Fostul director de la Drumuri Naționale și-a donat de două ori averea, la diferență de doar câțiva ani, mamei, iar apoi soției @ În acte, casa este de chirpici și are o suprafață de 68 mp, dar în realitate este o ditamai vila cu etaj și cu tot felul de anexe, printre care și o sală de sport @ Proprietatea nu apare în declarațiile de avere ale acestuia, iar donațiile au fost subevaluate de zeci de ori @ La câteva luni după ce a fost numit director al Regionalei de Drumuri și Poduri, Ovidiu Laicu a cumpărat un teren și o casă într-o zonă rezidențială de la marginea Iașului, plătind un preț absolut neverosimil, doar 15.000 lei @ După câteva luni, a donat casa mamei sale, dar aceasta a decedat la scurt timp, iar proprietatea a revenit unicului moștenitor, același Ovidiu Laicu @ S-a lepădat din nou de vilă și de teren, donându-le soției ca „bun propriu”, aceasta devenind astfel unic proprietar @ Laicu a dat în bâlbâială și s-a contrazis în două discuții purtate la interval de o oră cu reporterii 7IAȘI @ Prima dată a spus că locuiește în casa de la Hlincea, a doua oară a spus că acolo stă doar soția
Ovidiu Mugurel Laicu este consilier local PSD, iar timp de șapte ani, din 2012 până în 2019, a condus Direcția Regională de Drumuri și Poduri, instituție care administrează infrastructura rutieră națională din zona Moldovei. Acesta duce o viață de lux pe un mic domeniu de la marginea Iașului, la doar zece minute de mers cu mașina din Centru.
Vila din Hlincea are o suprafață locuibilă de aproximativ 200 mp și este ridicată pe două nivele. În acte însă este o amărâtă casă de chirpici de doar 68 metri pătrați. Această proprietate a fost achiziționată în 2013 de către Ovidiu Laicu, la aproximativ șapte luni după ce a fost numit director regional. Conform contractului de vânzare cumpărare semnat la acea vreme, Laicu și soția sa, Luminița Delia, funcționar la Primăria Iași, au plătit pentru casa și terenul de 890 mp doar 15.000 lei. Adică, un preț de doar 3,8 euro/mp, raportându-ne la cursul valutar de la acea vreme și luând în calcul doar terenul fără construcție.
Prima donație la șase luni după cumpărare. Beneficiar, mama de 76 de ani
Contractul de vânzare-cumpărare a proprietății a fost semnat pe 15 iunie 2013. Familia Laicu a cumpărat casa și terenul de la Dănuț Gheorghe și Florica Buzdugan, cu domiciliile în Cluj și Oradea. Vânzătorii au fost reprezentanți în fața notarului de către un ieșean împuternicit să semneze actele în locul proprietarilor.
Conform contractului de vânzare-cumpărare, soții Laicu au plătit 15.000 de lei pentru terenul de 890 mp, o „casă de locuit cu suprafața construită la sol de 68,50 mp din chirpici” și un „beci de 18 mp”. Cu banii ăștia nu cumperi o casă dărăpănată nici la marginea județului.
După aproximativ jumătate de an, pe 4 decembrie 2013, soții Laicu decid să doneze întreaga proprietate. Au ales să treacă terenul și casa pe numele mamei directorului de la Drumuri Naționale, Jana Laicu, în vârstă de 76 de ani la acea vreme.
Laicu moștenește casa pe care a cumpărat-o, dar o donează din nou
Epopeea averii directorului de la Drumuri Naționale nu se oprește aici. La doar jumătate de an după ce a primit donația, Jana Laicu se stinge din viață. Nu a avut decât un singur moștenitor, pe fiul Ovidiu Mugurel, care la rândul său nu are descendenți. Jana Laicu a murit pe 19 iunie 2014, iar după mai puțin de o lună de zile, pe 10 iulie 2014, a fost eliberat certificatul de moștenitor, în baza căruia Ovidiu Laicu a redevenit proprietar al casei și al terenului pe care le cumpărase cu doar un an înainte.
Nu i-a plăcut însă statutul de moșier de Hlincea, astfel încât a hotărât să se lepede de moștenire și, pe 11 noiembrie 2016, a donat soției cu „titlul de bun propriu și cu scutire de raport” casa și terenul. În baza acestui act, Luminița Delia Laicu a devenit unic proprietar al imobilelor, care nu mai pot face obiectul vreunui partaj sau nu pot fi sechestrate în contul unei datorii sau al vreunui prejudiciu imputat lui Ovidiu Laicu.
Proprietatea a fost subevaluată. Prețul real este de 20 de ori mai mare
La fiecare dintre tranzacțiile făcute de Laicu cu proprietatea din Hlincea, prețurile declarate au fost cu mult subevaluate. Dacă luăm în calcul doar terenul, valoarea declarată în fața notarului este cum mult mai mică decât cea reală. Astfel, la momentul achiziționării terenului, Laicu a declarat un preț de 15.000 lei. După șase luni, în decembrie 2013, valoarea declarată a proprietății pe care a donat-o mamei a fost de 15.137 lei. De asemenea în 2016, când a donat din nou aceeași proprietate soției, în fața notarului a fost menționată o valoare de 16.400 lei. În funcție de fluctuațiile cursului valutar, valoarea proprietății a variat în jurul valorii de 3,8 euro/mp. Însă în realitate, în funcție de dimensiunea terenului, deschiderea la drum și de accesul la utilități, în zonă prețul terenului este cuprins între 30 și 85 euro/mp.
În plus, în niciun act semnat de Laicu nu se vorbește despre vila pe două niveluri care tronează la capătul proprietății, construcție care valorează peste 100.000 de euro.
„Nu locuiesc acolo!” Poze pe facebook din casă și grădină, mașina parcată în curte
Pe contul său de facebook, Laicu se mândrește cu proprietatea de la Hlincea. Acesta a postat poze din sala de sport pe care a amenajat-o la parterul vilei. Îi place să alerge pe bandă, să-și lucreze abdomenul, dar și să petreacă clipe în curtea în care a plantat arbori și arbuști ornamentali. Pe zona din fața proprietății au fost plantate pe două rânduri diverse conifere, care ascund casa de privirile curioșilor. Aleile sunt încadrate de pietre albe, iar gazonul este atent tăiat, „la milimetru”.
Reporterii 7IAȘI l-au contactat pe Ovidiu Laicu și au purtat cu acesta două discuții telefonice la un interval de aproximativ o oră. Inițial, fostul director al Regionalei de Drumuri a oferit câteva explicații legate de donațiile pe care le-a făcut.
„Prima dată, am donat mamei pentru că ea a vândut un apartament ca să pot construi casa. Mi-a dat bani și am trecut casa pe numele ei. A doua donație am făcut-o pentru că m-am despărțit de soție. Este o problemă personală, eu locuiesc în jumătate de casă”, a spus Ovidiu Laicu, după care convorbirea s-a întrerupt.
Acesta a revenit cu un nou apel după aproximativ o oră, însă declarațiile acestuia le contrazic pe primele. Pus în fața faptului că în realitate este o vilă pe două niveluri, iar în acte o casă mică de chirpici, Laicu a declarat că este treaba soției, deoarece el nu mai locuiește acolo și nu-l interesează ce a construit aceasta.
„Este treaba soției ce a construit. Eu nu mai locuiesc acolo, dar este o chestiune personală. Poate mi-ați văzut mașina acolo, dar când am treabă mai parchez și eu pe acolo…”, a mai adăugat Ovidiu Laicu.
Tudor LEAHU