De ce are România cel mai mare preț la energie

Situația pe piața românească de energie este una haotică, prețurile atingând niveluri record chiar și pentru UE. Noul ministru de Finanțe dă vina pe certificatele de CO2 și sper că lucrurile vor reveni la normal prin autoreglarea pieței.

„Să știți că prețul la energie, cel puțin în România, este foarte mult influențat de faptul că avem o componentă importantă pe cărbune. Certificatul de CO2, obligatoriu pentru cei care produc energie poluantă, a crescut foarte mult. Cred că s-a dublat dacă nu mai mult în ultimul an. Și atunci asta a influențat foarte mult prețul pe piața românească. Dar eu cred că a fost doar un puseu, cred că va reveni, pentru că în Europa prețurile nu sunt atât de mari”, a declarat Dan Vîlceanu, în prima zi de mandat la Ministerul Finanțelor Publice.

Întrebat dacă nu se poate negocia cu UE în privința certificatelor, Vîlceanu a precizat: „Nu putem negocia nimic cu UE, pentru că aceste certificate sunt tranzacționate pe bursă. Prețul se formează pe bursă, nu îl face nici Guvernul, nici nu se formează în altă parte.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here