Dosarul Skoda, tras la indigo la Primăria Miroslava: tunul de 500.000 de euro din Republica Niță

@ Prin intermediul a două proceduri de achiziție trucate, Primăria Miroslava a direcționat 500.000 de euro către două firme cu același acționariat @ La fel ca în Dosarul Skoda, în care sunt judecați primarul Mihai Chirica și fostul primar Gheorghe Nichita, pentru achiziția a două utilaje, funcționarii Primăriei Miroslava  au introdus în caietul de sarcini condiții tehnice pe care doar o singură firmă le putea îndeplini @ Primăria Miroslava a semnat mai multe contracte cu valoarea cumulată de peste 2.000.000 lei +TVA cu două firme surori din județul Ilfov: CTE Rent Utilaje Specializate SRL și CTE Solution – Utilaje Specializate SRL @ În urmă cu un an, Primăria a închiriat un utilaj pentru tocarea resturilor vegetale pe care ulterior l-a cumpărat @ Condițiile din caietul de sarcini au fost croite după specificațiile tehnice ale tocătorului Negri R640D, utilaj deținut de societatea CTE Rent Utilaje Specializate SRL @ Cel de al doilea tun, de 1,9 milioane lei, a respectat aceeași rețetă @ Primăria Miroslava a organizat un simulacru de procedură de achiziție pentru un utilaj „multifuncțional”, folosit pentru deszăpezire, dar și pentru întreținerea drumurilor pe timp de vară @ Culmea, referatul întocmit de funcționarii Primăriei conține fișa tehnică și oferta financiară a firmei CTE Solution – Utilaje Specializate SRL, sora lui CTE Rent, pentru un utilaj UNIMOG U319 @ Condițiile tehnice impuse în anexele caietului de sarcini sunt doar un copy-paste din oferta CTE @ În aceleași anexe, scrie negru pe alb: „orice ofertă care nu întruneșete aceste cerințe va fi considerată ca fiind neconformă și nu va fi luată în considerare”

În decursul a câteva luni, 500.000 de euro din bugetul comunei Miroslava au fost sifonați prin intermediul unor proceduri de achiziții publice trucate. Beneficiarii tunului sunt două companii din județul Ilfov specializate în vânzarea de echipamente și utilaje pentru servicii publice și construcții, firme care au același acționariat. Deși tranzacțiile s-au derulat pe firme diferite, modul de operare a fost identic: clica primarului Dan Niță a măsluit caietele de sarcini ale licitațiilor. În „Republica Niță” funcționarii primăriei nici măcar nu se mai sinchisesc să se ascundă când e vorba de aranjarea licitațiilor. Așa că au introdus în caietul de sarcini condiții tehnice pe care doar o singură firmă le putea îndeplini. Exact ca în dosarul Skoda, în care fostul și actualul primar al Iașului au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție. Licitațiile cu dedicație au fost atât de prost regizate de clica lui Niță încât lipsește doar voința procurorilor pentru a fi formulate acuzațiile penale.

Au făcut ”deschiderea” cu 5.000 de euro

Așa cum spuneam, Primăria Miroslava a semnat mai multe contracte de achiziții cu valoarea cumulată de peste 2.000.000 lei +TVA cu două firme surori din județul Ilfov: CTE Rent Utilaje Specializate SRL și CTE Solution – Utilaje Specializate SRL.

Toate combinațiile încep în septembrie 2021, când  Primăria Miroslava realizează achiziția directă pentru închirierea unui tocător pentru resturi vegetale pentru 60 de ore. Valoarea estimată a contractului a fost de 21.084 lei fără TVA, corespunzătoare unui tarif de 351,40 lei/oră+TVA. Condițiile menționate în anunțul de pe SEAP pentru a fi îndeplinite sunt exact specificațiile din fișa tehnică a tocătorului Negri R640D, utilaj deținut de societatea CTE Rent Utilaje Specializate SRL. Iar acesta a fost punctul de plecare pentru un șir lung de ilegalități. Ca mai în toate golăniile cu bani publici care se petrec în Primăria Miroslava, elementul cheie este șefa Biroului Achiziții Publice-Investiții, Elena Burcuță, omul de încredere al primarului Dan Niță. Burcuță

Au mărit potul la 400.000 de euro!

