DNA a ridicat acte și anchetează afacerea sediului DRDP. Exclusivitate 7IAȘI: contractul de închiriere în facsimil

DNA Iași a cerut  de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași toate documentele legate de contractul de închiriere a noului sediu de pe splai Bahlui, de pe șoseaua Națională numărul 23 @ Clădirea în suprafață 2.457,89 metri pătrați a fost închiriată de SC Ștefana SRL, societate patronată de familia lui Ștefan Covalciuc @  În baza contractului respectiv, firma lui Covalciuc va încasa de la stat 2.285.820 euro fără TVA

DNA a demarat cercetări în legătură cu contractul prin care Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași (DRDP) a închiriat clădirea de pe splai Bahlui, cea în care instituția și-a amenajat noul sediu pentru o perioadă de cel puțin 5 ani. DNA a cerut zilele trecute toate documentele legate de această afacere pentru că se fac cercetări în dosarul 13/P/2019.

Statul a închiriat clădirea în anul noiembrie 2018, dar scandalul a izbucnit după ce politicienii locali au atras atenția asupra faptului că DRDP Iași s-a obligat să plătească o chirie 15,5 euro pentru un metru pătrat în condițiile în care clădirea a stat goală o lungă perioadă de timp, deoarece proprietarul SC Ștefana SRL, patronată de Mihaela și Ștefan Covalciuc nu găseau să o închirieze nici măcar pentru un preț de 6 euro/mp.

Un contract de 2 milioane euro

Pentru clădirea de pe șoseaua Națională nr.24 a fost încheiat, pentru o perioadă de 5 ani, contractul de locațiune nr.312/9.11.2018 între Ștefana SRL, reprezentată de Mihaela Covalciuc, și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași.  Clădirea are o suprafață totală de 2.457,89 metri pătrați din care parter în suprafață de 467,91 mp, etaj 1 în suprafață de 490, 35 mp, etajul 2 în suprafață de 495, 85 mp, etajul 3 în suprafață de 501,42 mp și etajul 4 în suprafață de 502,36 mp. Conform acestui contract, DRDP Iași se obligă să plătească o chirie lunară de 15,5 euro pe metrul pătrat adică 38.097 euro/mp pe lună. Un calcul matematic simplu arată că în cei 5 ani,  firma lui Covalciuc va încasa în total 2.285.820 euro fără TVA. De asemenea, DRDP Iași a fost nevoită să plătească  și 400.000 euro, amenajări interioare și recompartimentări astfel încât să poată funcționa în acest imobil.

Utilitățile se plătesc la Covalciuc

Un alt aspect ciudat din contract  se referă la faptul că DRDP trebuie să plătească  facturile pentru utilități la SC Ștefana SRL, în condițiile în care firma lui Covalciuc nu deține nici un fel de licențe de la Autoritatea Națională de Reglementare pentru Perviciile Publice, avize obligatorii pentru furnizorii de utilități.

„Chiria și utilitățile (Apavital, EON Gaz, EON energie electrică) se  achită în contul SC Stefana SRL deschis la BCR în baza facturilor emise de locator în termen de 15 zile de la data primirii acestora. Neplata la termen a chiriei atrage o penalizare asupra sumei datorate pentru fiecare zi întârziere”, se arată în contract.

Asta în condițiile în care în baza contractului încheiat cu Ștefana SRL, DRDP Iași putea să încheie contracte separate cu furnizorii de utilități.

Scandal pe plan local

Unul dintre cei mai vehemenți critici ai acestei afaceri a fost deputatul  Cosette Chichirău. La momentul respectiv, aceasta i-a adresat și o scrisoare ministrului Transporturilor, arătând că firma Ștefana SRL cerea o chirie de 6 euro pe metrul pătrat în anunțurile postate pe site-urile cu specific imobiliar iar DRDP Iași s-a oferit să achite  15,5 euro pe metrul pătrat. La scurt timp a venit și răspunsul DRDP care a susținut că a găsit cea mai bună soluție pentru un nou sediu prin închirierea clădirii de la Ștefana.

”Cu acceptul CNAIR a fost comandat un studiu de piață, efectuat de o firmă specializată, pentru identificarea unui spațiu adecvat, corespunzător activității desfășurate de noi  care să corespundă în totalitate circuitelor funcționale ale DRDP Iași. Astfel, s-a ajuns la spațiul din șoseaua Națională nr.23, singurul care corespundea cerințelor din caietul de sarcini, cerințe publicate și pe platforma de achiziții publice: exclusivitate asupra folosirii parcării, intrare și parcare separate și posibilitatea compartimentării conform cerințelor noastre. Prețu; de 15,5 euro/mp este un rezultat în urma negocierilor directe cu proprietarul clădirii de la un preț inițial de 17 euro/mp fiind unul sub limita impusă de Consiliul de Administrație al CNAIR”, se arată într-un comunicat de presă, emis după încheierea contractului cu Ștefana SRL.

Să reamintim că DRDP Iași a fost nevoită să-și caute un nou sediu după ce clădirea din Copou în care a funcționat zeci de ani a fost retrocedată.

Bianca CRISTEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here