Dictatura Dinozaurilor din UMF: medicul care și-a cazat ilegal părinții în spital, revine pe funcția de șef de clinică

Medicul care a abuzat de funția de șef Clinică pentr a-și caza părinții în spital, fiind internați pentru afecțiuni fictive, revine pe funcția de șef al Clinicii de Dermato-Venerologie @ Decizia a fost luată la sfârșitul lunii trecute de către senatul UMF Iași @ Laura Gheucă Solovăstru fusese demisă în noiembrie anul trecut, după ce s-a descoperit că părinții acesteia au stat 3 ani şi 4 luni non stop în clinica pe care aceasta o conducea, figurând internaţi timp de 1.229 de zile @  Aceștia erau internați sub diagnostice fictive și beneficiau de îngrijiri în sistem paleativ, deși Spitalul Sf. Spiridon nu oferă astfel de servicii @ Laura Gheucă Solovăstru va fi numită din nou pe post deși acesta trebuia scos la concurs @ Legea prevede că în secțiile clinice unde există mai multe persoane care îndeplinesc condițiile de a fi numite și care dețin același grad didactic, ocuparea funcției se face prin concurs @ Ori, în cazul clinicii de Dermato-Venerologie, există două cadre didactice cu același grad: Laura Solovăstru și Anca Zbranca, ambele fiind profesori în cadrul UMF Iași

Pe 21 iunie 2023, Senatul Universității de Medicină și Farmacie Iași a hotărât să o repună pe medicul Laura Gheucă – Solovăstru pe funcția de șef al Clinicii de Dermato-Venerologie din cadrul Spitalului Sf. Spiridon. Aceasta fusese demisă în noiembrie 2022 ca urmare a unui scandal izbucnit în urma unei anchete jurnalistice publicate de către Ziarul de Iași. Potrivit informațiilor făcute publice și confirmate ulterior de conducerea Spitalului Sf. Spiridon, medicul Laura Solovăstru s-a folosit de funcția de șef al Clinicii de Dermatologie a unității medicale pentru a-și trata părinții în propria secție. Solovăstru și-a internat ambii părinți sub diverse diagnostice specific dermatologice  fictive pentru a le asigura părinților săi îngrijiri de tip paleativ. Solovăstru a folosit infrastructura clinicii pe care o conducea și personalul din subordine pentru a-și trata părinții, deși nici secția și nici spitalul Sf. Spiridon nu au în obiectul de activitate acordarea de îngrijiri paleative. Au fost cheltuiți sute de mii de euro pentru aceste tratamente, deși părinții medicului nu aveau dreptul la acest tip de îngrijire medicală în cadrul Spitalului Sf. Spiridon. Scandalul a șocat atât prin amploarea și întinderea ilegalităților, cât și prin explicațiile tupeiste date de medicul Solovăstru cu privire la această situație. O modificare legislativă făcută de dizonaurii PSD din sănătate dă dreptul UMF-urilor să numească șefii secțiilor clinice ale spitatelor de stat.

ILEGAL ȘI IMORAL!

 

Senatul Universității de Medicină și Farmacie Iași a decis să o reinstaleze pe medicul Laura Solovăstru în fruntea Clinicii de Dermato-Venerologie a Spitalului Sf. Spiridon, deși aceasta fusese demisă în urma unui scandal monstru. Solovăstru este membru al Senatului UMF, iar toți ceilalți 46 de membri ai acestui organism de conducere au votat-o în unanimitate, fără reținere și fără remușcări față de comportamenul ilegal și imoral al medicului ieșean. Solovăstru este pusă la conducerea secției din fruntea căreia a fost demisă în urmă cu câteva luni în urma unor acuzații grave ce țin atât de etica profesională cât și de sfera penală.

Deși toate acuzațiile s-au confirmat, acestea făcând obiectul unui dosar penal în acest moment, pentru „elitele” umefiste aceste aspecte nu sunt relevante. Putregaiul care cuprinde această instituție publică de învățământ superior iese încă o dată la lumina zilei demonstrând lipsa totală de moralitate, bun simț și respect față de valorile umane. O adunătură imorală ce se pretinde elita societății și a cărei contact cu realitatea s-a pierdut demult!

Iar pe deasupra, decizia Senatului UMF contravine tocmai prevederilor legale pe care le invocă. Potrivit art 185 alineatul 7 indice 1, în secțiile clinice unde există mai multe persoane care îndeplinesc condițiile de a fi numite și care dețin același grad didactic, ocuparea funcției se face prin concurs.

Ori, în cazul clinicii de Dermato-Venerologie există două cadre didactice cu același grad: Laura Solovăstru și Anca Zbranca, ambele fiind profesori în cadrul UMF Iași. Prin urmare, în astfel de cazuri, Senatul UMF Iași nu avea dreptul de a numi șeful de secție, pentru ocuparea postului fiind necesară organizarea unui concurs. De ce a încălcat Senatul UMF această prevere legală?

