DRAGOSTE EXPLOZIVĂ: concubinul i-a ras casa de pe faţa pământului. Două familii cu trei copii de liceu au rămas pe drumuri

Două familii cu trei copii de liceu au rămas pe drumuri după ce un taximetrist violent din Iaşi este principalul suspect al incendierii unei case din Bucium. Valentin Căscăiescu avea internări la Socola pentru dezalcoolizare, dar continua să practice taximetria, cumnata sa afirmând că se urca băut la volan. Cu o seară înainte i-a spus că-i dă foc la casă, după nopţi întregi de scandaluri. Este tragedia din spatele unei normalităţi aparente, în care femeia se lasă călcată în picioare de bărbat, până aproape de momentul în care riscă să fie omorâtă.

 

O ştire aproape incredibilă a adus, în urmă cu mai puţin de două săptămâni, o familie din Iaşi pe prima pagină a tuturor ziarelor. Un taximetrist, Valentin Căscăiescu, a fost acuzat că a dat foc casei concubinei sale în speranţa că aceasta este în locuinţă şi incendiul o va ucide. Povestea este însă mult mai profundă iar victima, Nicoleta Şipoteanu, a acceptat să povestească, în exclusivitate pentru 7Est, calvarul petrecut alături de Căscăiescu.

Dragoste veche

Relaţia dintre Valentin Căscăiescu şi Nicoleta Şipoteanu este una agitată, care cuprinde mai multe etape. Cei doi s-au iubit în urmă cu mulţi ani şi s-au reîntânit în 2010. Ea era divorţată, cu un copil în întreţinere, iar el abia se întorsese de la muncă din străinătate. De dragul vremurilor trecute, Nicoleta l-a acceptat pe Valentin fără să-şi pună prea multe întrebări. L-a luat în propria casă, în speranţa că îşi vor întemeia o familie. „Pot spune că nu avea nimic în afară de hainele de pe el. Treptat, gradual, s-a schimbat şi asta mai ales pe fondul consumului excesiv de alcool”, povesteşte Nicoleta Şipoteanu. La început, ieşirile necontrolate erau trecute cu vederea, fiind considerate accidente. Apoi, femeia a început să-şi pună întrebări tot mai des.

 

 

Nicoleta Şipoteanu se plimbă sub cerul liber prin propria casă. Atât a mai rămas în picioare

 

Scandaluri monstru până spre dimineaţă

Unele aspecte sunt trecute cu vederea în povestea pe care o spune Nicoleta Şipoteanu. Nu pentru că le-ar considera neimportante, ci pentru că le consideră prea intime. Încearcă să-şi protejeze, atât cât mai poate, copila care este în an terminal la Colegiul Racoviţă. „Fata suferă foarte tare, a suferit în toţi aceşti ani. Au existat certuri, scandaluri care ţineau până la 2 noaptea. De la agresiunea verbală la cea fizică a fost doar un pas, care a fost făcut destul de repede”, spune ea.
Spre deosebire de victimele clasice ale violenţei domestice, Nicoleta Şipoteanu nu a stat cu mâinile în sân. A chemat Poliţia de mai multe ori, dar fără rezultatul scontat. „Greşeala mea este că l-am luat în spaţiu, i-am făcut viză de flotant în casa mea şi poliţiştii ridicau din umeri, nu aveau ce să-i facă. Eu am crezut că, dacă trebuie să dau declaraţie că îl iau în spaţiu, e suficientă o declaraţie că nu îl mai accept. Nu a fost suficientă, poliţia l-a tot amendat, l-a internat şi la Socola, la dezalcoolizare, dar nu aveam cum să-l dau afară decât prin decizia unui judecător”, povesteşte Nicoleta.

 

Ezitarea a costat-o scump

În vara anului trecut, Nicoleta Şipoteanu s-a adresat instanţei de judecată, cerând evacuarea lui Valentin Căscăiescu, iar cererea a fost admisă pe 1 octombrie. „Îşi ieşea din fire şi începea să facă scandal, după care mă implora să-l iert. La mai puţin de un minut, începea să mă ameninţe că mă omoară sau că mă mutilează. El este genul de om care nu ţine cont de consecinţe, iar de la un om normal şi educat la o fiară trecea brusc, în doar câteva secunde”, povesteşte femeia. Cu hotărârea instanţei în buzunar, Nicoleta Şipoteanu a ezitat să-l arunce în stradă pe iubitul său. A folosit hârtia doar ca argument atunci când Căscăiescu „sărea peste cal”, sesizând că acestuia îi este frică de posibilul abandon. „Ajungea boschetar dacă îl dădeam afară”. Acum, femeia regretă şi crede că trebuia să fie mult mai fermă.

