Escrocherie imobiliară sub protecția primarului. Falși angajați Apavital au branșat ilegal un cartier de vile

O stradă privată a fost spartă de un dezvoltator pentru o lucrare de branșare la rețeaua de canalizare, fără acordul tuturor locatarilor. Muncitorii tocmiți de dezvoltator s-au îmbrăcat cu tricouri și veste Apa Vital SA pentru a-i păcăli pe vecinii revoltați. Oamenii au încercat să oprească lucrarea de pe drumul lor băgându-se în gropile săpate. Angajații Primăriei Ciurea și Poliția Locală i-au păzit pe muncitorii să termine lucrarea în miez de noapte în loc să sisteze proiectul până la verificarea documentelor. Dezvoltatorul Florin Pavel, administratorul GP 2005 Production SRL,  cere mediere cu vecinii, dar amenință și cu instanța. Conducerea Apa Vital SA a anunțat că va face plângere pentru uzurpare împotriva firmei care s-a folosit de însemnele sale. Între timp, primarul din Ciurea, Cătălin Lupu, și oamenii săi refuză să ofere explicații vecinilor care s-au trezit cu o branșare de canalizare pe proprietatea lor. 

Scandal imens la Ciurea: muncitori îmbrăcați cu însemnele unei societăți comerciale a statului, lucrare supravegheată de Poliția Locală și oameni din primărie și locuitori revoltați că un dezvoltator sapă pe un drum privat.

O stradă privată din satul Hlincea, comuna Ciurea, a devenit scena unui scandal până în miez de noapte, după ce locatari din zonă s-au trezit cu o lucrare de canalizare pe drumul pe care îl dețin în coproprietate. Un dezvoltator a căutat să branșeze ilegal noile imobile pe care le ridică în zonă. Firma GP 2005 Production SRL, administrată de Florin Pavel, a cumpărat mai multe loturi de case în zonă. Pentru trei locuințe are acces din drumul privat pe strada Teiului, o stradă deținută de mai mulți coprorietari. Oamenii acuză însă faptul că Florin Pavel vrea să branșeze și alte case, branșament pentru care nu are avize și pentru care vrea să se racordeze la rețeaua ce trece prin zona privată. Oamenii susțin că odată încheiată lucrarea, dezvoltatorul va racorda și alte locuințe, iar dejecțiile deversate spre strada principală îi vor inunda pe ei.

Apavital nu știa de lucrare! Muncitori îmbrăcați cu însemnele companiei

Firma lui Florin Pavel a tocmit societatea Partener Prod SRL pentru racordarea și branșarea la rețeaua de canalizare. Pe panou se arată că firma a obținut un aviz de la Primăria Ciurea în 7 iulie 2023. Data începerii lucrării a fost 10 iulie, termenul fiind de 14 zile. Pe 7 august 2023, muncitorii tocmiți de Pavel s-au apucat să sape la branșarea locuințelor pe strada Teiului, pe porțiunea de drum privat, spre stupefacția proprietarilor din zonă. Oamenii au arătat că nu și-au dat avizul să se intervină pe drumul pe care îl dețin în coproprietate, așa cum cere legea, dar că oamenii lui Pavel au trecut peste acest lucru și s-au apucat de săpat. Culmea, firma Partener Prod SRL are o convenție cu Apa Vital SA pentru executare lucrări de branșamente, însă compania de apă nu știa de lucrarea din zonă. Pentru ca lucrarea să pară în regulă, muncitorii firmei au venit îmbrăcați cu tricouri și veste cu însemnele Apa Vital SA.

Lucrare făcută pe drum privat fără avizul locatarilor

Minciuna a ieșit la iveală după ce locatarii au sunat la compania de apă să ceară lămuriri, iar reprezentanții Apa Vital SA au arătat că nu au vreun proiect în zonă. Societatea a emis aviz tehnic pentru racordarea la rețeaua publică, aviz care cuprindea doar două loturi, cu acces din strada privată. Doar că racordul se putea face și pe porțiunea publică, unde există rețea directă cu Apa Vital SA. Florin Pavel nu a ținut cont de acest lucru și a tocmit muncitori pentru a lucra pe drumul privat, chiar și fără aviz din partea celor care stau în zonă. Oamenii au încercat să oprească personal lucrarea, iar una dintre vecinele din zonă a stat mai bine de două ore în groapa săpată pentru a-i determina pe muncitori să renunțe.

Sesizare către instituțiile statului pentru oprirea lucrării ilegale

Locuitorii de pe strada Teiului au făcut mai multe adrese către Garda de Mediu, către Consiliul Județean și către Apa Vital SA, prin care au cerut explicații și au solicitat ca lucrarea să se oprească.

