Primăria Iași a reacționat ieri după ce 7IAȘI a publicat informații legate de plățile ilegale descoperite de Curtea de Conturi la Campionatului Mondial de Esports din 2023 @ În comunicatul transmis presei, municipalitatea spune că este vorba despre „acuzații nefondate” și că clubul sportiv CSM Iași 2020 se află „într-un proces de reconciliere cu Curtea de Conturi” @ Realitatea este însă alta: Curtea de Conturi a descoperit că din bugetul campionatului de esports au fost făcute plăți de 1 milion de lei pentru servicii de cazare inexistente @ Suma a fost stabilită în urma unor verificări prin sondaj, dimensiunea prejudiciului poate fi mult mai mare! @ Hotelurile Internațional și Unirea au facturat către CSM Iași servicii de restaurant, minibar și chiar bacșișuri acordate chelnerilor de către persoanele cazate @ Pentru masa sportivilor, clubul primăriei a plătit către firma Casa Tradițiilor suma de 1.162.260 lei, iar Curtea de Conturi susține că nu există documente care să ateste realitatea acestor cheltuieli și nici faptul că beneficiarii reali ai acestor servicii au fost sportivii @ „Era vorba de foarte multe semnături ce trebuiau colectate, iar noi atunci eram trei oameni”, explică acum Iustin Jalaboi, directorul CSM Iași 2020 @ Clubul a cheltuit alți 50.000 de euro pentru echipamentele cu care a dotat un studio podcast, aparatura fiind casată după finalizarea campionatului @ Curtea de Conturi i-a prins cu mâța-n sac @ „O eroare”, a fost singura explicație oferită de șefii clubului în fața auditorilor
CSM Iași a încheiat contracte pentru servicii de cazare cu 12 unități hoteliere din Iași cărora le-a achitat aproximativ 4 milioane de lei. În ceea ce privește decontarea cheltuielilor de cazare, aceasta s-a făcut fără a fi verificată realitatea și exactitatea sumelor facturate. Auditorii Curții de Conturi au constatat că nu există o evidență clară a persoanelor cazate, dacă acestea aveau dreptul la decontarea cheltuielilor conform obligațiilor asumate de CSM Iași 2020 și dacă sumele facturate au fost conform realității. Au fost făcute verificări prin sondaj și s-a constatat că CSM Iași a plătit peste 1 milion de lei (200.000 de euro) pentru servicii de care nu au fost însă prestate, adică 25% din valoarea contractelor! Având în vedere că auditorii Curții au verificat prin sondaj aceste cheltuieli, înseamnă că suma reală cu care a fost prejudiciat clubul și implicit bugetul local al Municipiului Iași poate fi mult mai mare.
S-au decontat bacșișuri, camere goale și cazare pentru alte persoane
Conform constatărilor, CSM Iași nu a procedat la anularea rezervărilor hoteliere, plătind mai multe nopți de cazare pentru sportivii sau participanții care nu s-au mai prezentat. Din verificarea aleatorie a sumelor achitate către două hoteluri, Hotel Internațional și Hotel Onyx, Curtea de Conturi a constatat că valoarea nopților de cazare plătite degeaba este de peste 94.000 de lei.
Totodată, s-a descoperit că au fost plătite servicii de cazare pentru persoane care nu aveau drept, respectiv persoane care nu fac parte din lista cu participanți pusă la dispoziție de IEFS, reprezentanți ai furnizorilor de servicii pentru CSM Iași, influenceri, artiști, agenți de securitate, etc, pentru care s-au plătit peste 276.000 lei deși nu era obligația organizatorului să o facă. În același timp, din verificările prin sondaj s-a constatat că în cazul Hotelurilor Unirea și Astoria au fost acceptate la plată sume mai mari decât cele prevăzute în contract, prejudiciul fiind de peste 20.000 de lei. Mai mult, Hotelurile Internațional și Unirea au facturat către CSM Iași servicii de restaurant, minibar și chiar bacșișuri acordate chelnerilor de către persoanele cazate, suma ridicându-se la aproximativ 25.000 lei.
Însă cea mai mare gaură, de peste 607.000 lei, s-a descoperit în cazul deconturilor de la Hotelurile Traian, Unirea, Ramada și Glam Acomodation, Curtea de Conturi constatând că nu există documente justificative care să ateste realitatea și exactitatea sumelor facturate.
O „eroare” de 50.000 de euro: a dispărut studioul de podcast!