 

 

Din zona aceasta a izbucnit focul. Ancheta Poliţiei nu este încă finalizată

 

„El a făcut-o!”

Scandalurile au continuat însă şi au culminat cu incendierea casei Nicoletei Şipoteanu. Pe 15 octombrie, puţin după ora 10, locuinţa din Bucium a sărit în aer. Singura victimă a fost tocmai Valentin Căscăiescu, care a suferit arsuri grave. „M-a ameninţat de multe ori că îmi dă foc la casă, a făcut-o şi cu o seară înainte. Am văzut că se merge şi pe ipoteza că a fost o acumulare de gaze, dar e exclus. Noi suntem convinşi că el a făcut-o”, spune femeia.
Fermitatea Nicoletei Şipoteanu este argumentată simplu, dar eficient. „Aveam probleme cu aragazul, mai scăpa gaz. De aceea, noi închideam gazul de la caneaua de alimentare. Poliţia, pompierii şi cei de la gaz care au venit au găsit caneaua închisă, deci gazul era oprit. În bucătărie, sub calorifer, am găsit un recipient de ulei de maşină care mirosea a combustibil. În moloz am găsit şi o geantă de voiaj care era în magazie. Nu mă poate convinge nimeni că a fost o acumulare accidentală de gaze”, susţine ea.

 

A cerut periuţa de dinţi

Convingerea că Valentin Căscăiescu este vinovatul nu aparţine doar Nicoletei Şipoteanu, ci şi surorii ei. Relaţia dintre Mirela Stan şi Căscăiescu era tensionată de aproape doi ani. Sora intervenea atunci când scandalul în care era implicată Nicoleta lua amploare, pentru ca cei doi copii ai săi să nu asiste la „spectacol”. Mai mult, Mirela Stan susţine că a sesizat că Valentin Căscăiescu urca băut la volan şi i-a atras atenţia de mai multe ori. Deşi cele două surori îl consideră vinovat pe Căscăiescu, acesta a încercat să reia legătura cu Nicoleta Şipoteanu. „Este în spital, cu arsuri multiple, am înţeles că şi un ochi îi este afectat. A avut tupeul să mă sune şi să-mi ceară să merg la el şi să-i duc periuţa de dinţi. Eu nu-l vreau la puşcărie şi, oricum, nu are cu ce să plătească ce a stricat. Vreau doar să nu-l mai văd”, spune ea.

 

Un container ține acum loc de locuință

 

Mobilizare exemplară

Nenorocirea abătută asupra celor două familii a sensibilizat zeci de ieşeni. „Preotul Carp, în sutană, a urcat pe casă în timpul incendiului, încercând să ajute. Cumnatul lucrează la Expert Instal, iar fiica patronului i-a luat pe cei trei copii la ea chiar în acea seară. Sora lucrează la Delphi, am primit ajutor şi de acolo, toţi copiii învaţă la Racoviţă, ne-au ajutat şi profesorii şi părinţii”, povesteşte Nicoleta Şipoteanu. Printre cele mai consistente ajutoare se numără cele primite de la locul de muncă al Nicoletei. Ea este angajată a Vămii, în departamentul de IT. Sumele sunt mici, dar au fost suficiente pentru contactarea unei firme de construcţii care să lucreze pe datorie, în speranţa că plata va fi făcută cândva, în timp.

 

 

Au nevoie de materiale

În prezent, cei trei copii locuiesc tot la patronul firmei la care lucrează cumnatul Nicoletei Şipoteanu iar adulţii au primit, din partea primăriei, un container din PVC. „Este foarte util, nu putem decât să mulţumim.
Nu am crezut niciodată că va sări cineva să mă ajute pe mine, un biet funcţionar. Nu am crezut că şefii de la Finanţe mă vor ajuta. Vom lucra la refacerea casei atât cât ne ajung banii, dar este foarte greu pentru că materialele de construcţie sunt scumpe. Acum nu am scândură pentru cofraj la fundaţie”, spune femeia.
Cei care o pot ajuta pe Nicoleta Şipoteanu ne pot contacta pe adresa de mail office@7est.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here