EXCLUSIV 7EST. Nebunul care a vrut să-l ia OSTATIC PE BĂSESCU. Planul teroristului de la “Cuza”

Oliver Stan, cel care acum o lună a intrat cu un proiectil şi 12,5 litri de benzină într-o sală a universităţii “Cuza”, a scris mai multe scrisoari în care, chipurile, îşi motivează gestul. El ar fi vrut să facă o emisiune televizată cu “dansul poliţiştilor, concursul de miss antiterorism, preşedintele ostatic, iar la final nunta teroristului cu câştigătoarea concursului de miss antiterorism”. Show-ul ar fi avut drept scop eradicarea şomajului în România. Specialiştii spun că tot ce a scris Stan sunt doar simple aberaţii. El a fost declarat “fără discernământ”. Acum este internat în spitalul-închisoare de la Grajduri, urmând ca un judecător să-i decidă viitorul.

 

În cea mai mare parte a timpului cât a fost internat la Spitalul Clinic de Psihiatrie “Socola”, Oliver Stan a scris. Multe scrisori. Într-una din ele, Stan vorbeşte despre atentatul cu bombă, de luna trecută, de la Universitatea “Cuza”. El spune că, de fapt, voia să fie protagonistul unui show televizat în care să-şi expună ideile. “Intenţiile mele erau să transform atacul terorist într-un show TV exploziv, senzaţional, voiam să ajung să-l iau ostatic pe Preşedintele ţării, aveam planuri foarte mari, nu să explodez în mod stupid dintr-un accident provocat de nişte profesori aroganţi”, notează Oliver Stan. 

Bărbatul este acum internat la spitalul de la Grajduri, fiind considerat fără discernământ, iar majoritatea lucrurilor scrise sunt considerate de specialişti simple fabulaţii.

 

“Miss antiterorism”

Atentatul cu bomba a lui Oliver Stan de la Universitatea Al. Ioan Cuza, de luna trecută, a fost modul lui de a atrage atenţia presei, susţin surse apropiate investigaţiei. Într-una din scrisoarile sale, bărbatul susţine că voia neapărat să fie difuzat filmul său la televizor, în care vorbeşte despre soarta omului de geniu, şi că nu intenţiona să apese butonul declanşatorului. El dorea ca tot planul său să devină un show de televiziune, în care să îl ia ostatic chiar şi pe preşedintele ţării, Traian Băsescu. “Voiam neapărat să ajung la TV să apuc să spun ce aveam de spus, voiam neapărat să dau acel film şi să cer să fie difuzat imediat la TV, voiam neapărat să reuşesc să îmi pun în aplicare planul pentru care venisem acolo şi nu voiam cu niciun chip să apăs butonul, aşa ceva nu era în plan deloc.

În aceeaşi scrisoare, bărbatul de 38 de ani explică şi cum ar trebui să fie realizat acest show TV. “Pentru a face acel miracol efectiv am nevoie doar de un spectacol de televiziune de câteva ore, un spectacol în care să reconstituim, sub formă de show, atacul meu terorist aşa cum ar fi trebuit să fie conform planurilor mele iniţiale. Adică programul spectacolului va include următoarele: dansul poliţiştilor, concursul de miss antiterorism, preşedintele ostatic, iar la final nunta teroristului cu câştigătoarea concursului de miss antiterorism”.

 

Oliver Stan a intrat în 1993 la o facultate la care concurenţa era mare atunci, „Electro“, cu o medie foarte bună la admitere scris: 9,50. Surprinzător, după notele bune din primul an, nivelul a scăzut. A terminat în 1999 şi, după două încercări nereuşite, la a treia a luat şi licenţa

 

“Vindecarea” de şomaj

Ce voia să facă Stan cu bomba la universitate? Greu de zis. Iată ce notează el în aceeaşi scrisoare. “Nu am venit cu bomba la universitate să ucid oameni, ci să fac un miracol. A fost un miracol că n-a murit nimeni, dar totuşi miracolul pe care intenţionăm eu să-l fac era altul, şi anume «Vindecarea întregii ţări de şomaj în 24 de ore»”. Acest “miracol”, după cum îl numeşte Oliver Stan, presupune că doi oameni să împartă acelaşi loc de muncă. Ei vor avea posibilitatea de a lucra trei zile pe săptămână, câte o lună fiecare sau jumătate de an unul şi jumătate celălalt. Astfel, considera bărbatul, vor dispărea şomerii şi estimează o creşte cu 10% a procentului de salarizare.

După cum este prezentată în scrisoare, această “vindecare” a poporului român ar trebui să înceapă după difuzarea show-ului de televiziune şi să se numească “ziua prieteniei”. “A doua zi după acest spectacol de TV, preşedintele va declara o zi de sărbătoare naţională în care nimeni nu va mai merge la muncă, adică o zi liberă pentru toată lumea, numită «ziua prieteniei». În această zi, le voi cere oamenilor, atât eu cât şi preşedintele, să îşi împartă locurile de muncă cu şomerii. Adică, să iasă în stradă şi să îşi caute un prieten, un partener de muncă din aceeaşi calificare, căruia să-i ofere jumătate din locul lui de muncă”.

Oliver Stan spune că a realizat şi un sondaj de opinie pe acest subiect. “L-am făcut chiar aici în spital discutând cu oamenii. Există un procent din populaţie care ar fi de acord să ajute un şomer, chiar dacă n-ar exista o creştere ulterioară a salarizării”, notează bărbatul.

