EXCLUSIV! Încăierare între preoții din Iași pe whatsapp: „EȘTI UN PORC”, „DOBITOCII NU AU PARTE DE IERTARE”

Schimb de replici suburbane între preoții ieșeni pe grupul de whatsapp al Protopopiatului 2 Iași @ 7IAȘI a intrat în posesia convorbirilor dintre înalții prelați, care și-au schimbat vorbe grele @ „EȘTI UN PORC”, ”PĂREREA MEA ESTE CĂ DOBITOCII  NU AU PARTE DE IERTARE!”, Nu grupul este  de vină, ci acceptarea  porcilor ca membrii ai grupului.”, Bă prostule! Eu nu sunt  cu musca – tu esti cu bondarii  . hai sa inchiem pentru. ÎNVIERE.!, sunt doar câteva dintre mesaje pe care și le-au schimbat preoții din Iași @ ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei, a aflat despre scandal printr-un SMS pe care i l-a trimis unul dintre protagoniștii încăierării virtuale @ Balamucul a pornit de la știrea declanșării unei anchete penale ce vizează slujba de pomenire a morților ținută la Biserica Sfântul Nicolae (Socola) pe 21 martie @ Încălcând ordonanțele militare, preotul și enoriașii s-au înghesuit la o mega-slujbă de pomenire  

Scandalul a început joi, când fostul jurist al Mitropoliei, preotul Constantin Grigore, a postat pe grupul de whatsapp al Protopopiatului 2 Iași un link cu un articol din presa locală.  Articolul în cauză arăta că procurorii au întocmit un dosar penal pentru organizarea unei slujbe de pomenire a morților pe data de 21 martie la Biserica Sfântul Nicolae de pe bulevardul Socola, în condițiile în care ordonanțele militare ale Guvernului Orban interziceau acest lucru. Link-ul cu articolul respectiv a fost urmat și de un mesaj care a aprins fitilul scandalului.

Preot Constantin Grigore (fost jurist al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, actualmente pensionar): ”Ne povestește pr. Timoftescu dacă e adevărat. DUMNEZEU PLĂTEȘTE CELOR CARE FAC RĂU. E delicat de abordat subiectul. Dar se poate contesta în instanță. Mai sunt și abuzuri ale miliției. Este Dumnezeu.”

Ca între preoți: „EȘTI UN PORC!”

Reacția preotului nominalizat de fostul jurist al Mitropoliei a fost una violentă. Părintele Timoftescu se simte ofensat și reacționează cu un mesaj în care face referire la trecutul preotului Constantin Grigore și pe care îl încheie cu o insultă grosolană: „Ești un porc!”

Preot Grigore Timoftescu (Biserica Sfântul Nicolae Socola): ”Părinte? fost jurist, eu, spre deosebire de sfinția voastră  am mers la seminar la vârsta de 14 ani ca majoritatea  colegilor mei . Sfinția  voastră, ați venit după anul 1990 din postul de secretar comunist la primăria Băcești, și v-ați înscris la facultatea de teologie ortodoxă, iar din lipsă de personal (calificat) IPS DANIEL va numit jurist al MMB. Activitatea Sfinției voastre la Centrul Eparhial este cunoscută de toată  justiția Ieșeană. Referitor la afirmația sfinției tale cu prilejul acuzațiilor ce mi se aduc, am un punct de vedere:EȘTI UN PORC!”

„DOBITOCII NU AU PARTE DE IERTARE”

Mai mulți preoți intervin în discuție și încearcă să aplaneze conflictul. Însă scandalul era deja prea  încins pentru ca cei doi Grigore Timoftescu și Constantin Grigore să se oprească din limbajul grobian.

Preot: ”Hristos a înviat! Să iertăm toate pentru Înviere!”

Constantin Grigore: ”PĂREREA MEA ESTE CĂ DOBITOCII  NU AU PARTE DE IERTARE!”

 

Preot: Adevărat, părinte jurist!

Preot: aferim

Constantin Grigore: FRAȚILOR PREOȚI, BLOCAȚI AFIRMAȚIILE ACESTUI  NELEGIUIT.

Grigore Timoftescu: NÙUUUU, pentru toată luumea: el este secretarul tipic de patid comunist. DACĂ DORIȚI, VOTAȚI

Preot : Dragii mei, frații mei, părinții mei: S-a mers prea departe! Am mai multe grupuri pe WhatsApp iar cel al Protopopiatului, cu regret o spun – e cel mai de jos. Vă rog: Spuneți în particular ce aveți de reproșat cuiva. Nu se poate să continuăm în felul acesta. Iertați-mă, vă rog!

Grigore Timoftescu: Nu grupul este  de vină, ci acceptarea  porcilor ca membrii ai grupului.

Preot : Sărut-mâna! Vă recomand o carte, sau măcar filmul: Împăratul muștelor. Cu siguranță sunt multe lucruri la care să reflectăm…

Preot: FRAȚILOR, eu am  respectat ordonanțele ca și voi,  iar ca amănunt, eu sunt unul dintre ucenicii pr.GH. CALCIU  DUMITREASA. ÎMI ASUM TOTUL PENTRU HRISTOS

Preot : Sărut mâna, dragi părinți. Să iertăm toate pentru Înviere! Și ca frații, unul cu altul …să ne înțelegem!”