Firma CTE Rent a livrat utilajul spre închiriere și a demarat, în același timp, discuțiile pentru extinderea afacerilor cu Primăria Miroslava. Și au atacat pe două fronturi: vânzarea tocătorului închiriat și vânzarea altor utilaje. Cu o miză de deschidere de doar 5.000 de euro, grupul CTE și-a canalizat efortul spre potul cel mare, respectiv vânzarea unui utilaj multifuncțional în valoare de 1,9 milioane lei! Astfel intră în scenă administratorul public al comunei Miroslava, Marius Deliu. Pe 8 octombrie 2021, Marius Deliu întocmește și înaintează către Biroul Achiziții Publice un referat de necesitate pentru achiziția unei mașini multifuncționale pentru întreținerea străzilor și a spațiilor verzi.

Mașina multifuncțională care se dorește a fi achiziționată va avea multiplă funcționalitate și anume va fi utilizat pe timpul anotimpului friguros pentru prevenirea și combaterea înzăpezirii, înghețului, alunecușului și alte fenome meteorologice periculoase specifice sezonului rece, iar în timpul sezonului cald va fi utilizat la întreținerea străzilor și spațiilor verzi de pe teritoriul UAT Comuna Miroslava”, își motivează Deliu propunerea de a cheltui 1,9 milioane de lei din bani publici.

Referatul înregistrat sub numărul 2797/08.10.2021 conține câteva detalii tehnice ce trebuie îndeplinite de utilaj și este însoțit, în același timp, de un document surpriză: oferta financiară și tehnică a firmei CTE Solution – Utilaje Specializate SRL, sora lui CTE Rent, pentru un utilaj UNIMOG U319. Pe 26 octombrie 2021, Elena Burcuță înregistrează, la registratura Primăriei Miroslava, sub numărul 3084, caietul de sarcini al procedurii de achiziție al utilajului multifuncțional propus de Marius Deliu.

Condiții restrictive: un singur utilaj eligibil!

Anexa 1 a Caietului de Sarcini conține ”specificațiile tehnice privind cerințele minime pentru mașina multifuncțională”. Însoțintă încă din preambul de mențiunea „orice ofertă care nu întruneșete aceste cerințe va fi considerată ca fiind neconformă și nu va fi luată în considerare”, Anexa 1 este cuvânt cu cuvânt oferta tehnică a CTE Solution care a fost atașată referatului de necesitate înaintat de Marius Deliu. Da, ați citit bine, condițiile tehnice impuse sunt un copy-paste al fișei utilajului UNIMOG U319 propus de CTE! Practic, la fel ca și un cunoscutul ”dosar Skoda”, în caietul de sarcini au fost introduse condiții care favorizează o singură firmă! Pe 29 ianuarie 2022 a fost lansată procedura în SEAP. Cum era de așteptat, la licitație nu a apărut niciun alt ofertant întrucât condițiile de participare fuseseră croite special pe calapodul CTE. Pe 23 martie, comisia de licitație, având în componență pe aceiași Deliu și Burcuță, o declară pe CTE Solution câștigătoarea procedurii. Dar asta nu e totul!

Capac de 80.000 de lei

Să ne întoarcem câteva luni înapoi, către perioada în care a fost întocmit referatul de necesitate de către administratorul public Marius Deliu. Oferta financiară depusă de către CTE Solution prezenta un preț de pornire pentru mașina Unimog și pentru accesoriile acesteia. Deliu nu numai că nu a negociat reducerea prețului pentru acesta, ci a aplicat o ”rotunjure” în sus. Astfel, de la o valoare de app. 1.825.000 lei comunicată la prima strigare de către CTE, suma a fost crescută de Deliu din pix până la 1.904.000 lei. Cum condițiile puse au fugărit concurența, CTE a acceptat pomana lui Deliu și Burcuță și a licitat cu 2.000 lei mai puțin decât prețul maximal admis. Unde s-a dus capacul de 80.000 lei?! Poate procurorii vor avea curiozitatea să afle acest răspuns!