„Am sesizat că echipa de muncitori a efectuat lucrări de canalizare în vederea branșării întregii zone de pe deal, din spatele străzii Teiului în partea vestică, asta însemnând ca un număr mate de locuințe individuale și inclusiv un bloc de locuințe să fie branșate la rețeaua construită pe strada noastră și care urmează să se conecteze cu cea de pe strada Cortez. Pe strada Liliacului a fost făcută o rețea de canalizare care are conexiunile făcute pentru a drena apele menajere și ale altor proprietăți private, care nu apar în avizul eliberat de ApaVital SA pentru proiectul cu nr 1595/2023. Astfel, pe strada Liliacului există o rețea de canalizare care va drena în canalizarea de pe strada Teiului și care nu are acordul coproprietarilor acestui drum privat. Ne exprimăm dezacordul cu orice lucrări ce trebuie efectuate pe strada noastră pentru a drena rețeaua de pe drumul public Liliacului în drumul privat Teiului având în vedere că strada Liliacului are acces direct la Cortez la magistrala Apa Vital SA cu două direcții”, se arată în plângerea depusă de locatari la Consiliul Județean Iași.

Consilierul viceprimarului și Poliția Locală au păzit lucrarea ilegală

Pe strada Teiului a ajuns și Doru Leonte, consilier personal al viceprimarului din Ciurea. Oamenii arată că acesta a avut o atitudine sfidătoare și că i-a certat pentru că au îndrăznit să ceară oprirea lucrării. Din discuțiile purtate cu Leonte, acesta susținea că lucrarea se face pe domeniul public (pe strada Ștefan Cortez), aflată în vecinătatea străzii teiului și că aceasta trebuie terminată de urgență. Asta, deși oamenii îi explicau că branșarea s-a făcut pe strada privată și că întreaga lucrare trebuie oprită. Locuitorii din zonă mai susțin și că Leonte a avut grijă, alături de unii agenți de la Poliția Locală Ciurea, să-i păzească pe muncitorii de la Partener Prod SRL, de furia vecinilor. Astfel, s-a lucrat până la 12 noaptea, la lumina telefonului, ca branșamentul să fie montat până pe domeniul public.

Dezvoltatorul: „Mergem la mediere și dacă nu, se rezolvă, în instanță”!

Florin Pavel, administratorul firmei GP 2005 Production SRL, a menționat că are toate avizele în regulă și că vecinii sunt cei rău voitori.

„Lucrarea care a fost executată este făcută în baza autorizației de la primăria Ciurea, în baza proiectului tehnic de la Apa Vital. Poliția Locală a verificat veridicitatea documentelor. Vecinii consideră că rețeaua proiectată de Apa Vital nu trebuie să treacă pe acolo și nu sunt de acord cu lucrarea. Firma pe care am angajat-o este agreată de Apa Vital SA. Că unul dintre ei avea o vestă sau o geantă cu însemnele Apa Vital nu e mare lucru”, a spus Florin Pavel.

Acesta a mai menționat că îi așteaptă pe vecini la mediere, iar dacă nu se ajunge la vreun compromis îi va acționa în instanță.

„Ce pot face este să urmez calea legală. Suntem la Primărie la mediere. Dacă nu se rezolvă, vom ajunge în instanță”, a mai spus Florin Pavel.

Conform anunțurilor de imobiliare, metrul pătrat în zonă se vinde cu 1.000 euro. Locuințele individuale ridicate de firma lui Pavel, cu regim P+1, cu 5 camere, se vând acolo cu 160 mii de euro.

Directorul ApaVital SA: „E vorba de uzurpare”

Mihai Doruș, directorul ApaVital SA , a menționat că va face o plângere pentru uzurpare împotriva firmei care s-a folosit de însemnele companiei pentru a face lucrarea din Hlincea.

„Acolo este o zonă privată, domnul are un proiect. Am trimis compartimentul de control să verifice lucrarea și o să vedem după ce avem raportul. În ceea ce privește speța cu muncitorii văzuți cu însemnele ApaVital SA, nu sunt angajații mei. Lucrul acesta are o altă denumire juridică, aceea de uzurpare. O să facem o plângere. Firma are o convenție cu noi, dar pe care o vom întrerupe”, a menționat Mihai Doruș, directorul ApaVital SA.

Primarul și oamenii lui se fac că plouă

7IAȘI a cerut lămuriri și de la primarul Cătălin Lupu, însă acesta a menționat că e în concediu și nu poate da detalii.

„Sunt plecat câteva zile în concediu. Revin joi la treabă”, a spus Cătălin Lupu, primarul comunei Ciurea.

Nici Doru Leonte, consilierul din primărie care a supravegheat lucrarea, nu a vrut să ofere detalii.

„Când o să apară domnul primar, o să vă dea toate explicațiile. Eu sunt un om de teren”, a susținut Doru Leonte.

Vlad ROTARU

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here