Cum fac bani dezvoltatorii la Iași. Blocurile ilegale ale lui Achiței, ridicate cu muncă la negru 

Controversatul dezvoltator imobiliar Gheorghe Achiței a ridicat blocurile din Valea Lupului cu o firmă de construcții amendată pentru muncă la negru. Societatea în cauză se numește HQ Development și are sediul social în Timișoara, dar a folosit slahori de prin satele din județul Iași. În urmă cu doar câteva luni, instanța de judecată a dispus anularea autorizației de construire pentru cele trei blocuri, ridicate cu muncitori plătiți la negru. Autorizația de construire pentru blocurile de locuințe a fost anulată deoarece nu erau respectate prevederile din Planul Urbanistic Zonal în privința lățimii drumului de acces. În urma unui control de rutină, inspectorii ITM Iași au descoperit doi muncitori necalificați ce lucrau pe șantierul lui Achiței, fără a deține forme legale și contracte individuale de muncă. Constructorul a fost sancționat cu o amendă de 40.000 de lei pentru muncă la negru și nerespectarea condițiilor de muncă impuse de lege. În replică, administratorii HQ Development contestă amenda în justiție și solicită înlocuirea acesteia doar cu un simplu avertisment.

O firmă de construcții care prestează de luni bune pentru ’’celebrul’’ dezvoltator imobiliar Gheorghe Achiței, a intrat în conflict cu inspectorii ITM Iași deoarece folosește muncitori necalificați, fără documente și acte legale de muncă. HQ Development SRL Timișoara a ridicat mai multe blocuri în Valea Lupului, pe strada Cireș, imobile care-i aparțin lui Achiței iar mulți dintre lucrători sunt angajați la negru. Totul a ieșit la iveală în urma unui  control efectuat anul trecut pe șantierul dezvoltatorului, când inspectorii ITM Iași au descoperit doi muncitori care lucrau de zor, fără a avea contracte individuale de muncă. Verificările au avut loc la data de 22 februarie 2018, în localitatea Valea Lupului, iar cei doi muncitori identificați fără acte și documente legale de muncă sunt Ion Vlad Burlacu și Marin Marcel Vieru. În fișele de identificare completate cu ocazia verificărilor, cei doi bărbați au declarat că lucrează în cadrul societății din data de 19 februarie 2018 și că nu au semnat contracte individuale de muncă.  În urma controlului, inspectorii ITM i-au sancționat pe administratorii HQ Development cu o amendă în cuantum de 40.000 de lei, adică 20.000 de lei de căciulă pentru fiecare lucrător în parte, pentru muncă la negru și încălcarea Legii 53/2003. În timpul verificărilor, muncitorii au încercat să explice că încă nu-și începuseră activitatea și că urmau să fie angajați ulterior, însă aceste susțineri nu le-au fost luate în considerare. Mai mult, inspectorii ITM Iași au bătut în cuie toate abaterile constatate și au stabilit că angajatorul SC  HQ Development SRL ar fi încălcat normele legale privind angajarea în muncă.

’’Amenda este total disproporționată și exagerată’’

