EXCLUSIV. NAPOLI A MINȚIT: pariurile sale, jucate în România

Dezvăluiri în premieră: Nicolo Napoli a spus că fiul său a jucat din Italia, ori directorul ONJN spune clar că „s-a jucat din România”. Apoi, italianul a spus că sumele erau mici, 100-200 de euro, ori ONJN replică: „Sumele depășesc 5.000 de euro, în două săptămâni”. Napoli a fost monitorizat în septembrie-octombrie 2015 n Ancheta ar putea dura ani de zile, pentru că FRF tărăgănează lucrurile, deși ar trebui să se constituie parte civilă pentru a avea acces la date. Scandalul pariurilor ia amploare: dacă era cinstit, antrenorul CSMS ar fi arătat desfășurătorul jocurilor patriate.

 

Directorul general al Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN), Tudor Simota, demontează explicaţiile date de Nicolo Napoli în cazul contului avut la o casă de pariuri online. Faptul că antrenorul a minţit poate indica faptul că a pariat pe meciuri de fotbal, ceea ce îi era total interzis. În aceste condiţii, până la suspendarea lui Napoli mai este o chestiune de timp.

Faptul că antrenorul de la CSMS, la fel ca alţi oameni de fotbal implicaţi în scandalul pariurilor, nu recunosc adevărul, arată doar că vor să mai adune ceva euro la teşcherea înainte de Exit-ul care le va fi impus de Comisia de disciplină.   

 

„A pariat fiul meu, care era minor”

După ce în presa centrală au apărut informaţii că antrenorul Nicolo Napoli ar fi jucat la pariuri, acesta a spus că a deschis acel cont la bet265.com în 2005, când fiul său avea 16 ani şi că acesta a fost cel care a pariat pe acea platformă. „Am un cont, dar nu joc eu, ci băiatul meu din Italia. A deschis contul pe numele meu pentru că era minor, acum are 26 de ani. I-am dat cartea mea de identitate atunci ca să folosească datele. Nu ştiu dacă a pariat în perioada interdicţiei în România, pentru că eu sunt la Iaşi şi el este la Cagliari“, a explicat Napoli.

Directorul general al Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, Tudor Simota, consideră că aceasta este o primă problemă în cazul lui Napoli: „Peste tot în lumea asta, jocurile de noroc sunt interzise minorilor. E o problemă dacă dumnealui a spus că a făcut acel cont pentru fiul său, care era minor.“

 

Prea multe semne de întrebare în jurul lui Nicolo Napoli. Păcat de munca lui de la CSMS

A pariat sume mari

O altă problemă este cea a neconcordanţei între sumele indicate de Napoli şi ce au găsit cei de la ONJN. „Nu cred că paria pe meciuri de fotbal din România. Oricum, nu sunt cifre mari. Băga maximum 100-200 de euro. Paria 5-10 euro, pe baschet şi tenis“, a adăugat antrenorul.

În schimb, Tudor Simota precizează că descoperirea lui Napoli a avut loc după ce au fost verificate persoanele care au jucat constant sume mari. „Ne sesizăm doar în momentul în care pariorii pariază într-o perioadă scurtă sume mari de bani. Am sancţionat doar pariorii care au jucat într-o perioadă de două săptămâni sume totale de peste 5.000-6.000 de euro“, adaugă oficialul ONJN.

 

Exclus Italia

Reprezentantul ONJN a demontat afirmaţia lui Napoli că ar fi jucat fiul său din Italia. „Acolo sistemul de accesare a jocurilor de noroc este diferit de cel de la noi. Există un sistem SOGEI, care are implementate toate datele financiare ale cetăţenilor italieni. E un cod fiscal, cum este CNP-ul nostru. Ca să poţi intra pe platforma de joc trebuie să-ţi faci validarea folosind acest cod. Este deci imposibil ca un italian care e acolo să intre pe o platformă din România în mod legal. Noi îi monitorizăm pe cei care accesează platformele de pe IP-uri din România. Asta e reglementarea în România“, a menţionat Tudor Simota.