ÎPS Teofan află despre scandal dintr-un SMS

După tot acest șir de mesaje, fostul jurist Constantin Grigore îi trimite două sms-uri mitropolitului Teofan și îl informează asupra scandalului de pe grupul Protopopiatului. Constantin Grigore: ”Sărut mâna, Înaltpreasfinția Voastra. Iată ce limbaj are preotul inspector_director la MMB în Postul Mare. E bine așa? Cu smerenie, preot jurist pensionar, Grigore Ctin.” Îi redirecționează și mesajele scrise de preotul Grigore Timoftescu și încheie cu următorul mesaj. Constantin Grigore: ”Asta este recunoștința Bisericii pentru cele peste 1000 de procese câștigate pt MMB, mânăstiri și parohii din Moldova și chiar din Ardeal, materializate în zeci de mii de ha terenuri agricole și forestiere și zeci de clădiri, hoteluri, spital Providența, case etc.? Cu smerenie,preot jurist, pensionat anticipat, Grigore Ctin.”

Iar ca meniul să fie complet, fostul jurist posetază pe grupul de whatsapp cele două mesaje expediate mitropolitului Teofan. Și scandalul reîncepe.

Grigore Timoftescu: Ați fost plătit, cu  vârf și îndesat … și voba  Patriarhului Justin VA RĂMAS BISERICA  DATOARE CU CEVA?

Constantin Grigore: Fraților, vin cu urmatoarea precizare:  Eu nu m-am referit la persoana părintelui Timoftescu, ci la autoritățile care fac rău Bisericii. Dar din limbajul suburban prin care a reacționat acest preot  reiese pe de o parte faptul ca s-a simțit ,,cu musca pe căciulă”, iar pe de altă parte, ce profil moral are.

Grigore Timoftescu: Bă prostule! Eu nu sunt  cu musca – tu esti cu bondarii  . hai sa inchiem pentru. ÎNVIERE.!

După aceste ultime jigniri adresate preotului jurist, unul dintre preoții din grup se poziționează și el împotriva preotului de la Biserica Sf Nicolae. Ba mai mult, preotul în cauză scoate la iveală detalii legate de trecerea pe linie moartă a fostului jurist  și pensionarea lui forțată.

Preot: ”Părinte jurist, nu merită să vă supărați pentru un analfabet și inconștient, care nu respectă legea și o ignoră, fiind lipsit de cele mai elementare reguli de conduită civilizată. D-zeu vă va răzbuna pentru toate cele primite(nedreptăți, suferințe, minciuni, jigniri, insulte, calomnii..) și a și început cu acest individ pe nume Timoftescu pentru că după comportament, nu-l pot numi om dar mai ales preot. Vor urma și alții care v-au nedreptățit, pentru că iată D-zeu vă iubește atât de mult încât prin pensionarea d-voastră anticipată, v-a luat din mijlocul  acestor ,,lupi în piei de oaie” odată cu închiderea bisericilor. Pentru cuvintele și faptele lor vor trebui să răspundă, atât aici, pe Pământ, cât și în fața lui D-zeu. Sărut mâna, părinte jurist!

Preot: Wow! Ne repoziționăm? Facem galerii?

Preot: Sub pământ….căutam sare, cărbuni, aur, mântuirea poate.”

Timoftescu la un pas de caterisire. L-a salvat Mitropolitul

Soția preotului Grigore Timoftescu a murit în urmă cu câțiva ani. Conform informațiilor obținute de 7IAȘI, preotul s-ar fi recăsătorit în secret cu o doctoriță, fiica cântărețului de la biserica unde slujește Timoftescu. Conform cutumelor bisericești, preotul nu avea dreptul să se recăsătorească, iar în cazul în care era descoperit, Grigore Timoftescu risca caterisirea, respectiv decăderea din drepturile de preot și trecerea în rândul mirenilor. Fosta soacră l-a reclamat pe Timoftescu la Mitropolie în mai multe rânduri și a cerut caterisirea acestuia. În ciuda recomandărilor venite din partea vicarului, a juriștilor și a altor persoane cu funcții de conducere din cadrul MMB, Mitropolitul Teofan s-a opus de fiecare dată și l-a protejat pe Timoftescu. Unii spun că Teofan ar fi fost coleg de facultate cu Timoftescu, alții că ar fi fost colegi în armată. Nu se știe care ar fi legatura între cei doi, însă cert este că mitropolitul l-a protejat pe Grigore Timoftescu și a refuzat sancționarea sa până acum. Unul dintre cei care a fost pentru caterisirea lui Timoftescu a fost chiar juristul Constantin Grigore. Fostul jurist a fost îndepărtat ușor ușor din toate procesele MMB, Teofan angajând pe sume colosale o casă de avocatură din sudul țării. Ulterior, Constantin Grigore a fost forțat să se pensioneze.

Rareș Neamțu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here