Dosarul DNA cu 150 de inculpati s-a impotmolit. Judecatorii si-au pierdut rabdarea

Acesta este cel mai mare dosar de coruptie raportat la numarul de persoane fizice si juridice trimise in judecata, adica 151 @ Faptele se refera la subventiile alocate de Guvern societatilor comerciale pentru stimularea angajarii tinerilor absolventi si persoanelor cu varsta peste 45 de ani @ Desi au trecut mai mult de cinci ani de  cand a fost trimis in instanta de DNA Iasi, dosarul este inca departe de finalizare din cauza unor exceptii invocate de avocati care potrivit unor surse trag de timp pentru ca faptele sa se prescrie

Judecarea celui mai mare dosar de coruptie finalizat de DNA Iasi merge cu frana trasa si asta din cauza unor exceptii invocate de avocati care potrivit unor surse ar trage astfel de timp astfel incat sa  se implineasca termenul de prescriptie a faptelor penale, iar clientii pe care ii reprezinta sa scape de pedeapsa. Acesta este cel mai mare dosar de coruptie raportat la numarul de inculpati, nici mai mult nici mai putin decat 151 de persoane fizice si juridice din comuna Raducaneni, dar si din celelalte comune limitrofe cum ar fi Gorban. Faptele  incriminate de procurori se refera la cheltuirea in mod fraudulos a unor sume de bani alocate de Guvern sub forma de stimulente societatilor comerciale pentru a sprijini angajarea tinerilor absolventi si a persoanelor cu varsta peste 45 de ani, categorii care au un grad mai scazut de insertie pe piata fortei de munca. Desi au trecut mai bine de cinci ani de cand a inceput judecarea acestui dosar, finalizarea procesului este inca departe. Ieri, a avut loc un nou termen in acest dosar, ocazie cu care s-a putut constata ca magistratii care judeca acest dosar s-au prins de faptul ca avocatii trag de timp. De alfel, trebuie sa precizam ca, avand in vedere numarul mare de inculpati in acest dosar, au fost angajati peste 30 de avocati cu tot cu cei desemnati din oficiu. Numai strigarea partilor din acest dosar, procedura care se  parcurge la inceputul sedintei de judecata, dureaza cel putin 20 de minute. Judecatorii au aratat ieri ca si-au pierdut rabdarea si ca ar dori sa finalizeze odata acest dosar.

„S-a scurs atata timp, este momentul sa incheiem cu tot. Pana la urma scoatem acest dosar pe fond”, au spus magistratii la termenul de ieri.

AJOFM a depus patru volume de probe

Cu toate acestea, magistratii care judeca dosarul au fost nevoiti sa dea un nou termen in urma unor solicitari depuse de avocatii apararii care au vrut sa consulte patru volume noi de probe depuse de Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM), institutia prejudiciata in acest dosar. Asta deoarece programele de subventionare a locurilor de munca s-au derulat prin intermediul AJOFM.

„Pentru ca instanta nu a admis efectuarea unei expertize tehnice in acest dosar, ni s-a cerut sa trimitem o serie de precizari cu privire la modul in care s-au platit subventiile respective. Ni s-a cerut sa precizam cat s-a platit pentru fiecare caz in parte”, a spus ieri, Gabriela Vasilache, directorul AJOFM Iasi.

De altfel, procurorii au precizat ca fraudarea subventiilor respective s-a facut complicitatea unor angajati de la AJOFM. De aceea, de la aceasta institutie au fost trimisi in judecata pentru abuz in serviciu, fals intelectual si uz de fals, Lucretia Buzea, Iulia Buzila, Angela Enea, Constantin Hrimiuc, Elena Macovei, Marilena Mandru si Lucia Suna.

Potrivit procurorilor, capii afacerii ar fi fost doi barbati cunoscuti in zona si anume Lucian Daniel Lupu si Gabriel Barbalata. Fraudarea fondurilor s-ar fi facut prin angajarea fictiva a sute de persoane la societati comerciale patronate de prieteni ai celor doi. Acestia se numesc Vasilica Apetrei Sanducu, Marius Augustin, Crisian Baciu, Claudiu si Romica Barbalata, Vasilica Dragan, Marcel Lupu etc. Printre societatile implicate se numara Adicons Trust SRL Iasi, Agrodrag Bazga SRL, Carny-Cons SRL, Euro-Roca Construct SRL.

„Membrii gruparii au incasat in mod ilegal subventii in valoare totala de 1.759.288,5 lei, bani care au fost ulterior folositi in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate, in majoritatea situatiilor banii fiind insusiti si folositi in interes personal de catre unii dintre liderii gruparii. Pe de alta parte, alaturi de inculpatii Toma Costica, Baciu Anca Isidora si Barbalata Romica, alte 117 de persoane, care au fost trimise in judecata prin prezentul rechizitoriu, au incasat, in mod ilegal, suma totala de 606.120 lei cu titlu de ajutor de somaj”, au aratat procurorii DNA.
Valoarea totala a prejudiciului este de 2.365.408,5 lei. De precizat ca o buna parte din inculpati au solicitat sa fie judecati in formula simplificata, adica si-au recunoscut faptele. In cazul lor judecata continua pentru a se stabili valoarea prejudiciului care se imputa fiecaruia pentru recuperarea banilor.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here