 

ONJN nu poate spune pe ce s-a pariat

Directorul general al ONJN a afirmat că informaţiile legate de meciurile pe care a pariat Nicolo Napoli pot fi date doar Poliţiei, nu şi Federaţiei Române de Fotbal (FRF). „Cei de la Federaţie au luat legătura cu noi, am discutat şi vom avea pe viitor o colaborare, ţinând cont de recomandarea Parlamentului European cu privire la trucarea de meciuri în legătură directă cu pariurile sportive. Nu le-am putut pune la dispoziţie datele, deoarece nu ne permite legea privind informaţiile cu caracter personal“, a mai spus Simota.

 

Federaţia evită să dea răspunsuri

Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a evitat să comenteze acest subiect.

„Nu pot să mă pronunţ oficial în cazul «Napoli». Acesta este la Comisia de Disciplină, care urmează să ia o decizie“, a spus şeful Federaţiei.

O reacţie asemănătoare a avut şi Costin Negraru, şeful departamentului de integritate din cadrul FRF: „În cazul «Napoli», noi ne-am autosesizat şi acum este la Comisia de Disciplină. Nu vă pot da prea multe informaţii, pentru că eu nu particip la toate şedinţele comisiei.“

 

Prunea acuză Comisia

Preşedintele executiv al CSMS Iaşi, Florin Prunea, acuză Comisia de Disciplină de lipsă de profesionalism pentru că i-a solicitat lui Napoli lista cu meciurile jucate. „Ce se întâmplă e de cascadorii râsului! Cei de la Comisie îl anchetează pe Nicolo, îl bagă în gura presei şi pe urmă vin şi îi cer lui să aducă dovezi că este nevinovat, să arate desfăşurătorul meciurilor jucate. Aşa se întâmplă în justiţie? E normal ca tu să demonstrezi că eşti nevinovat sau ei să arate că eşti vinovat?“.

 

„E o prostie să pariezi de pe contul tău!“

Fostul membru al „Generaţiei de Aur“, Gavrilă Balint, care acum face reclamă pentru o casă de pariuri online, consideră că este o prostie să joci de pe propriul cont, mai ales dacă eşti implicat în această activitate.

„Chiar nu-i înţeleg pe cei care fac asta. De ce nu dau unui prieten sau unei rude să joace, dacă vor neapărat să o facă. Înţeleg că e vorba de adrenalină, dar să rişti aşa, să-ţi strici imaginea…“, a precizat Balint.

 

Citește și Orgiile lui Chirilă: fete de 12 ani, drogate cu afrodisiace. Patru afacerişti, judecaţi din nou în dosarul „Sex cu minore”

 

Ce spune regulamentul disciplinar FRF

„Art. 60.5: Fapta persoanei care participă direct sau indirect la pariuri sau alte activităţi similare care privesc jocurile din competiţiile organizate sub egida FIFA/UEFA/FRF/LPF/AJF sau care are un interes financiar direct sau indirect în astfel de activităţi se sancţionează cumulativ cu:

a) interzicerea oricărei activităţi legate de fotbal pentru 2 ani

b) penalitate sportivă de 300.000 de lei.”

 

 

Şumudică a aruncat o perdea de ceaţă, spunând că „a fost colaborator” la o casă de pariuri

Cazul „Şumudică“

Potrivit unor informaţii furnizate de FIFA, antrenorul Ast
rei Giurgiu, Marius Şumudică, a mizat, în repetate rânduri, sume ce variau între 500 şi 900 de euro pe diverse partide din Liga 1, dar şi pe meciuri din Liga Campionilor, Europa League sau ale echipelor naţionale U17, U19 şi U21 ale României. Tehnicianul nu ar fi pariat însă pe meciurile echipei sale. „Respect comisiile şi voi respecta şi decizia de a mă suspenda, dacă vor considera că sunt vinovat“, a precizat Şumudică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here