„Am luat în calcul o plecare din PSD; o astfel de abordare a venit pe fondul unor dezamăgiri personale”, a răspuns Ostaficiuc la întrebarea legată de o eventuală demisie din partidul a cărui membru este de 23 de ani.
În interviul realizat de 7IAȘI, deputatul nu a ocolit subiectul aranjamentelor netrasnparente pe care o parte a conducerii PSD le are cu primarul liberal Mihai Chirica. „Câtă vreme am fost eu președinte, asemenea situații erau excepții, nu regulă”, a spus Ostaficiuc.
Deputatul PSD a răspuns și la întrebări legate de pensiile speciale, legile justiției, relația cu PNL, dar și despre AUR sau USR.
Interviul intregral, în rândurile de mai jos.
Domnule Marius Ostaficiuc, vă propun să începem cu o chestiune care, de ani de zile, pare că nu își găsește rezolvare: pensiile speciale. De ce nu vrea PSD să elimine pensiile speciale?
PSD a avut în mod constant în ultimii ani acest subiect pe agenda proprie. Inechitățile conținute de acest sistem al așa numitelor „pensii speciale” au fost și sunt flagrante. Tocmai datorită insistențelor PSD, subiectul a ajuns pe masa Curții Constituționale care, în mod cert, va da undă verde tăierii acestor pensii. Nu PSD e vinovat de întârzierile ce au grevat mereu luarea unei decizii ferme în acest subiect. Amintiți-vă cât de vehemenți apărau unii colegi din politica românească interesele unor categorii privilegiate… Plus că mulți dintre cei ce urmau să primească pensii speciale se aflau „la butoane” atunci când era vorba de tăiat pensiile speciale…
Cum comentați poziționarea lui Marcel Ciolacu în chestiunea creșterii doar a unora dintre pensii? Ce se alege cu principiul contributivității? De ce ar cotiza unii români mai mult decât alții la sistemul de pensii dacă în final detaliul acesta nu mai contează?
Nu este deloc un subiect confortabil. Personal, nu sunt de acord cu ignorarea principiului contributivității. Pentru oricine care, lună de lună, își dă o parte din salariu pentru un fond de pensii, devine extrem de frustrantă o astfel de discuție. Pe de altă parte, este vorba de o decizie politică, relevantă din punct de vedere economic și în ton cu doctrinele social-democrației care protejează categoriile vulnerabile. E o artă a compromisului între evidență și principii, între urgențe economice și reflecții morale. Așa cum ați văzut, s-a găsit o cale de mijloc în așa fel încât nimeni să nu se simtă discriminat și nedreptățit.
„…ne trezim, ca în cazul impozitării Jocurilor de noroc, că amendamentele noastre sunt aruncate la gunoi…”
Când Dragnea a vrut să modifice legile justiției, au ieșit sute de mii de oameni în stradă. Acum, când PSD la braț cu PNL au modificat legile justiției mai grav decât ar fi făcut-o Dragnea, nimeni nu mai protestează, nici măcar magistrații. Cum vă explicați acest lucru?
În cazul lui Dragnea, a fost vorba despre o concentrare politică atent dirijată. Așa era contextul, așa erau agendele naționale și internaționale ale acelui timp, cineva trebuia să o sfârșească prost. Din când în când, istoria recentă ne învață că trebuie găsit câte un țap ispășitor asupra căruia să se reverse toate energiile și emoțiile negative ale unei națiuni. Revenind la prezent, consensul dintre PSD și PNL ține tot de o înțelegere dirijată politic și validată la diferite niveluri. Nu poți decide de unul singur în chestiuni atât de importante precum cea a amnistiei la care românii privesc și se minunează de cât de albi devin unii peste noapte. Dincolo de întrebarea dvs, trebuie să admiteți că asistăm la genul acela de situație în care toate structurile de putere sunt în acord, inclusiv mass media care, să recunoaștem, a tratat cu lejeritate un subiect ce ar fi putut fi unul exploziv.
Cum vede PSD evoluția economică și socială a României în următoarele șase luni în contextul creșterii prețurilor la energie și al creșterii dobânzilor? Vor rezista companiile mici și medii acestei ierni? Dar cetățenii?
Știu sigur că specialiștii din PSD au ajustat programul de guvernare luând în calcul exact amenințările ce planează asupra României în următoarea perioadă și, desigur, spectrul unei ierni grele ce ne va pune la încercare. A fost deja elaborat un set de soluții. Unele deja implementate, altele ce vor fi aplicate în viitorul imediat. Spre exemplu, una dintre soluții, foarte importantă, în opinia mea, a fost plafonarea prețurilor la energie. Amintiți-vă apoi panica ce se instalase în legătură cu prețurile combustibilului, cozile și haosul ce se prefigura. Prin măsuri bine articulate, situația a fost detensionată; avem certitudini că nu vom mai asista la așa ceva, prețul la carburanți fiind ținut sub control.
