DNA Iași, făcută KO!!! Achitare într-un caz cu un prejudiciu de 4,2 milioane de euro!

Au băut… nectar divin, altfel nu se explică faptul că autorii unui prejudiciu de 4,2 milioane de euro au scăpat cu fața curată într-un dosar instrumentat de DNA…!! Zeii au avut, probabil, grijă, de executorul judecă­toresc Cristinel Dominte şi de evaluatorul Vasile Negru, care au fost achitaţi ieri de Tribunal, în primă instanță, deși procurorii anticorupţie s-au chinuit patru ani pentru a le pune în cârcă devalizarea celei mai mari fabrici de zahăr din Moldova, Nectar Paşcani. Este dosarul cu cel mai mare prejudiciu din istoria DNA Iaşi care e soluţionat cu achitare.

După patru ani de lucru la dosar, plus alți doi ani de judecată, nimeni nu va plăti penal pentru devalizarea Nectar. Sigur, decizia nefiind definitivă, va fi atacată, cel mai probabil, de procurorii anticorupţie.

Interesant este faptul că Vasile Negru a beneficiat chiar de decizia de anul trecut a Curţii Con­stituţionale, referitoare la infrac­ţiunea de abuz în serviciu. Astfel, s-a constatat că nu există această infracțiune în cazul de față, nefiind vorba de o „încălcare a legii“, ci de „îndeplinirea în mod defectuos“ a unei sarcini de serviciu….

Reamintim faptul că dosarul în care inculpaţi au fost Dominte şi Negru vizează fapte ce ar fi fost comise acum mai bine de un deceniu. Astfel, pe 17 mai 2004, Cristinel Dominte a pus în vânzare la o licitaţie publică, într-un dosar de executare al BCR, mai multe imobile, subevaluate, ce aparţineau societăţii comerciale Nectar SA Paşcani (la care statul avea la acea vreme capital majoritar). Bunurile respective au fost evaluate, în baza atribuţiilor de serviciu, de către Negru Vasile, în calitate de inginer evaluator, iar acesta a stabilit că un teren cu suprafaţa de 349.223 mp deţinut de acea societate nu are niciun fel de valoare… Procurorii de la DNA București afirmă că o dovadă a faptului că terenul propriu-zis era mai valoros decât imobilele situate pe el este chiar dezafectarea ulterioară a fabricii Nectar…

În fine, la licitaţia respectivă, Nectar Paşcani a fost cumpărată de firma Inter Woods Trading Group Paşcani, aceasta plătind doar circa 20 de miliarde de lei vechi pentru achiziționarea fabricii Nectar, cel mai mare producător de zahăr din Moldova, care a ajuns acum o ruină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here