 

I-au “furat” Nobelul

Teoria relativităţii a lui Albert Einstein este falsă din punctul de vedere al lui Oliver Stan. El susţine în scrisoare că, în urmă cu 15 ani, în timp ce un prieten fizician îi făcea o demonstraţie, el a descoperit că două din calculele efectuate se contrazic, rezultând astfel că teoria relativităţii este falsă. “Evrika! O să luăm Premiul Nobel, am făcut o descoperire extraordinară”, scrie bărbatul. Dar acest premiu nu va ajunge niciodată la el, iar pentru asta există un singur vinovat, susţine Oliver Stan. “Îmi cer să îmi daţi dreptul meu, adică Premiul Nobel pe care poporul şi Statul Român mi l-au furat prin indiferenţă şi ignoranţă”.

Oliver Stan a recunosc, în schimb, la ultima şedinţă în faţa comisiei de expertiză din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie “Socola” că e foarte posibil că teoriile lui să fie greşite.

 

Cu un proiectil şi 12,5 litri de benzină

Pe 8 iulie, în jurul orei 9.30, Oliver Stan a intrat în amfiteatrul P6 al Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii care se află în Corpul A al Universităţii Al. I. Cuza, cu un rucsac în spate. A spus că va detona o bombă, cerând să vină Poliţia. În sală erau patru cadre didactice şi 40 de studenţi de anul al patrulea ce urmau să susţină examenul de licenţă. Bogdan Ion, decanul Facultăţii, care se afla în sala de curs, a încercat să discute cu Oliver Stan şi să îl convingă să nu îşi pună în practică ameninţările, însă aceasta a refuzat şi a spus că vorbeşte doar cu Poliţia. Bărbatul avea asupra lui un proiectil din Primul Război Mondial, în jurul căruia a improvizat un trepied cu un cui, care să percuteze capsa proiectilului. De asemenea, într-o geantă avea un bidon de cinci litri şi trei sticle de 2,5 litri, pline cu benzină. În momentul în care Oliver Stan a activat declanşatorul, bomba nu a explodat din cauza capsei ce era uzată. Astfel s-a produs o explozitie de mică amploarea, la dispozitivul de declanşare, ce l-a rănit uşor doar pe atentator. În acel moment doi studenţi au reuşit să îl imobilizeze pe bărbat. El a fost ulterior arestat de forţele de ordine.

 

Judecătorii decid dacă rămâne la Grajduri

După ce a fost expertizat de comisia din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie “Socola” şi considerat fără discernământ, Oliver Stan a fost internat la Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de S
iguranţă Pădureni Grajduri. Un fel de spital închisoare.

„Da, sunt bolnav psihic, diagnosticat cu schizofrenie paranoidă, vorbesc cu Dumnezeu (…), dar până şi psihiatrii recunosc că sunt un om de o inteligenţă extraordinară. Deci sunt nebun, da, e adevărat, dar sunt foarte deştept“, fragment din scrisoarea pe care Stan i-a adresat-o preşedintelui Băsescu în 25 ianuarie 2013, pe un forum.

 

 Oliver Stan a locuit mai mulţi ani în satul Cârlibaba, judeţul Suceava. Acolo a făcut un film de 75 de minute cu calul său alb

Ameninţă cu sinuciderea

Judecătorii vor stabili dacă acesta va rămâne definitiv internat aici. Bărbatul susţine că se va sinucide dacă petrece o perioadă mai lungă de timp în această unitate, însă medicii spun că starea lui a început să se amelioreze odată cu începerea tratamentului.

La Spitalul de Psihiatrie Grajduri ajung să fie internaţi cei condamnaţi pentru crimă, tentative de omor şi alte violenţe, în marea lor majoritate infracţiuni asupra persoanei. Sunt aduşi bolnavi psihic din toate judeţele Moldovei. Este o unitate care asistă pacienţi ce au comis fapte penale şi împotriva cărora a fost dispusă măsura tratamentului psihiatric. Capacitatea spitalului este de 220 de locuri şi sunt internaţi 300 de bolnavi. Fiecare pavilion are un perimetru asigurat cu gard de peste trei metri, geamuri cu gratii şi lacăte. Doar un pavilion, din cinci, este supravegheat cu sistem video.

 

Se autointitulează “Împăratul Lumii”

Oliver Stan a realizat un film documentar în care vorbeşte despre viaţa lui. Materialul e realizat, probabil, în satul Cârlibaba, judeţul Suceava, loc unde bărbatul a trăit vreme de mai mulţi ani. În cele peste 75 de minute, el încearcă să vorbească despre soarta omului de geniu, dar şi despre calul său alb, pe care a vrut să îl ţină în curte, dar vecinii nu i-au permis. Totodată, el se autointitulează “Împăratul Lumii”.

Oliver Stan a scris în trecut cărţi şi poezii. Prima lui carte a fost intitulată “Prima mea luptă” şi în ea vorbeşte despre boala de care suferă, schizofrenie paranoidă. O altă carte, “Destinul ca un ideal”, descrie modul în care bărbatul a văzut copilăria şi viaţa. Acum primeşte scrisori de la “admiratoare” din Transilvania şi Bucureşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here