În altă ordine de idei, însă, nu pot să nu vorbesc și despre unele dezamăgiri pe care, ca parlamentar, le încerc. Stăm, spre exemplul, șase ore pentru Comisia pentru Buget, Finanțe și Bănci lucrând pe amendamente, după care ne trezim, ca în cazul impozitării Jocurilor de noroc, că amendamentele noastre sunt aruncate la gunoi. De ce? Din motive pe care nu reușesc să le înțeleg pentru simplul fapt că nu au nicio logică.
Revenind însă la întrebare, personal, la nivel de Iași, voi căuta soluții punctuale pentru cazurile care îmi vor fi semnalate, așa cum am făcut și anii trecuți. Pentru mine, valori precum solidaritate, empatie, ajutor la greu nu sunt vorbe în vânt. Voi rămâne un om pe care se poate conta.
„Am luat în calcul o plecare din PSD”
Luați în calcul o plecare din PSD către alte formațiuni politice? Cum vă vedeți viitorul politic?
Am luat în calcul o plecare din PSD; o astfel de abordare a venit pe fondul unor dezamăgiri personale, firești pentru cineva care și-a dedicat parte din viață, nu mai puțin de 23 de ani, crezurilor social-democrației. Au fost tatonări, invitații, curtări, aluzii sau întrebări directe. Nu am luat încă o decizie, însă sunt foarte atent la fluctuațiile politicii românești. În contextul complicat al prezentului, este dificil să vorbim despre viitor la orice nivel, inclusiv politic. În plus, alegerile vor fi abia în 2024, deci, cumva, încă e prematur să vorbim despre ele. În același timp, însă, trebuie să admitem că importanța acestor alegeri va fi deosebită: ele ne vor arăta calea următorilor 10 ani în politica românească. Indiferent de decizia pe care o voi lua în final, o voi face în primul rând în interesul celor care mi-au arătat încredere. Nu vreau să dezamăgesc oameni care au investit încredere în politicianul Marius Ostaficiuc. Subiectul rămâne deschis!
Cum comentați datele recentului sondaj comandat de PNL, din care rezultă că, dacă mâine ar fi alegeri, victoria liberalilor ar fi una foarte lejeră?
E un sondaj umflat, nerealist, de-a dreptul fantezist. Este o comandă obișnuită la care recurg politicienii atunci când au îndoieli sau când au sentimentul că se află în criză. Criză de idei, criză morală, criză de credibilitate. La nivel național, pare că începem să înregistrăm puncte de vedere tot mai diferite între PSD și PNL față de momentul inițial al implicării comune în guvernare. Probabil va urma clasica despărțire dintre cele două formațiuni, în așa fel încât, la alegeri, ele să își reevalueze zestrea electorală și să-și definească prioritățile.
Cum comentați agenda AUR și USR la nivel național și local?
AUR rămâne un partid de extremă, cu un patriotism exagerat ce dăunează, adeseori, intereselor României. Își mențin agenda cu care ne-au obișnuit, o agendă cu foarte puține soluții concrete, cu mult circ și promisiune de pâine. USR, deși au avut momente de cumpănă în interior, mai nou pare că încep să-și revină reintrând în viața publică. Le urez la mulți ani de opoziție, e locul pentru că, din câte observ, sunt specialiști în a face opoziție. Poate că ar fi timpul să-și definească profilul politic în așa fel încât și românii să înțeleagă ceva din politica ciudată pe care o propovăduiesc.
PSD continuă să aibă înțelegeri netransparente cu primarul Mihai Chirica. Oficial, PSD Iași mimează opoziția, dar în realitate consilierii PSD obțin tot felul de beneficii în schimbul votului din CL. Când veți scăpa de această meteahnă?
Actuala conducere a PSD Iași trebuie să primească și să răspundă la această întrebare. Aș citi și eu cu interes răspunsul respectiv. Câtă vreme am fost eu președinte, asemenea situații erau excepții, nu regulă. În privința lui Mihai Chirica, ce să mai zic?! Ce poți să mai zici?! Am reacționat împotriva exceselor lui Chirica atunci când nu nimeni nu îl deranja cu nimic. Azi, când omul acesta pare încolțit, ce sens are să îmi risipesc energiile? Îmi spun tot mai mulți ieșeni că parcă retrăiesc perioada ultimă a lui Gheorghe Nichita. Probabil alți ieșeni decât cei 55 la sută care îl dau câștigători în sondajul ticluit de PNL. Am mai văzut cu toții filmul acesta…
Gugumetele asta se trezește Politician, Defutat….. Un slugoi de 23 de ani cară geanta lui Simirad, Solcanu, Nichita și Chirică. Mars la Munca, Gogaldailor.