Dezvoltatorul din Smârdan vrea daune de 7.000 de euro de la Tarom. Operatorul aerian i-a pierdut bagajele

Dezvoltatorul imobiliar Laurențiu Timofte a dat în judecată Compania Aeriană Tarom și solicită 7.000 de euro cu titlu de daune morale și materiale. Compania aeriană i-a pierdut bagajul, iar Timofte le povestește judecătorilor că a suferit foarte mult din această cauză. Timofte a evaluat bunurile pierdute la suma de 1.870 de euro, iar diferența de 5.130 euro o pretinde pentru ”stresul și frustrarea” cauzate de pierderea bagajului. Pentru a adăuga o notă de dramatism situației, Timofte susține că în bagaj avea medicamente ca parte a unui tratament miraculos ce îi era administrat în urma unui implant de păr. Tarom se apără arătând că pasagerul Laurențiu Timofte nu a respectat condițiile de călătorie și îi propune despăgubirea legală în cuantum de 100 de euro.

Laurențiu Timofte construiește în zona Smârdan un bloc de locuințe, proiectul fiind îndelung contestat de către vecini. De altfel, după efectuarea unui control, Inspectoratul de Stat în Construcții a solicitat Prefecturii deschiderea unei acțiuni în instanță pentru anularea autorizației de construire. De câteva luni, Prefectura stă pe gânduri.

În prima parte a lunii ianuarie 2019, omul de afaceri Laurențiu Timofte a fost la Istambul pentru o operație de implant de păr la clinica doctorului Emrah Clinik. La întoarcere, pe data de 12 ianuarie, zborul pe ruta Istanbul – Iași a fost efectuat cu compania aeriană Tarom și a presupus o escală la București, pe Aeroportul Otopeni. Timofte susține că la efectuarea formalităților de check-in pentru segmentul București – Iași i s-a cerut să predea bagajul la cală întrucât avea mai multe produse lichide care depășeau gramajul legal (șampon, spray, creme, medicamente) și nu puteau fi admise în bagajul de mână. Nu a fost întrebat despre conținutul bagajului și nu a completat niciun formular. La aterizarea pe Aeroportul din Iași, Laurențiu Timofte nu a primit bagajul lăsat la cală drept pentru care a formulat sesizare la biroul Tarom din aeroport.

Hainele din bagaj,evaluate la 1.870 de euro

În cererea de chemare în judecată, Laurențiu Timofte a detaliat conținutul bagajului – bunuri materiale de aproximativ 1870 euro: rucsac adidas – 50 euro, haine (geacă piele marca Diesel – 400 euro, tricouri Diesel și Armani – 100 euro fiecare, cămașă Guess – 75 euro, curea Dolce & Gabbana – 395 euro), set chei locuință, cheie mașină Audi Q7 – 100 euro, produse de îngrijire și medicamente în valoare de 200 euro. Iar apoi se țese o poveste dramatică, lacrimogenă, care să împacheteze frumos cererea de despăgubire de 7.000 de euro. Timofte susține că, în lipsa cheilor de la apartament, în seara respectivă a fost nevoit să doarmă în casa unui prieten. A fost foarte stresat pentru că nu mai avea ”tratamentul” prescris de medici, trăind astfel o stare de temere permanentă. Pe o perioadă scurtă, de aproximativ o lună de zile, nu a știut dacă implantul va rezista.

Stresul, 7.000 de euro

Însă, minciuna cu stresul și starea de neliniște nu au durat mult, fiindcă Timofte s-a dat singur de gol. Printre documentele depuse la dosar de Laurențiu Timofte se regăsește și o listă cu tratamentul recomandat de clinica medicală din Istanbul. Parcurgând lista așa-ziselor medicamente recomandate a fi administrate post operator, se vede impostura acțiunii. Tratamentul miraculos fără de care Laurențiu Timofte nu putea dormi noaptea și era așa de stresat era compus dintr-un șampon cu multivitamine, gel de păr cu aloe vera, pastile cu biotină, pastile cu extract de palmier și multivitamine. Produse comune, care se regăsesc pe toate drumurile, de la farmacie și plafar până la supermarket. Tratamentul putea fi procurat imediat, fără ca implantul să fie pus în pericol. Invocând pierderea acestor așa-zise medicamente, Timofte încearcă să păcălească judecătorii că a trăit o adevărată dramă și că merită să fie răsplătit cu 7.000 de euro. Ba mai mult, mimarea stării de stres și neliniște este demontată de faptul că dezvoltatorul și-a urmat activitatea normală după revenirea în țară. Există date și documente oficiale care arată că în săptămânile de după pierderea bagajului Laurențiu Timofte s-a preocupat îndeaproape de procedurile privind luarea în concesiune a unui teren de la Primăria Iași unde intenționează să construiască un bloc de locuințe.

Tarom a propus despăgubirea cu 100 de euro

Compania Tarom a arătat judecătorilor că potrivit legislației și regulamentelor europene în vigoare despăgubirile acordate pasagerilor pentru pierderea bagajelor sunt de 20 euro/kg, dar nu mai mult de 1.000 euro per pasager. Întrucât bagajul lui Laurențiu Timofete cântărea aproximativ 5 kg, Tarom i-a propus o despăgubire de 100 de euro. Avocații companiei au arătat judecătorilor că, în ciuda poziției lacrimogene a lui Timofte, pasagerul nu a făcut dovada prejudiciului material și moral solicitat prin plângere. Totodată, nu a făcut nici dovada conținutului bagajului pierdut și nici valoarea bunurilor respective. Avocații Tarom susțin că nu a fost demonstrată legătura între pretinsele stări de stres și frustrare și pierderea bagajului. În același timp, Tarom arată că pasagerul se face vinovat de încălcarea condițiilor de călătorie. Prin achiziționarea biletului Timofte Laurențiu a luat la cunoștință și a acceptat condițiile de călătorie. Potrivit Art 9 pct 1 lit c din Condițiile de călătorie, ”pasagerul nu va include în bagajul înregistrat articole fragile sau perisabile, obiecte care au o valoare specială cum ar fi bani, bijuterii, computer, echipamente electronice,  medicamente, metale prețioase, chei, documente, acte de identitate.” Prin urmare, avocații Tarom spun că pierderea ”medicamentelor” și a cheilor de la casă și mașină sunt considerate culpa pasagerului și nu pot fi imputate companiei aeriene.

Bianca Cristea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here