Recidivă: încă o procedură măsluită

Stimulată de reușita sa profesională constând în cumpărarea unui utilaj cu 80.000 lei mai scump decât prețul cerut de vânzător, Elena Burcuță achiesează la propunerea CTE și demarează procedura pentru achiziția tocătorului Negri pe care Primăria îl închiriase de la aceeași firmă. Pe 31 ianuarie 2022, Elena Burcuță înregistrează la Primăria Miroslava, sub numărul 440, caietul de sarcini aferent procedurii de achiziție a unui tocător pentru resturi vegetale. Caietul de sarcini prevedea achiziția unui utilaj fabricat începând cu anul 2021 care să fie nou sau second-hand, atenție!, cu un maxim de 150 de ore de funcționare.

Burcuță a folisit și în acest caz metoda patentată anterior. După cum reiese din documentul postat în SEAP, condițiile tehnice impuse de către Primăria Miroslava ofertanților sunt copy-paste din fișa tehnică a utilajului deținut de către CTE Rent Utilaje Specializate SRL, respectiv tocătorul Negri R640D. Exact ca în cazul licitației pentru achiziția utilajului Unimog. Trucarea licitației a fost pregătită atât de grobian încât Burcuță a trecut în caietul de sarcini dimensiunile utilajului solicitat de către Primăria Miroslava exact cele ale tocătorului Negri R640D. Orice milimetru în plus sau în minus ar fi dus la descalificare! La fel, alte condiții tehnice atrag atenția pentru că sunt un non sens, nu țin de performanță și nu aduc nicio plus valoare Primăriei. De exemplu, greutatea utilajului: 3.500 kg. Ce pierde Primăria dacă utilajul cântărește 1 kg în plus sau în minus, sau ce câștigă dacă are fix 3.500 kg?! Atrage, de asemenea atenția, numărul de ore de funcționare: maxim 150? De ce această cifră? Vă spunem noi: pentru că utilajul pe care CTE îl livrase deja către Primăria Miroslava sub forma unui contracte de închiriere avea 145 ore de funcționare! Au rotunjit la 150 de ore crezând că astfel ”nu bate la ochi”!

O mascaradă pentru 100.000 de euro

Până la închiderea procedurii de cumpărare, pe 17 februarie 2022, Burcuță mai ridică în SEAP încă o achiziție directă pentru închirierea aceluiași utilaj pentru 30 de ore contra altor 9.750 lei+TVA. Aceleași condiții tehnice impuse, adică o nouă dedicație pentru CTE. Pe 12 aprilie este lansată în sfârșit procedura pentru cumpărarea tocătorului de resturi vegetale. Istoria se repetă și, din cauza condițiilor restrictive din caietul de sarcini, la licitație se înscrie doar firma CTE, singura care avea un astfel de utilaj pe stoc. Sau mai bine zis, care era deja în curtea Primăriei Miroslava încă din luna septembrie 2021.  O mascaradă! Și pentru ca pomana să fie până la capăt, CTE licitează cu 500 de lei sub suma alocată de către Primăria Miroslava, pe 16 mai se încheie contractul de achiziție pentru suma finală de 440.000 lei. În total, Primăria Miroslava a achitat firmei CTE Rent pentru tocătorul Negri, chirie și apoi achiziție, peste 475.000 lei dublu față de alte utilaje cu aceleași performanțe tehnice!

Din septembrie 2021 și până în mai 2022, siombioza penală dintre grupul CTE și clica lui Niță a păgubit bugetul Primăriei Miroslava cu aproape 500.000 de euro. Dacă în caietele de sarcini nu ar fi fost introduse acele condiții restrictive în mod cert procedurile de licitație ar fi atras mai mulți competitori și ar fi oferit Primăriei Miroslava utilaje competitive la prețuri mult mai mici!

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here