De azi, romanii pot cumpara titluri de stat in lei si in euro

De astazi, romanii pot cumpara titluri de stat in lei sau euro, din a doua serie, prin BT Capital Partners & Banca Transilvania, BCR si BRD. Titlurile de stat vor fi listate automat la Bursa de Valori Bucuresti, avand maturitati de 1 si 3 ani pentru moneda nationala si de 5 ani pentru euro.

Dobanzile anuale oferite la titlurile de stat in lei sunt de 3,5% pentru scadenta de 1 an si 4,0% pentru scadenta la 3 ani, iar titlurile de stat in euro au o dobanda anuala de 1,85%.
Aceste dobanzi acordate peste nivelul actual al pietei scad riscul investitional pana la maturitate si ofera oportunitatea lichidarii imediate si cu minimum de costuri pentru populatie in cazul unor nevoi imediate prin vanzarea acestora pe piata secundara.

Oferta de titluri de stat din cadrul programului Fidelis se deruleaza in perioada 9 – 27 noiembrie 2020.

Pentru subscrierea initiala a titlurilor nu se aplica comisioane de catre bancile intermediare, iar veniturile obtinute, atat din dobanzi, cat si din castigurile de capital sunt neimpozabile.

Valoarea nominala a unui titlu de stat este de 100 de lei pentru emisiunea in lei si 100 de euro pentru emisiunea in euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro. In emisiunea de titluri de stat FIDELIS pot investi persoanele fizice rezidente si nerezidente cu varsta de peste 18 ani, pana la data inchiderii Ofertei, inclusiv.

Cum se face subscrierea pentru titluri de stat

Emisiunea in lei

  • o Pe baza unui formular de subscriere, in cazul BT Capital Partners&Banca Transilvania si BRD – Groupe Societe Generale S.A., sau in baza unui contract de investitii financiare pe piata bursiera deschis la unul din membrii Sindicatului (BTCP, BCR, BRD) sau la intermediarii autorizati care au semnat cu Lead Manager-ul (BT Capital Partners&Banca Transilvania) angajamentul privind respectarea conditiilor ofertei;
  • o Pentru subscriere, incasarea cupoanelor si a valorii nominale la scadenta, investitorii trebuie sa mentioneze un cont bancar pentru plati ulterioare.

Emisiunea in euro

  • o Se realizeaza doar in baza unui contract de investitii financiare pe piata bursiera deschis la unul din membrii Sindicatului de intermediere sau la intermediarii autorizati pentru tranzactii la Bursa de Valori Bucuresti care au semnat cu Lead Manager-ul angajamentul privind respectarea conditiilor ofertei.

In transele lansate la mijlocul verii, Ministerul Finantelor Publice a atras de la populatie suma lunara record de peste 2 miliarde de lei (1,22 miliarde lei si, respectiv, 168,4 milioane euro).

Oferta primara de vanzare de titluri de stat pentru populatie (FIDELIS) s-a derulat in perioada 15 iulie – 7 august.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here