Cuscrii de la PSD au îngropat un oraș. 600.000 lei au dispărut într-o gaură neagră

Municipiul Pașcani este pe cale să piardă finanțarea pentru un proiect european de 11 milioane lei deoarece fostul primar al Pașcaniului, Dumitru Pantazi, și cuscrul său, Gică Zanet, au jonglat după bunul plac cu banii publici @ Foștii conducători ai urbei au ignorat o decizie a ANAF, iar acum instituția figurează cu datorii la stat, fapt care echivalează cu pierderea finanțării europene @ În 2016, Primăria Pașcani a fost obligată să vireze către ANAF sumele datorate regiei locale, deoarece aceasta se afla în imposibilitatea de a achita datoriile către stat @ Însă,  Pantazi și Zanet au continuat timp de doi ani să plătească bani către RAGCL într-un alt cont, fentând în acest fel Finanțele @ Banii au dispărut ca într-o gaură neagră, RAGCL fiind o sursă permanentă de risipire a fondurilor publice

Primăria Pașcani este obligată de Direcția Regională a Finanțelor Publice Locale să plătească 6000.000 de lei pentru ilegalitățile comise de fostul primar, Dumitru Pantazi, și de cuscrul acestuia, Gică Zanet. Instituția devenise, încă din 2016, terț poprit, din cauza datoriilor acumulate de  Regia Autonomă de Gospodărire Comunală și Locativă Pașcani RA la bugetul de stat. Finanțele au poprit sumele datorate de Primăria Pașcani regiei din subordine solicitând ca plățile să fie efectuate într-un anumit cont deschis la Trezoreria Pașcani. Pantazi și Zanet au continuat timp de doi ani să plătească bani către RAGCL într-un alt cont, fentând în acest fel Finanțele. Banii în cauză au fost risipiți de oamenii puși de același Pantazi la conducerea regiei, statul rămânând cu buza umflată. În 2019 ANAF a descoperit ilegalitățile și a decis atragerea răspunderii solidare a Primăriei Pașcani pentru suma de 596.315 lei. Paguba este plătită din fondurile instituției și nu din buzunarele celor care au comis aceste ilegalități.

Au virat banii în alt cont

În vederea recuperării datorilor acumulate de RAGCL Pașcani la bugetul de stat, Direcția de Finanțe a emis în perioada august 2016-iulie 2017 patru adrese prin care a înființat popriri asupra sumelor datorate de Primăria Pașcani regiei aflate în subordinea sa. Valoarea totală a popririlor depășea suma de 1,5 milioane lei. Potrivit documentelor, reprezentanților Primăriei Pașcani le-a fost adusă la cunoștință calitatea de terț poprit și li s-a pus în vedere ca toate plățile efectuate în contul datoriilor existente către RAGCL să fie făcute într-un anumit cont deschis la Trezoreria Pașcani.

Primarul Dumitru Pantazi și funcționarii din subordinea sa au ignorat obligațiile instituite de ANAF și au virat aproximativ 600.000 lei într-un alt cont al RAGCL. Prin urmare, banii în cauză au ieșit de sub radarul ANAF și au fost risipiți de regia falimentară, iar statul a rămas cu buza umflată. La o verificare de rutină în anul 2019, inspectorii de la Finanțe descoperă că Primăria Pașcani nu a respectat obligațiile privind înființarea popririi și au declanșat procedura de atragere a răspunderii instituției, suma de 600.000 lei fiind considerată prejudiciu în dauna bugetului de stat.

„După primirea adreselor de înființare a popririi, respectiv 18.08.2016, Municipiul Pașcani și Regia Autonomă de Gospodărire Comunală și Locativă Pașcani RA au derulat relații comerciale. În baza facturilor emise de RAGCL Pașcani, terțul poprit a efectuat plăți în contul curent în sumă totală de 596.315,22 lei. În acest sens, cu adresa 1527/21.02.2019 s-a transmis notificarea privind declanșarea procedurii de atragere a răspunderii solidare către Municipiul Pașcani.”

S-a dus bou și a venit vacă

Reprezentanții Primăriei Pașcani au fost invitați la sediul ANAF pentru clarificarea situației și pentru prezentarea unui punct de vedere. O problemă de o asemenea gravitate și importanță trebuia tratată de reprezentanții Primăriei cu maximă seriozitate. Deși au avut la dispoziție mai bine de o lună pentru a pregăti cu argumente și documente întâlnirea cu reprezentanții ANAF, conducerea Primăriei Pașcani au tratat la diverse această situația.