Nemulțumiți de sancțiunea primită, la două săptămâni de la finalul controlului, administratorul firmei de construcții care prestează pentru Achiței, respectiv Vasile Iulius Farcău, și-a angajat avocați și a făcut plângere în justiție. Într-o acțiune înaintată Judecătoriei Iași, avocata Laura Răileanu Bulgaru, cea care reprezintă interesele SC HQ Development SRL, solicită anularea procesului verbal de contravenție ori înlocuirea amenzii cu un simplu avertisment. Reprezentanții firmei de construcții care prestează pentru Achiței susțin că sancțiunea aplicată de ITM este nelegală și netemeinică pe motiv că inspectorii de muncă nu fac dovada descrierii concrete și detaliate a faptelor. ’’Procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției nu descrie în mod concret ce activități desfășurau, la data și ora controlului, Vlad Ion Burlacu și  Marin Marcel Vieru, activitatea de muncitor necalificat neputând  întruni această cerință. Agentul constatator (ITM) ar fi trebuit ca să realizeze o descriere în concret a contravenției, cu specificarea acțiunii sau inacțiunii autorului precum și a tuturor  circumstanțelor de natură a imprima faptei un caracter ilegal. În lipsa unei descrieri corespunzătoare a faptei, instanța nu poate exercita controlul de legalitate și temeinicie a procesului-verbal, motiv pentru care solicităm a se constata că s-a realizat doar o descriere pur formală a contravenției. De asemenea, în procesul-verbal apar indicații contradictorii cu privire la locul săvârșirii faptei, în descrierea acesteia făcându-se referire despre un obiectiv din satul Valea Lupului, judeșul Iași, iar mai jos să fie indicat, ca loc, al aceleași fapte contravenționale, sediul firmei din Timișoara. De asemenea, cei doi lucrători au încercat să explice atunci că nu și-au început activitatea și că urmează a fi angajați, dar au fost intimidați să consemneze altceva. Ulterior, speriați că vor fi amendați, aceștia au refuzat să mai vină la muncă deși le-a fost încheiat contract de muncă în aceeași zi. Avînd în vedere faptul că nu ni s-a acordat nici o șansă de a ne apăra și a face eventuale obiecțiuni, solicităm judecătorilor să constate, pe baza apărărilor și dovezilor pe care le vom prezenta, că nu ne facem vinovați de contravenția reținută, în condițiile în care cei doi muncitori nu au prestat vreo activitate în favoarea societății. Considerăm că sancțiunea este total disproporționată și exagerată față de gradul concret de pericol social al faptei și de circumstanțele concrete în care s-a produs aceasta. Sancțiunea este una dură și este de natură a conduce chiar la închiderea activității noastre’’, s-a plâns administratorul SC  HQ Development SRL, Vasile Farcău, prin intermediul apărătorului.

ITM: ’’Faptele sunt grave’’

De partea cealaltă, reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Iași, susțin, într-o întâmpinare, că  firma de construcții ar fi încălcat regulile și normele legale privind angajarea în muncă.

’’În data de 22 februarie 2018, angajatorul HQ Development a primit la muncă pe Ion Burlacu și Marcel Vieru, fără a le încheia în formă scrisă contracte individuale de muncă așa cum prevede Legea 53/2003  Codul Muncii. Obligația de a încheia contracte de muncă revine doar angajatorului.  Cele două persoane desfășurau activități  la un obiectiv situat în satul Valea Lupului, str.  Cireși, ca și muncitori necalificați. Pentru abaterile constatate și în funcție de gravitatea faptelor, inspectorii au aplicat sancțiuni, respectiv amenzi contravenționale.  Primirea la muncă a unei persoane fără încheierea unui contract individual de muncă se sancționează cu amendă de 20.000 de lei, pentru fiecare lucrător în parte. Persoanele respective au fost identificate ca fiind primite la  muncă fără forme legale de angajare. Considerăm că angajatorul (n.r.- HQ Development) trebuia să aibă în vedere ca obligația încheierii contractului de muncă trebuia făcută anterior începerii activității și să nu permită o altă prestare de activitate, lucru care nu s-a întâmplat.  Respectarea legii nu este facultativă. Legislația muncii interzice cu desăvârșire folosirea de personal fără forme legale de angajare, incriminând-o ca o faptă gravă și sancționată corespunzător’’, au explicat reprezentanții ITM Iași, prin juristul Mihai Mateiciuc, de la  Compartimentului Legislație și Contencios Administrativ. La final, juriștii ITM le-au mai cerut magistraților să respingă contestația inițiată de HQ Development pe motiv că faptele nu pot fi catalogate deloc ca fiind de o gravitate redusă, ci o contravenție foarte gravă.

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here