Emmanuel Macron lansează un avertisment apocaliptic: Europa noastră poate muri

Liderul francez Emmanuel Macron a ținut un discurs profund la Sorbona, aducând în atenția publicului probleme cruciale cu care se confruntă Uniunea Europeană în contextul geopolitic și economic actual. Subiectele discutate au inclus necesitatea unei revizuiri urgente a modelului de apărare și a celui economic, pentru a menține ritmul cu rivalii globali.

În discursul său amplu, Macron a subliniat că Europa se află într-un moment de cotitură, iar deceniul următor va fi esențial pentru supraviețuirea și relevanța sa pe scena internațională. A avertizat că modelul european este amenințat de rivalitatea dintre Statele Unite și China, iar stagnarea sau lipsa de reacție ar putea duce la pierderea influenței și puterii continentului.

Președintele francez a îndemnat Uniunea Europeană să-și consolideze unitatea și suveranitatea pentru a face față provocărilor în evoluție rapidă. A evidențiat schimbările semnificative în ceea ce privește geopolitica, economia și cultura, subliniind că vechile paradigme nu mai sunt valabile.

Cu referire la sectorul apărării, Macron a insistat asupra necesității unei apărări credibile a continentului european, subliniind că Statele Unite au propriile lor priorități, iar Europa trebuie să-și asume responsabilitatea pentru securitatea sa într-un mediu geopolitic tot mai complicat. În acest sens, a pledat pentru o inițiativă europeană de apărare, care să consolideze capacitățile de apărare ale UE și să garanteze independența sa strategică.

În ceea ce privește modelul economic european, Macron a recunoscut că acesta dă semne de slăbiciune și nu mai este durabil în forma sa actuală. A subliniat necesitatea unei mai mari investiții și reglementări adecvate pentru a stimula inovația, creșterea și competitivitatea în sectoarele cheie.

Propunerile lui Macron au fost variate, de la investiții colective la consolidarea piețelor de capital europene și promovarea sectoarelor verzi și a tehnologiilor emergente. A insistat și asupra consolidării legăturilor intra-europene și a valorilor fundamentale ale UE, precum statul de drept.

Cu toate acestea, mesajul său de reformă și adaptare trebuie să se confrunte cu realitățile politice interne, cum ar fi perspectivele electorale. În acest context, sondajele arată o preocupare crescută pentru partidele extremiste, în timp ce partidele centriste par să aibă o susținere mai mică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here