La finalul lui martie, primarul Dumitru Pantazi l-a împuternicit pe cuscrul său, administratorul public Gică Zanet, să reprezinte Primăria Pașcani la discuțiile cu inspectorii ANAF. Iar Zanet s-a prezentat ca un habarnist, crezând probabil că a fost invitat la vreo chermeză și nu la treburi serioase.

„La audiere, domnul Zanet Gică, în calitate de împuternicit, nu a formulat nicio obiecție, nu a depus înscrisuri în vederea apărării și a făcut precizarea că punctul de vedere va fi transmis ulterior. Terțul poprit Municipiul Pașcani, prin împuternicitul Zanet Gică a primit sub semnătură procesul verbal de audiere nr. 2444/25.03.2019.”, se precizează în documentele depuse de Direcția de Finanțe la dosarul cauzei.

S-au dat singuri de gol

Reprezentanții Fiscului și-au văzut în continuare de treabă și au parcurs etapele procedurale cerute de lege. Pe 1 aprilie 2019, Primăria Pașcani a trimis o adresă prin care a susținut că vina pentru situația creată aparține Trezoreriei Pașcani, indicând și contul în care au plătit cei 596.000 lei. În răspunsul dat Finanțelor, practic Primăria Pașcani a recunoscut că a făcut plățile imputate într-un alt cont decât cel indicat prin decizia de înființare a popririi. Astfel că, după primirea punctului de vedere al Primăriei Pașcani au instituit decizia de angajare a răspunderii solidare în seama instituției conduse de cuscrii Pantazi și Zanet pentru aproximativ 600.000 de lei. În cuprinsul deciziei, Finanțele demontează minciunile lui Zanet și Pantazi și îi înfrânge cu propriile afirmații.

„Cu adresa nr. 4863/01.04.2019, terțul poprit Municipiul Pașcani a depus punctul de vedere cu privire la angajarea răspunderii solidare, prin care motivează faptul că au fost efectuate plăți către RAGCL Pașcani exclusiv prin contul de disponibil deschis la Trezoreria Pașcani și că aceasta nu se face răspunzătoare de efectuarea tranzacțiilor economice realizate între Trezorerie și RAGCL. Municipiul Pașcani nu a respectat prevederile Codului Fiscal, respectiv după înființarea popririi, terțul poprit avea obligația să plătească, de îndată sau după data la care creanța devine exigibilă, organului fiscal, suma reținută și cuvenită, în contul indicat prin adresa de înființare a popririi, și nu într-un alt cont, fapt recunoscut prin adresa 4863/01.04.2019.” se menționează în decizia de angajare a răspunderii solidare nr. 41/03.04.2019.

Au contestat în instanță

Primăria a contestat decizia de atragere a răspunderii, însă procesul nu este finalizat. Instituția este executată silit de Fisc și are mari probleme din cauza acestui blocaj. Actualul primar, Marius Pintilie, cere judecătorilor suspendarea procedurii de executare silită până la o decizie definitivă privind legalitatea atragerii răspunderii solidare întrucât aceasta pune în pericol funcționarea Primăriei. Totodată, Pintilie susține în fața judecătorilor că situația actuală a creat premisele pierderii unui proiect cu finanțare europeană în valoare de peste 11 milioane lei. În cererea de chemare în judecată reprezentanții Primăriei susțin că deposedarea instituției de o sumă ”atât de mare este de natură să prejudicieze evident interesele instituției putând avea un efect negativ evident asupra activității curente”. Primăria se află în etapa de precontractare pentru un proiect de modernizare a infrastructurii educaționale și a infrastructurii publice adiacente, etapă în care este necesar prezentarea unui certificat de atestare fiscală fără datorii. Or, prin instituirea răspunderii solidare, Primăria Pașcani figurează cu datorii la bugetul de stat, fapt ce poate cauza pierderea finanțării în valoare de 11.637.472 lei. Săptămâna trecută, judecătorii de la Tribunalul Iași au respins cererea de suspendare a executării silite, astfel că Finanțele pot să recupereze cei 600.000 lei la bugetul de stat, iar Primăria se îndreaptă spre un blocaj financiar.

Rareș Neamțu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here