Reclamanții care au deschis acțiunea comună sunt Anghel Stanciu, Maria Apostolescu, Dumitru Calance, Traian Dobre, Gherasim Gazi, Vasile Ghiga, Victorel Lupu, Vasile Mocanu, Adrian Mogoș, Dumitru Oprea, Ion Solcanu, Valentin Soroceanu, Pavel Târpescu și Cristian Zăinescu.

7IAȘI a luat legătura cu Dumitru Oprea, fost parlamentar PNL până în toamna anului 2020. Acesta susține că astfel de procese au fost deschise sau urmează să fie deschise în toată țara de către foști parlamentari, care sunt reprezentanți în fața instanțelor de judecată de către o casă de avocatură din București.

„Foștii parlamentari beneficiează de o indemnizație specială, nu de o pensie specială. Cred că sunt sau vor fi sute de astfel de procese. Indemnizația specială a fost hotărâtă în 2015 în Parlament, la propunerea PSD, printr-o lege. Ceea ce au făcut ei acum câteva luni nu are legătură cu ce s-a votat în 2015. Nu știu ce au făcut ei…”, a declarat fostul parlamentar PNL Dumitru Oprea.

Pensiile speciale ale parlamentarilor: 1 milion de euro/lună

Un număr de 827 de foști senatori și deputați sunt în acest moment beneficiari de pensii speciale al căror impact bugetar este aproximativ un milion de euro pe lună (4.748.547 lei), se arată într-un răspuns furnizate de Parlament publicației G4Media.ro.

Aceeași sursă mai arată că pensia medie a unui fost parlamentar este de 5.741 de lei.

Defalcat pe Camere, cei mai mulți pensionari speciali sunt la Camera Deputaților – 574, ale căror pensii costă 3.204.711 de lei pe lună. Restul de 253 sunt la Senat, iar costul lor este de 1.543.836 de lei lunar.

De menționat că un fost parlamentar primește minimum 2.131 de lei pe lună pentru doar patru ani petrecuți în forul legislativ. Cei care au avut de la trei mandate în sus, adică minimum 12 ani petrecuți în Parlament, primesc 14.827 de lei pe lună.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here