EXCLUSIV: Delcea și Gheorghiu, complici în schema NORDIS! Împrumuturi mascate, convorbiri interceptate și 200 de imobile sub sechestru

Afaceriștii ieșeni Cristian Delcea, Bogdan Gheorghiu și George Acasandrei acționau ca finanțatori ai grupării Ciorbă – Poștoacă și urmăreau să devină „parteneri” și „investitori” în Afacerea Nordis, sunt concluziile la care a ajuns DIICOT în cel mai mare dosar de fraudă și înșelăciune al momentului @  Contractele de vânzare-cumpărare încheiate de Multiactive Finance SRL, firma celor trei ieșeni, cu Nordis Management, reprezentau de fapt împrumuturi mascate acordate lui Vladimir Ciorbă și Gheorghe Poștoacă @ „(…) vânzarea nu a avut un scop real, respectiv intenția cumpărătorului Multiactive Finance SRL de a achiziționa unități locative, ci acordarea unui împrumut de către acționarii societății cumpărătoare reprezentanților grupului Nordis (Ciorbă Vladimir Răzvan și Poștoacă Gheorghe Emanuel”, se arată într-o ordonață a DIICOT obținută în exclusivitate de 7IAȘI @ Procurorii au ajuns la aceste concluzii după ce au interceptat convorbirile purtate de Cristian Delcea cu Gheorghe Poștoacă, dar și ale contabilei Grupului Nordis, Oana Oprea @ Pe 6 februarie, DIICOT a pus sechestru pe 11 spații comerciale și peste 170 de apartamente cumpărate de Multiactive Finance SRL de la Nordis Management @ Pe 3 septembrie 2023, firma lui Delecea și Gheorghiu a cumpărat mai multe spații comerciale de la Nordis Management @ În aceeași zi a semnat un contract de „locațiune” cu o altă firmă controlată de grupul Ciorbă-Poștoacă, Nordis Hotel, în baza căruia aceasta poate să folosească cum crede de cuviință imobilele timp de zece ani

Documente obținute în exclusivitate de 7IAȘI arată că DIICOT și-a schimbat la 180 de grade perspectiva asupra oamenilor de afaceri ieșeni implicați în Afacerea Nordis. Aceștia nu mai sunt considerați victime, ci finanțatori ai cuplului Vladimir Ciorbă – Gheorghe Poștoacă, cei acuzați de DIICOT de comiterea celei mai mari fraude din instoria recentă a țării. Oamenii de afaceri Cristian Delecea, Bogdan Gheorghiu și George Acasandrei sunt bănuiți că, prin intermediul firmei Multiactive Finance SRL, au urmărit să devină parteneri în Afacerea Nordis, acordând grupului Ciorbă-Poștoacă împrumuturi mascate sub forma unor contracte de vânzare-cumpărare a unor imobile (apartamente și spații comerciale) din complexul imobiliar construit în Mamaia.

Anul acesta, pe 6 februarie, procurorii DIICOT au pus sechestru pe 11 spații comerciale și peste 170 de apartamente pe care firma Multiactive Finance SRL le-a cumpărat de la Nordis Management în două clădiri aflate pe strada Brizei din Năvodari. George Acasandrei, administratorul Multiactive Finance SRL a evaluat aceste bunuri imobile asupra cărora DIICOT a instituit sechestrul la o valoare de 11 milioane de euro, reprezentând prețul de achiziție.

Delcea „a căzut pe interceptări”. DIICOT: împrumuturi mascate

În ordonanța procurorului DIICOT, prin care Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Constanța a notat instituirea sechestrului asiguratoriu, este descris mecanismul prin care ieșenii care controlează firma Multiactive Finance SRL urmăreau să intre în Afacerea Nordis ca parteneri și nu ca simpli investitori. Convorbirile telefonice purtate de către omul de afaceri Cristian Delcea cu unul dintre asociații Nordis, Gheorghe Poștoacă, au fost interceptate în cadrul anchetei. Discuțiile dintre cei doi au scos la iveală faptul că Delcea cunoștea schema după care funcționa afacerea și că banii plătiți de către cumpărători cu titlul de avans fuseseră folosiți de către Ciorbă și Poștoacă după bunul plac și nu pentru construirea imobilelor din complexul Nordis.

Cristian Delcea
Cristian Delcea

„Probatoriul administrat a relevat faptul că vânzarea nu a avut un scop real, respectiv intenția cumpărătorului Multiactive Finance SRL de a achiziționa unități locative, ci acordarea unui împrumut de către acționarii societății cumpărătoare reprezentanților Grupului Nordis (Ciorbă Vladimir Răzvan și Poștoacă Gheorghe Emanuel), așa cum rezultă din procesele-verbale de redare a convorbirilor telefonice interceptate, atât discuțiilor purtate de inculpata Oprea Oana Claudia (contabila Nordis – n.r.) cât și cele purtate de inculpatul Poștoacă George Emanuel cu numitul Delcea Cristian, acționar al Multiactive Finance SRL. Discuțiile purtate de Poștoacă George Emanuel cu Delcea Cristian relevă interesul manifestat de acesta din urmă în a deveni partener și investitor alături de acționarii Nordis. Atitudinea numitului Delcea Cristian nu este cea a unui client cumpărător de unități locative. Mai mult decât atât acesta are cunoștință că fondurile grupului Nordis constituite din avansurile plătite de către clienți-cumpărători nu au fost cheltuite pentru dezvoltarea proiectelor deja promovate. Aceste date se coroborează cu discuțiile purtate de inculpata Oprea Oana Claudia care precizează explicit că în cazul Multiactive Finance SRL nu este vorba despre vânzare, ci despre acordarea unui <<împrumut>>.”, se arată în ordonanța DIICOT.

