8.2 C
Iași
vineri, decembrie 1, 2023
Acasă Inedit Cum îți poate fi furată parola în mai puțin de 1 oră....

Cum îți poate fi furată parola în mai puțin de 1 oră. Metodele simple prin care te poți proteja

Parolele sunt extrem de importante în ziua de azi. Deși conceptul e vechi de sute de ani, continuă să fie folosit aproape zilnic de zeci de milioane de utilizatori. Reprezintă un element comun în lumea digitală actuală, dar și unul dintre cele mai vulnerabile.

De multe ori, parolele protejează datele personale ale utilizatorilor de criminali cibernetici.

Hackerii au descoperit numeroase metode prin care pot sparge aceste parole, într-un timp foarte scurt, scrie WeLiveSecurity.

Cum îți poate fi furată parola în mai puțin de 1 oră

Cu ajutorul parolei, hackerii pot accesa conturile utilizatorilor și datele personale și financiare care se află pe ele. Mulți hackeri sparg parolele și conturile pentru a vinde aceste informații altor criminali cibernetici, ce le folosesc pentru a fura datele utilizatorilor.

Iată cum îți poate fi furată parola într-un timp foarte scurt:

Phishing și metode de persuasiune

Criminalii cibernetici exploatează înclinația oamenilor de a face greșeli atunci când se grăbesc. În cazul phishing, unul dintre cele mai cunoscute exemple, hackerii se prefac că sunt reprezentanții unor companii sau organizații oficiale, precum și apropiați din familie și prieteni. Email-ul sau mesajul pe care îl vei primi într-o astfel de situație poate să pară autentic, dar include un link sau un atașament ce implică un risc ridicat.

Dacă apeși pe link sau atașament, vei descărca malware periculos sau vei fi redirecționat spre un site care îți cere datele personale. Astfel, hackerii îți pot fura parola în mai puțin de 1 oră.

Malware

O altă metodă comună prin care îți poate fi furată parola e folosirea malware, cum au făcut mulți hackeri în ultimele decenii. Email-urile de phishing sunt un exemplu de astfel de atac. Dacă apeși pe link-uri necunoscute sau deschizi fișiere care nu sunt sigure, există riscul să descarci malware pe dispozitivul tău.

Uneori, malware-ul poate fi ascuns în aplicații periculoase și chiar și în programele pe care le descarci.

Forțarea parolei

Numărul mediu de parole pe care un singur utilizator trebuie să le țină minte au crescut cu 25% în fiecare an, din 2020. Cei mai mulți utilizatori folosesc parole pe care le pot reține ușor și pe care le folosesc pe mai multe site-uri și platforme.

Ca urmare, hackerii încearcă des să forțeze spargerea parolei. Hackerii bagă un volum mare de parole care au fost sparte în trecut într-un software automat. După aceea, unealta încearcă aceste parole pe un număr mare de site-uri, în căutarea unei combinații care funcționează.

Astfel, hackerii vor debloca mai multe conturi cu o singură parolă. Experții estimează că 193 de miliarde de astfel de încercări au fost efectuate anul trecut. Printre victime s-a numărat și guvernul din Canada.

Ghicitul

Atunci când te întrebi cum îți poate fi furată parola, mulți nu se gândesc că ghicitul poate juca un rol important. Chiar dacă hackerii au numeroase unelte la dispoziție prin care pot sparge parolele, mulți aleg să ghicească parola, cu unele dintre cele mai comune combinații.

În 2020, cea mai comună parola la nivel global a fost 123456, urmată de 123456789. Ca urmare, hackerii încearcă întâi aceste parole foarte comune, folosite de milioane de utilizatori.

Cum îți poți proteja parola

Din fericire, există câteva moduri prin care îți poți proteja parolele împotriva hackerilor. Printre cele mai comune sfaturi se numără folosirea unor parole puternice și unice pentru toate conturile, mai ales pentru cele financiare, email și de pe rețelele de socializare.

Experții sfătuiesc să nu folosești aceeași parolă pentru mai multe conturi. Dacă ești îngrijorat de cum îți poate fi furată parola, poți folosi autentificarea în 2 pași, pentru toate conturile. Dacă ai fost anunțat că și-a fost spartă parola, trebuie să o schimbi imediat.

Experții te sfătuiesc să folosești doar site-uri htttps pentru introducerea parolelor. În plus, nu trebuie să apeși pe link-uri sau să deschizi atașamente din email-uri pe care nu le recunoști.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here