La sfârșitul anului trecut DNA Iași a mai ”omorât” un dosar de corupție @ S-a dispus o soluție de clasare într-un dosar în care fostul subprefect Bogdan Abălași a fost cercetat pentru că ar fi avizat ilegal o hotărâre a unui Consiliu Local dintr-o comună deoarece ”probabil” semnătura lui a fost scanată @ În același dosar, a mai fost cercetat și Corneliu Parascan, fostul director al Direcției Silvice Iași care a fost reclamat că și-a făcut o casă de vacanță la Cacica și ar fi folosit mașinile instituției pentru transportul materialelor @ În spețele pe care le prezentăm mai jos, faptele au fost clasate din ”lipsă de probe”, dar în ordonanța prin care s-a decis acest lucru nu se precizează ce fel de ”cercetări” s-au făcut
DNA Iași este atât de ocupată să ”omoare” dosare încât nu mai are timp să se ocupe și de corupția din administrație, fenomen care a pus stăpânire pe acest oraș. Astfel, la sfârșitul anului trecut, DNA Iași a mai închis un dosar de corupție în care figurau nume de șmecheri și indivizi care defrișaseră pădurile statului, cu pagube însemnate în bugetul public, dar faptele nu au mai ajuns la instanță pentru a fi judecată deoarece procurorii DNA Iași le-a clasat pe baza unor bănuieli dar și in lipsă de probe.
Subprefectul Abălași, găsit ”probabil” nevinovat
Astfel, conform unei ordonanțe de clasare emise de DNA lași, fostul subprefect Bogdan Abălași a determinat o persoană să semneze în locul său pentru avizul de legalitate a unei hotărâri de Consiliu Local al unei comune din județul Iași. DNA Iași constată că semnătura respectivă a fost falsificară, dar a dispus clasarea faptelor în baza unor presupuneri.
„La data de 28.10.2015, Abălași Bogdan Răzvan, subprefect al județului Iași la acea dată, ar fi determinat o persoană aflată în subordinea sa să semneze în locul său o adresă ce constituia avizul de legalitate dat de către instituția prefectului județului Iași existând indicii cu privire la săvârșirea infracțiunilor de ”instigare la fals intelectual” și ”fals intelectual”. În cauză au fost ridicate documente în legătură cu avizul de legalitate invocat constatându-se că semnătura numitului Abălași Răzvan Bogdan aparținea acestuia fiind probabil scanată anterior din dispoziția acestuia. Avizul de legalitate invocat purta toate celelalte semnături necesare și fusese întocmit în condiții legale atestând date reale, astfel încât fapta nu este prevăzută de legea penală”, se arată în ordonanța respectivă. Prin urmare, DNA Iași a ajuns la concluzia că ”probabil” Abălași a pus pe cineva să semneze în locul său deci a fost un fals. Mai departe, DNA ajunge la concluzia că nu are rost să mai insiste asupra faptelor, deoarece documentul a fost semnat anterior și de alți funcționari din prefectură. Oare dacă respectiva hotărâre de Consiliu Local se referea la fraudarea unor fonduri europene ar mai trecut cu vederea acest fals ordinar? Într-o astfel de situație, Abălași ar fi spus că au semnat alții în locul său fără știrea lui și ar fi avut o scuză.
Turnătorul DNA, scos basma curată
Ancheta care-l privește pe Abălași a fost inclusă în dosarul în care au fost cercetați pentru abuz în serviciu fostul primar al orașului Hârlău, Constantin Cernescu, fostul viceprimar Florin Țepușă și fostul șef de Ocol, Ioan Amariei. Nu știm din ce motive a fost inclus și Abălași în acest dosar pentru ca în final să fie scos basma curată. Cert este că în același dosar se vorbește și despre faptul că unul din colaboratorii DNA Iași, Călinel Rugină a fost prins la furat de lemne din pădurea statului iar DNA s-a spălat pe mâini de întreagă anchetă. Astfel, Cernescu, Țepușă și Amariei au fost trimiși în judecată de DNA Iași ca urmare a denunțului făcut de Călinel Rugină, angajat al Ocolului Silvic. Călinel Rugină i-a reclamat pe aceștia printre altele și pentru faptul că au făcut afaceri ilegale cu lemne, iar în rechizitoriul prin care i-a trimis în judecată pe cei trei șefi de la Hârlău sunt încriminate și infracțiunile respective. DNA Iași află după aceea chiar în urma unui denunț făcut de Direcția Silvică că și Călinel Rugină a săvârșit aceleași fapte și, deși în cazul acestuia prejudiciul a fost mult mai mare ”anticorupția” ieșeană decide să nu se bage. Călinel Rugin tăiase ilegal o suprafață însemnată din pădurea statului. În cazul celor trei șefi de la Hârlău, DNA Iași a calculat un prejudiciu de 15.600 lei cu TVA în timp ce în cazul lui Călinel Rugină, Garda Forestieră a calculat un prejudiciu de 44.215 lei. „În această privință prin adresa nr.7975/2017 Direcția Silvică a înaintat DNA Iași sesizarea nr.3564/6.03.2016 formulată de Direcția Silvică la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârlău fiind infirmate astfel presupunerile potrivit cărora fapta nu a fost adusă la cunoștința organelor abilitate”, constată DNA Iași după care nu mai face nimic în acest caz.
Clasare și pentru Parascan și oamenii săi
Dosarul de care vorbim se referă și la un denunț formulat împotriva fostului director al Direcției Silvice Corneliu Parascan, dar și a actualului șef al Ocolului Silvic Hârlău, Florin Călinescu. În ceea ce-l priveșțe pe Parascan, acesta a fost reclamat că și-a făcut o casă de vacanță la Cacica și, pentru transportul materialelor de construcție ar fi folosit mașinile Direcției Silvice. DNA a clasat dosarul pe motiv că nu s-au găsit probe pentru a proba cele reclamate fără să spună însă ce investigații s-au făcut. Florin Călinescu, șeful Ocolului Silvic Hărlău a fost reclamat că și-a alimentat mașina personală marca Volvo din banii Direcției Silvice dar și acesta a obținut clasare pe motiv că „fapta nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”.
Constantin MAZILU