Apartamentele păgubiților au ajuns firma lui Delcea și Gheorghiu

De asemenea, anchetatorii au stabilit că Multiactive Finance SRL avea o poziție privilegiată față de ceilalți clienți care au cumpărat apartamente și care au fost de fapt păcăliți. Multe dintre imobilele pentru care alte persoane au plătit avansuri au ajuns până la urmă în proprietatea Multiactive Finance SRL. Ba mai mult, firma lui Delcea și Gheorghiu ocupă un loc fruntaș pe lista creditorilor înscriși în procedura de insolvență a firmei lui Ciorbă și Poștoacă.   

Bogdan Gheorghiu

„Din plângerile penale formulate de persoanele vătămate au rezultat situații în care promitenții cumpărători au constatat că unitățile locative ce constituiau obiect al promisiunilor de vânzare-cumpărare au ajuns în proprietatea societății Multiactive Finance. Nu în ultimul rând, Multiactive Finance figurează pe lista creditorilor în procedura de insolvență a Nordis Management SRL.

Având în vedere aceste elemente probatorii, rezultă fără de tăgadă că apartamentele și spațiile comerciale au fost scoase din patrimoniul Nordis Management și transferate în proprietatea Multiactive Finance printr-o simulare de vânzare, scopul tranzacției fiind de fapt acordarea unui împrumut de către Multiactive Finance acționarilor Nordis Management”, argumentează procurorul în ordonanța prin care a dispus instituirea sechestrului asigurator.

Multiactive cumpăra imobile, dar acestea rămâneau în posesia Nordis

Documentele notate de către OCPI Constanța la cartea funciară a imobilelor tranzacționate de Multiactive Finance SRL și firmele din Grupul Nordis demonstrează că societatea lui Cristian Delecea și Bogdan Gheorghiu nu dispunea de imobilele achiziționate așa cum o face orice cumpărător și că acestea rămâneau la dispoziția Grupului Nordis.

Spre exemplu, în data de 5 septembrie 2023, Multiactive Finance SRL a cumpărat mai multe spații comerciale de la Nordis Management. Prin același contract, s-a stabilit că Nordis Management beneficiază de dreptul de preemțiune la cumpărarea spațiilor respective.

În aceeași zi, Multiactive Finance SRL a semnat cu o altă societate controlată de același grup, Nordis Hotel SRL, un contract de „locațiune” pe o perioadă de 10 ani. Documentul include  și o clauză numită „pact de opțiune” pentru 100.000 de euro valabilă până la data de 30 septembrie 2025.

Așadar, prin cele două contracte, afaceriștii ieșeni au plătit milioane de euro și au devenit proprietarii spațiilor din complexul Nordis, dar nu puteau dispune de acestea și nici nu le puteau vinde pe piața liberă, ci tot grupului Nordis! Acest lucru a ridicat suspiciunea procurorilor care au concluzionat că tranzacțiile de vânzare cumpărare mascau de fapt acordarea unor împrumuturi.

La data de 31 martie 2023 firma controlată de ieșenii Delcea și Gheorghiu a semnat cu Nordis Management contractul înregistrat cu numărul 1.251 la Notariat Băsescu Ioana, completat ulterior cu actul notarial 1.298 din 4 aprilie 2023. Societatea Multiactive Finance SRL a cumpărat cele peste 170 de apartamente folosind un credit contractat de la OTP Bank de aproximativ 6 milioane euro, la care se adaugă sume obținute din alte surse.

DIICOT: comunicarea informațiilor poate periclita ancheta. Afaceristul Cristian Delcea tace

În completarea informațiilor și documentelor obținute, 7IAȘI a solicitat de la structura centrală a DIICOT un punct de vedere cu privire la calitatea pe care o dețin oamenii de afaceri Cristian Delcea, Bogdan Gheorghiu, George Acasandrei și firma Multiactive Finance SRL în dosar.

DIICOT a transmis că „(…) informațiile pe care le-ați solicitat au fost restricționate, întrucât procurorul de caz a apreciat motivat că prin comunicarea acestora se poate periclita rezultatul anchetei”

În același timp, am încercat să-l contactăm pe omul de afaceri Cristian Delcea, pomenit în ordonanța DIICOT ca fiind cel care a participat din partea firmei Multiactive Finance SRL la schema de finanțare a Grupului Nordis.

Acesta nu a răspuns la apelul telefonic, dar a trimis un mesaj SMS. Solicitarea redacției 7IAȘI de a purta un dialog cu privire la subiectul anchetei DIICOT a rămas fără un răspuns din partea acestuia.

Tudor LEAHU

Rareș NEAMȚU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here