Acum, numirea lui Solovăstru trebuie să treacă de avizul noului manager al Spitalului Sf. Spiridon. Corneliu Mihai trebuie să analizeze dacă propunerea UMF Iași corespunde din punct de vedere legal, cât și dacă regulamentul intern permite numirea lui Solovăstru după ce a fost demisă tocmai pentru fapte comise din postura de șef de clinică.

Scandalul ”Solovăstru”

La finele anului trecut, Ziarul de Iași a publicat mai multe dezvăluiri despre cum șefa Clinicii de Dermatologie din cadrul Spitalului Sf. Spiridon, dr. Laura Solovostru, și-a ”cazat” părinții în unitatea medicală asigurându-le îngrijiri de tip ”paleativ” în secția pe care o conducea, pe banii contribuabililor. Potrivit informațiilor publicate de către Ziarul de Iași în noiembrie 2022, conducerea Spitalului Sf. Spiridon a precizat că părinţii dr. Laura Gheucă-Solovăstru au stat 3 ani şi 4 luni non stop în spital, figurând internaţi timp de 1.229 de zile. Tatăl, Nicolae Solovăstru, a avut 20 de spitalizări în perioada 2016 – 2022, 927 de zile în total, între 15 şi 85 de zile pe tură, iar trei reinternări au fost la distanţă de 2-3 zile una faţă de cealaltă. În același timp, mama medicului a beneficiat de un tratament similar: între 2016 şi 2022 Rodica Solovăstru a avut 12 spitalizări, între 3 şi 47 de zile, însumând în total 302 zile. După dezvăluirile publicate de Ziarul de Iași, la Spitalul Sf. Spiridon a fost demarată o anchetă internă, dar și alte două verificări externe din partea Casei Județene de Asigurări de Sănătate și a Direcției de Sănătate Publică Iași. Ancheta internă a Spitalului Sf. Spiridon nu s-a finalizat întrucât nu a fost calculat prejudiciul produs în dauna unității medicale. Nici DSP și nici CJAS nu au anunțat vreun rezultat al verificărilor. În urma anchetei jurnalistice și a verificărilor interne în cadrul unității medicale, managerul Spitalului Sf. Spiridon a decis să o demită pe Laura Solovăstru din funcția de șef al Clinicii de Dermatologie.

Mafia PSD care a capturat „Sănătatea”

După tragedia de la Colectiv, legea Sănătății a suferit mai multe modificări. Printre schimbările de bun augur introduse în lege a fost și spargerea monopulului instituit pe sistemul de sănătate public de către dinozaurii din PSD. Vechile variante ale legislației prevedeau că șefii de secții clinice din spitalele de stat sunt numiți la propunerea Universităților de Medicină cu avizul managerului și/sau a Ministerului Sănătății sau a autorității locale. Au existat mai multe variante ale legii, însă în toate, pe lângă propunerea UMF mai existau filtre prin care erau trecute aceste numiri în funcție. În 2016, după Colectiv, Ministerul Sănătății a modificat legea și a hotărât ca toate funcțiile de conducere să fie ocupate doar prin concurs. În acest fel, a fost eliminată influența politicului și a conducerilor Universităților de Medicină care controlau numirile în aceste funcții publice. La finele lui 2022, dinozaurii PSD care nu vor să renunțe la controlul asupra sistemului public de sănătate, au modificat din nou legea.

Un amendament legislativ, introdus de parlamentari PSD, a eliminat concursurile pentru ocuparea funcției de șef în secțiile clinice din spitalele din România. Modificarea legislativă crește din nou influența Universităților de Medicină în spitale, anulând reforma făcută în 2016. Amendamentul a fost introdus de către senatorul PSD, Leonard Azamfirei, rectorul Universității de Medicină și Farmacie Tg Mureș, personaj direct interesat în a controla numirile în sistemul public de sănătate din județul Mureș. Acest amendament a fost îmbrățișat imediat de alți doi colegi pesediști din Senat, Florian Bodog și Adrian Streinu Cercel. În forma actuală, rectorii Universităților de Medicină devin baroni absoluți în sistemele locale de sănătate publică, controlând în mod direct numirile în funcțiile de conducere din unitățile medicale de stat. Mai mult, se asigură pentru dinozaurii din sistem funcții pe viață prin prisma gradului didactic obținut. Dispare recunoașterea competenței la locul de muncă și dispar posibilitățile de dezvoltare și promovare profesională prin blocarea posturilor.

Rareș Neamțu

 

1 COMENTARIU

  1. UMF-ștabii fac legea in spitale, din păcate.
    Management defectuos dar cu grade didactice- când pui șefi de secție doar pt titluri fără sa conduci cu adevărat o secție/ spital, șamd – vezi cazul Timofte, Tinica, șamd – e problema gravă.
    Modificarea legistatiei cu concurs pe post – scos la timp – si asumarea ee către umf a incompetentei manageriale, ar fi o soluție.
    Așa e simplu sa iei bani de la spital, de la UMf ca e integrare clinica – la ora 14 deja sunt la cabinetele private si ne întrebam de ce nu merg lucrurile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here