Drumurile din Moldova abandonate în plină iarnă în fața viscolului. Șefii DRDP au ținut în brațe firma care trebuia să monteze parazăpezile

Timp de doi ani de zile funcționarii DRDP au stat cu mâinile în sân și nu au făcut niciun demers pentru recuperarea prejudiciului de la o firmă care a țepuit instituția în trei contracte distincte @ Societatea Drum Construct a lăsat în 2018 drumurile naționale fără parazăpezi în plină iarnă, iar în 2019 a blocat proiectarea și realizarea a două sensuri giratorii cu mai mult de 12 luni @ Drum Construct a reușit să monteze doar 4.770 m parazăpezi tip plasă, din totalul de 6.000 m prevăzuți în contract, și doar 7.236 m parazăpezi tip panou metalic din cantitatea de 12.850 m contractată

O societate abonată la contracte din bani publici la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere este protejată de funcționarii statului deși nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale. Compania Drum Construct SRL Galați datorează Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași peste 52.000 de lei penalități pentru neexecutarea a trei contracte încheiate în 2018 și 2019. Directorii DRDP Iași, Mugurel Laicu și respectiv Dănuț Pilă, l-au mângâiat părintește pe creștet pe constructor și l-au păsuit mai bine de doi ani de zile fără să ia vreo măsură. Societatea Drum Construct a lăsat în 2018 drumurile naționale fără parazăpezi în plină iarnă, iar în 2019 a blocat proiectarea și realizarea a două sensuri giratorii cu mai mult de 12 luni. Abia în primăvara anului 2021 au fost începute demersurile în instanță pentru recuperarea sumelor de bani imputate societății din Galați. În acești doi ani,, directorii instituției nu au avut nicio jenă să încaseze salarii de zeci de mii de euro deși nu și-au îndeplinit obligațiile de serviciu.

Țeapă cu parazăpezi în plină iarnă

În noiembrie 2018, între DRDP Iași și SC Drum Construct SRL se încheie un prim contract având ca obiect montarea de parazăpezi pe raza Secției de Drumuri Naționale Focșani. Compania nu a reușit să monteze întreaga cantitate prevăzută în contract. Astfel, în perioada 1-20 decembrie 2018, Drum Construct a reușit să monteze doar 4.770 m parazăpezi tip plasă, din totalul de 6.000 m prevăzuți în contract, și doar 7.236 m parazăpezi tip panou metalic din cantitatea de 12.850 m contractată. Deoarece montarea parazăpezilor de către Drum Construct s-a produs foarte târziu în raport cu planul operativ de iarnă, DRDP a fost nevoită să monteze diferențele în regie proprie cu muncitori din bazele Adjud, Focșani și Bîrsești. În martie 2019, DRDP transmite către Drum Construct factura nr. 1901000028/18.03.2019 în valoare de 13.478 lei reprezentând penalități – daune interese pentru neexecutarea corespunzătoare a obligațiilor contractuale.

Deși Drum Construct se dovedise a fi un partener neserios, DRDP continuă să încheie contracte din bani publici cu societatea din Galați. De data aceasta au schimbat macazul, și de la montare parazăpezi au trecut la servicii de proiectare. În martie 2019, între DRDP Iași și Drum Construct a fost încheiat contractul nr. 37/05.03.2019 având ca obiect Servicii de proiectare pentru obiectivul ”Sens giratoriu în Municipiul Bârlad”.

Aceeași poveste și la proiectarea sensurilor giratorii

În mai 2019, se încheie cu aceeași societatea un al contract, de această dată pentru servicii de proiectare pentru lucrarea ”Sens giratoriu în comuna Vârfu Câmpului, județul Botoșani.”  Durata de prestare a serviciilor pentru ambele contracte a fost stabilită la 30 de zile, firma având obligațiile de a remedia neconformitățile semnalate de beneficiar în termen de 10 zile de la notificare. În vara lui 2019, Drum Construct predă către DRDP ambele documentații, iar de aici începe ping-pong cu studiile între cele două părți. După primirea documentațiile, DRDP solicită societății Drum Construct să remedieze neconformitățile constatate. Drum Construct reface hârtiile și le predă cu  întârziere față de termenul contractual de 10 zile.  DRDP este din nou nemulțumită de conținut și consideră că documentațiile nu sunt corecte. A urmat o nouă notificare de remediere, o altă întârziere de peste 30 de zile față de termenul contractual și aceleași documentații incomplete. DRDP își mai încearcă încă o dată norocul și solicită din nou refacerea hârtiilor, însă de această dată compania din Galați nu mai răspunde. În ianuarie 2020 DRDP Iași reziliază ambele contracte, nu înainte de a emite facturi de penalități pentru neexecutarea obligațiilor contractuale, câte 19.600 lei pentru fiecare contract în parte.

Șșșșșt! Liniște! La DRDP se doarme

În martie 2020, DRDP și Drum Construct se întâlnesc pentru concilierea problemelor apărute în executarea celor trei contracte. În discuție sunt daune interese în valoare de 52.678 lei pe care compania de stat trebuia să le încaseze pentru neîndeplinirea obligațiilor contractuale de către Prestator. Deși trecuse mai bine de un an de la emiterea facturii pentru daune interese aferente primului contract încheiat, conducerea DRDP nu luase nicio măsură pentru recuperarea prejudiciului. La conciliere nu se ajunge la niciun acord, ambele părți păstrându-și punctele de vedere divergente. Iar la DRDP se doarme din nou. Nimeni nu face nimic. După 7 luni se hotărăsc să se mai întâlnească din nou pentru o nouă rundă de discuții. Nici această conciliere nu dă roade, lucrurile rămân neschimbate, și totul pare o tragere de timp. Trec alte 6 luni de zile și la finalul lunii martie 2021 DRDP introduce o primă acțiune în instanță pentru recuperarea sumelor aferente contractelor de proiectare. Mai trec alte două luni și în sfârșit DRDP se decide să recupereze și daunele aferente contractului de montare parazăpezi. Doi ani și jumătate le-au trebuit funcționarilor de la DRDP pentru a iniția o acțiune în instanță pentru recuperarea unui prejudiciu produs de Drum Construct!

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here