Cum să furi un milion… și să faci doar 6 luni de pușcărie

Cam așa ar suna titlul celebrului film din anii ’60, dacă în rolul principal ar juca Relu Fenechiu, în locul lui Peter O’Toole. Astfel, judecătorii Tribunalului Vaslui au hotărât în cazul fostului mi­nistru o condamnare finală, în cele două dosare ale sale, de 5 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. Magistrații vasluieni au con­topit pedeapsa de 5 ani de în­chisoare primită de Fenechiu în dosarul „Transformatorul“ cu cea 3 ani și 10 luni, primită anul trecut, după ce a recunoscut că a primit şpăgi de aproape un milion de euro pentru intervenţii la licitaţii publice… Contopirea a fost efectuată în baza vechiului cod penal care prevedea, în cazul contopirii pedep­selor, că pedeapsa cea mai mare este şi cea finală, judecătorii având însă posibilitatea să acorde un spor de pedeapsă. După contopire, fostul liberal a primit un spor de pedeapsă de doar 6 luni, justiţia din România procedând la fel ca și în alte speţe similare.

Relu Fenechiu execută în prezent cinci ani de puşcărie după ce a fost condamnat pentru complicitate la abuz în serviciu. În 2016, ex-liberalul a fost pus sub acuzare în alte două dosare de trafic de influenţă. În­tr-unul dintre acestea a recunoscut fap­tele şi a fost de acord să primească o pe­deap­să de 3 ani și 10 luni de închi­soare cu executare, acordul de recu­noa­ştere fiind deja confirmat de instan­ţă.

Potrivit acordului de recunoaştere, în perioada 2012-2014, Fenechiu, în calitate de deputat, ar fi pretins de la socie­tatea de IT Siveco 15% din valoarea a două contracte derulate de Ministerul Justiţiei (în valoare de 13.990.059 de lei) şi de Antibiotice SA (în valoare de 8.130.721 de lei), promiţând în schimb că va ajuta la câştigarea, respectiv buna derulare a celor două contracte.

În dosarul de la DNA în care este cercetat în continuare, Relu Fenechiu ar fi cerut o mită de peste 4 milioane de euro pentru a facilita desfăşurarea unui contract. Eventuala pedeapsă primită în acest dosar va fi contopită, în mod similar, cu cei 5 ani şi 6 luni stabiliţi ieri de judecătorii din Vaslui.

Fenechiu se află în puşcărie din ia­nuarie 2014 și ar putea solicita, în scurt timp, liberarea condiţionată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here