Dumnezeul ascuns în amănunte

despre lista de datorii a unui erou încă necunoscut

 

Se spune că diavolul se ascunde în detalii . Aşa e . Dar uneori şi dumnezeu . Indiferent dacă îi spunem Iahve, Isus, Budha, Allah ori, cu litere mici, puterea faptelor bune .

Toma Arnăuţoiu a luptat contra dictaturii comuniste din Romînia, cu arma în mînă, timp de aproape zece ani . Din ’49 pînă în ’58 . În munţi . Cu toată priceperea şi îndîrjirea lui de ofiţer al Armatei Române .
Cînd a fost prins ( prin trădare, conform tradiţiei ) , în peştera unde se ascundea ( alături de camarazi, soţie şi copil de doi ani ) a fost găsită şi o listă . Pe care arhivele au păstrat-o .

E lista cu tot ceea ce împrumutase locotenentul de cavalerie Toma Arnăuţoiu, devenit bandit şi duşman al poporului, de la ciobanii din munţi şi de la sătenii care îl ajutau pe el şi pe camarazii săi de luptă : mîncare, haine, unelte. Ca să ştie exact ce şi cît are de înapoiat, atunci cînd lucrurile se vor fi întors la normalitatea alungată de sălbăticia comunistă .

Toma Arnăuţoiu n-a mai apucat să-şi plătească datoriile din listă. A murit împuşcat, ca bandit şi duşman al poporului .
Dar ne-a lăsat, vie, nu doar dovada că, uneori, românii pot trăi şi muri demn . Ne-a lăsat şi această listă cu datorii . Un detaliu. În care putem vedea, ascuns, dumnezeul în care credeau cei ca el .

E un dumnezeu datorită căruia eu, ateu dintotdeauna, mă voi ruga, cum știu eu, pentru Toma Arnăuţoiu, pentru camarazii lui, pentru soţia lui, pentru copilul lui. Trimis sub alt nume, la doi ani, într-un orfelinat al poporului. Copil pe care l-am văzut, zilele trecute, la televizor, povestind despre fetița nimănui care a fost, acum niște zeci de ani și niște decenii pe care mulți par să le fi uitat. De parcă acel hău uman n-ar fi existat vreodată.

Doar că, din cînd în cînd, niște detalii uitate sau neștiute ne aduc aminte că, mai mereu, și răul și binele pot sta ascunse chiar și într-o listă banală, prăfuită în arhiva unor călăi respectați ca niște patrioți ai unui regim bun, național, care se lupta cu bandiți și criminali precum Toma Arnăuțoiu.

Iar numele lor e Leghiune. Pe cînd al nostru, cei care lăsăm ca mîlul uitării să se pietrifice peste mormintele celor care au vrut să nu ne lase în mîl, nici nu există. Sîntem doar o turmă fără nume, tîrîind zgomotos talanga ruginită a unor vremuri demult apuse. Ori ca niște obiecte de inventar de pe lista unor oameni ca Toma Arnăuțoiu. Obiecte bipede,  care nu înțeleg că au fost date, și cu ajutorul lor, la casare.

Lucian Postu

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here