EXCLUSIV. Costel Alexe, un nou dosar penal: fals în declarații. ANI i-a făcut plângere la Parchetul General pentru averea nejustificată

Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a devenit din nou protagonistul unei investigații penale. De această dată, Agenția Națională de Integritate a depus pe numele acestuia o plângere pentru fals în declarații. Inspectorii ANI au sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la fapte comise în legătură cu averea dobândită de Alexe. În 2020, ANI a început să învestigheze îmbogățirea bruscă a familiei Alexe, ministru al Mediului la acea dată. În 2021, după un articol 7IAȘI, ANI a extins cercetările în privința lui Alexe pentru conflict de interese. Actualul șef al județului a direcționat bani publici către firma surorii pentru servicii de monitorizare media. Pe 7 noiembrie 2023, ANI a comunicat în mod oficial că Alexe a scăpat de răspunderea civilă după ce a intervenit prescripția, însă s-a ales cu o plângere penală pentru fals în declarații. 

Costel Alexe, actualul președinte al Consiliului Județean Iași, s-a ales cu o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) pentru fals în declarații. Inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI) au declanșat în 2020 o verificare cu privire la modalitatea de dobândirii a averii de către Alexe în care acesta era ministru al Mediului. În 2021, ANI a extins verificările și pentru mai multe fapte de conflict de interese comise de fostul demnitar. Deși conflictul de interese s-a consumat în formă continuată din 2017 până în 2020 inclusiv, ANI a analizat doar doi ani: 2017 și 2018.  Verificările ANI s-au întins pe durata a trei ani, timp suficient pentru ca faptele comise de Alexe să se prescrie în privința răspunderii civile. Însă, inspectorii ANI au formulat o plângere penală pentru fals în declarații împotriva lui Alexe datorită neconcordanțelor în privința patrimoniului dobândit.

„… vă comunicăm că în lucrarea înregistrată sub numărul 23516/A/II/29.07.2020 având ca obiect evaluarea respectării regimului juridic al declarării averii de către domnul Alexe Costel, fost ministru al mediului, apelor și pădurilor, s-a dispus clasarea și sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la posibila săvârșire a infracțiunii de „fals în declarații” prevăzută de dispozițiile art.326 d) din noul cod penal al României, iar referitor la aspectele reclamate, menționăm că pentru posibile fapte de natura conflictelor de interese‚ pentru perioada 2017 – 2018 a intervenit termenul general de prescripție de 3 ani de la data săvârșirii lor, în conformitate cu art. 3.517 din  Legea nr.2871/2009 privind Codul civil, republicată cu modificările ulterioare”, se arată în adresa inspectorilor Agenției Naționale de Integritate.

Le-a trecut glonțul pe la ureche

Alexe le-a atârnat fraților și soției sale un dosar penal de gât din cauza șpăgii primite în calitate de ministru de la Combinatul Siderurgic Sidex, actualul Liberty Galați. Președintele Consiliului Județean și-a târât familia în combinațiile ilegale făcute ca deputat și ministru. Dacă în cazul mitei de la Sidex, Direcția Națională Anticorupție l-a înhățat pe Alexe fără să mai stea pe gânduri, în privința banilor publici plătiți către firma surorii sale, Adina Gianina Dura, ANI spune că faptele de conflict de interese s-au prescris.

7IAȘI a dezvăluit în iulie 2021faptul că, din sumele încasate de la Camera Deputaților, Costel Alexe a făcut plăți regulate către societatea Concept Art Event SRL, la care sora sa, Adina Gianina Dura, este asociat și administrator. 76.000  lei au fost achitați de Costel Alexe firmei Concept Art Event, care își are sediul chiar în conacul de la Sculeni al președintelui CJ Iași. În perioada în care Alexe avea și calitatea de ministru și în care a încasat în mod nejustificat suma forfetară de la Parlament, au fost achitate 12 facturi în sumă de 24.000 lei firmei Concept Art Event. În afara conflictului de interese flagrant și evident, tot acest nou scandal în care este implicat Costel Alexe naște și suspiciunea existenței unor alte fapte de natură penală!

Obiectul contractului încheiat de deputatul Alexe cu Concept Art Event a fost de „prestare servicii monitorizare media”. Adică firma ar fi trebuit să-i comunice lui Alexe un raport cu cele mai importante apariții din mass-media. Nimic ieșit din comun. Numai că, Alexe mai avea pe cabinetul parlamentar încheiat încă un contract similar, cu aceeași sumă, cu o altă societate din Iași, Torre Fiama Group SRL. Contract care nu a fost reziliat și care s-a derulat în continuare până la finalul mandatului de parlamentar. Așadar, Alexe a plătit de două ori, din bani publici, aceleași servicii. Este evident că deputatul Alexe nu avea nevoie de două rapoarte de monitorizare, care în principiu spun același lucru! Ceea ce înseamnă că, în realitate, cel puțin unul dintre contracte a fost încheiat pur formal, iar serviciile facturate și încasate sunt fictive. Mai mult, societatea Concept Art Event nu a avut niciun angajat în perioada în care a prestat serviciile pentru Alexe. După apariția articolului, ANI a extins verificările în privința lui Alexe și pentru conflict de interese, însă, după doi ani de tergiversări, în noiembrie 2023, a clasat cauza pe motiv de prescripție. Cum ANI a transmis către Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție întreaga documentație realizată în timpul investigației, n-ar fi exclus ca procurorii să studieze și aceste aspecte.

Sistem piramidal pentru finanțarea campaniilor electorale

Potrivit publicației Reporteris (www.reporteris.ro), Costel Alexe a pus la cale un sistem piramidal bazat pe împrumuturi  de la persoane cu care se află în relații de rudenie pentru finanțarea campaniilor electorale. Problema schemei puse la cale de Alexe are o singură hibă: creditorii nu puteau justifica sumele cu care au împrumutat partidul pentru că nu realizau venituri atât de mari. Reporteris a mai publicat o serie de articole cu privire la averea președintelui Consiliului Județean și a familiei sale, arătând că investițiile imobiliare ale acestora nu au la bază venituri declarate oficial. Nici frații și nici sora lui Costel Alexe nu pot justifica veniturile pe care le-au investiti de-a lungul timpului în afaceri. Totodată, conacul președintelui CJ din localitatea Sculeni, evaluat de Reporteris la 1 milion de euro, are o sursă de finanțare neclară.

Costel Alexe nu răspunde

În 2021, când investigația ANI asupra lui Alexe a devenit publică, președintele CJ Iași declara pentru 7IAȘI că a fost transparent în privința declarării bunurilor și banilor pe care îi deține.

Datorită funcțiilor publice pe care le-am deținut în ultimii ani toate veniturile, proprietățile, precum și orice informații de interes public le-am publicat transparent și cu bună credință în declarațiile de avere și interese. Indiferent de situație și de solicitant voi fi mereu transparent si voi oferi toate informațiile necesare în caz că sunt aspecte din declarațiile de avere sau interese ce necesită clarificări.”, se arată în răspunsul oferit de Costel Alexe.

În cursul zilei de ieri, 7IAȘI a încercat să obțină un punct de vedere de la Costel Alexe cu privire la plângerea făcută de ANI ca urmare a finalizării investigației, însă președintele CJ Iași nu a răspuns la telefon.

Rareș Neamțu

https://www.7iasi.ro/exclusiv-ani-investigheaza-averea-lui-costel-alexe-cercetarile-s-au-extins-si-pentru-conflict-de-interese/

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here