În februarie 2023, 7 IAȘI publica un material în care arăta că CSM Iași a început risipa de bani publici sub pretextul organizării Campionatului Mondial de Esports. Arătam atunci că au fost efectuate mai multe achiziții directe pentru realizarea unui studio de podcast. Au fost cheltuiți peste 56.000 de euro pentru chestii total inutile pentru un club sportiv. De altfel, achiziția nu și-a dovedit utilitatea nici măcar în cadrul competiției organizate de către CSM Iași, fiind de fapt efectuată într-un alt scop. Auditorii Curții de Conturi au descoperit că echipamentele achiziționate la începutul anului 2023 au dispărut din patrimoniul clubului, fiind casate, deși se aflau în garanție și în perfectă stare de funcționare. Stație de producție, laptopuri, televizoare smart led, monitoare, stabilizator, unități de stocare, camere video, microfoane și alte echipamente conexe necesare funcționării studioului, cu o valoare de zeci de mii de euro, s-au evaporat! Dar au reapărut ca prin minune în momentul în care auditorii au început să întrebe de ce au fost casate. În nota explicativă dată, Iustin Jalaboi a precizat că echipamentele au fost casate ”dintr-o eroare”. Curtea de Conturi a obligat CSM Iași să inventarieze echipamentele și să le încludă în patrimoniul entității.
230.000 euro pentru masă. Nu există documente care să ateste realitatea cheltuielilor
O altă modalitate de sifonare a banilor publici identificată de către Curtea de Conturi a fost prin intermediul serviciilor de masă. Pentru asigurarea mesei participanților, CSM Iași a încheiat un contract de prestări servicii cu societatea Casa Tradiției SRL. Clubul a plătit societății respective suma de 1.162.260 lei, iar Curtea de Conturi susține că nu există documente care să ateste realitatea acestei cheltuieli și nici faptul că beneficiarii reali ai acestor servicii au fost sportivii. Pentru asigurarea mesei au fost tipărite 33.000 de bonuri valorice a câte 45 lei fiecare care au fost predate voluntarilor și reprezentanților IEFS. Restaurantul Casa Tradiției reținea tichetele valorice de la persoanele care se prezentau, iar apoi factura către CSM Iași contravaloarea cumulată a acestora. Curtea de Conturi a cerut clubului să prezinte documente care atestă că tichetele au fost distribuite nominal către sportivi, conform obligației asumate prin contractul cu IEFS, însă nu există nicio astfel de evidență care să permită verificarea realității cheltuirii a peste 1,1 milioane de lei pe servicii de masă. Curtea semnalează că nu există o evidență a consumului real valoric, respectiv valoarea meniului fiecărui sportiv, decontarea făcându-se la valoarea maximă înscrisă pe bon. Astfel, dacă un sportiv sau un voluntar a mâncat de 25-30 de lei, decontarea mesei de către club s-a făcut la valoarea de 45 de lei.
”Nu au fost prezentate documente prin care să se ateste predarea efectivă a acestora beneficiarilor pe bază de proces verbal de predare primire. Din cele arătate de conducerea CSM Iași 2020, de astfel de tichete au beneficiat atât voluntarii cât și sportivii, nefiind furnizate date cu privire la categoriile reale de beneficiari (sportivi, voluntari, personal tehnic), precum și la valoarea efectivă a meniului servit de fiecare în parte, decontarea fiind realizată la valoarea maximă de 45 lei/tichet” se menționează în raportul de audit.
Directorul CSM Iași a găsit scuza: erau doar 3 angajați la club și nu aveau cum să gestioneze întocmirea proceselor verbale pentru masă. Au preferat să plătească cât încape, că doar nu dădeau din buzunarul lor. Ce uită Iustin Jalaboi să spună este că au existat peste 500 de voluntari cu care se putea gestiona această procedură.
”Despre masă, Curtea de Conturi nu a luat în calcul că fiecare participant trebuia să semneze pentru fiecare masă. Era vorba de foarte multe semnături ce trebuiau colectate, iar noi atunci eram trei oameni.” spune Iustin Jalaboi, directorul CSM Iași 2020.
Chirica fuge de răspundere
Într-un comunicat de presă transmis ieri, Mihai Chirica neagă gravitatea acuzațiilor făcute de Curtea de Conturi. Primarul nu vine cu contra-argumente, ci doar divaghează în stilul caracteristic fără a spune ceva concret. Mihai Chirica ține să evidențieze în mod special prin acest comunicat că Primăria Iași și el, ca primar, nu au avut nicio implicare directă în organizare și deci, nicio responsabilitate civilă sau penală. Comunicatul repetă de câteva ori că reprezentanții CSM Iași sunt cei care s-au ocupat de achiziții și tot ei răspund pentru ce s-a întâmplat legat de organizarea campionatului de esports.
În același timp, Chirica încearcă să minimalizeze raportul întocmit, sugerând că auditorii au greșit, iar acum s-ar afla într-un ”proces de reconciliere cu Curtea de Conturi”. Ba chiar s-ar înțelege că își cer și iertare în fața primarului pentru că au greșit! Total fals. Controlul Curții s-a finalizat încă din luna martie, iar raportul de audit a fost transmis spre valorificare conform uzanțelor legale. Nu există nicio ”reconciliere”, o astfel de procedură nefiind prevăzută de lege.
Rareș Neamțu