De ce sticlele goale returnabile sunt respinse de aparat şi de ce nu trebuie să le speli. Trucuri ca să-ţi iei banii înapoi pe ambalaje

Pe măsură ce sistemul garanție-returnare (SGR) se dezvoltă în România, mulți consumatori se confruntă cu diverse probleme la returnarea sticlelor. În continuare, vom detalia trei aspecte esențiale de care să ții cont data viitoare pentru a evita respingerea ambalajelor și a-ți putea recupera banii pe garanție.

1. Verifică eticheta și marcajele SGR

Un aspect crucial este prezența etichetei cu logo-ul SGR pe sticla pe care o returnezi. În prezent, pe piață există încă produse fără acest marcaj, pentru care nu se percepe garanția de 50 de bani și care nu pot fi returnate la automatele de colectare. Asigură-te că ambalajul pe care îl returnezi poartă acest logo pentru a evita problemele.

2. Ambalajul trebuie să fie intact și golit de conținut

Automatele de reciclare (RVM) sunt setate să respingă ambalajele care nu corespund unor parametri specifici de greutate și formă. Sticlele sau dozele deformate, presate, cu băutură rămasă în ele, sau cu eticheta deteriorată nu vor fi acceptate. Prin urmare, asigură-te că ambalajele sunt intacte și complet golite de conținut. De asemenea, nu este necesar să speli ambalajele înainte de a le returna, însă golirea completă este esențială pentru a nu depăși greutatea standard acceptată de RVM-uri.

3. În cazul defecțiunilor aparatelor, solicită preluarea manuală

Conform hotărârii de Guvern HG 1074/2021, magazinele sunt obligate să preia manual sticlele și ambalajele returnabile dacă automatele nu funcționează. Dacă întâmpini dificultăți la aparatul de colectare, nu ezita să ceri personalului magazinului să preia manual ambalajele și să îți ofere contravaloarea garanției. Potrivit ministrului Mediului, Mircea Fechet, această măsură este menită să asigure funcționarea eficientă a sistemului de garanție-returnare și să reducă disconfortul consumatorilor.

Ce trebuie să mai știi

În cazul în care ambalajele returnabile sunt refuzate de aparat pe motiv că nu sunt înregistrate în sistem, încearcă să le returnezi la un alt automat. Dacă ambalajul este conform și nu prezintă defecte majore, ar trebui să fie acceptat la un alt punct de returnare.

Reține că, în conformitate cu legislația actuală, magazinele trebuie să accepte ambalajele returnabile și să restituie valoarea garanției, cu excepția cazurilor în care acestea sunt deteriorate, conțin băutură rămasă, sau au etichete ilizibile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here