@ Polițiștii de la Serviciul pentru Imigrări au depistat în restaurantul Mammamia patru cetățeni străini angajați ca și ajutoare de bucătar și ajutoare de ospătar fără a avea forme legale de muncă @ Cei patru figurau ca angajați necalificați la două societăți de construcții, deși în realitate prestau alte activități în cadrul restaurantului @ În timpul controlului, dar și după, reprezentanții Mammamia au susținut că cei patru cetățeni străni sunt angajații unor societăți de construcții cu care au un contract de colaborarea pentru realizarea unor lucrări de întreținere în cadrul locației de pe Ștefan cel Mare @ Cu alte cuvinte, un contract de muncă disimulat sub forma unui contract de prestări servicii @ Încă din prima zi de muncă în România, cetățenii străini au fost „detașați” la punctual de lucru al restaurantului Mammamia, unde prestau alte activități decât cele prevăzute în contract @ De ce au apelat patronii Mammamia la acest artificiu? @ Pentru angajații din domeniul construcțiilor sunt acordate facilități fiscale, scutiri la plata contribuțiilor către stat de 23,75% din salariul brut acordat @ Avocații Mammamia susțin că nu li se poate imputa vreo vină, din moment ce cetățeni străini nu erau angajați ai restaurantului: „societatea noastră nu este în niciun fel de relație contractuală, cu atât mai puțin în raporturi de muncă, cu niciunul dintre cei 4 străini, ci cu societatea prestatoare, astfel că nu se poate reține că subscrisa i-ar fi primit la muncă”
În mai 2023, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) împreună cu Serviciul pentru Imigrări au efectuat un control tematic la SC Caya Delivery Food SRL, societate ce deține restaurantul Mammamia. În timpul controlului, polițiștii de la Serviciul pentru Imigrări au depistat în restaurantul Mammamia patru cetățeni străini angajați ca și ajutoare de bucătar și ajutoare de ospătar fără a avea forme legale de muncă. Cei patru figurau ca angajați necalificați la două societăți de construcții, deși în realitate prestau alte activități în cadrul restaurantului Mammamia. În urma verificărilor s-a constatat că cei patru nu aveau avize de angajare emise pentru societatea Caya Delivery Food pentru funcțiile de ajutor de bucătar, respectiv ajutor de ospătar. Din acest motiv, Serviciul pentru Imigrări a amendat restaurantul Mammamia cu suma de 40.000 de lei, respectiv câte 10.000 lei pentru fiecare străin angajat fără forme legale.
„La adresa bulevardul Ștefan cel Mare nr. 4 am depistat o societate având ca obiect de activitate restaurante, la care au fost surprinși lucrând în bucătărie dar și în sala de servire, următorii cetățeni din Bangladesh:
Islam Tajul – în momentul controlului lucrând ca ajutor de ospătar. În urma verificărilor acesta figurează ca angajat al societății Styrka SRL pe funcția de muncitor necalificat la spargerea și tăierea materialelor de construcții. Acesta a declarat că lucrează ca ajutor de ospătar în restaurantul Mamaia începând cu data de 13.03.2023
Nabi Mohammed Nurun – în momentul controlului lucrând ca ajutor de bucătar. În urma verificărilor acesta figurează ca angajat al societății Badașcă Construct SRL pe funcția de muncitor necalificat la asamblarea și montarea pieselor. Acesta a declarat că lucrează ca ajutor de bucătar la restaurantul Mammamia.
Mollah Jamal– în momentul controlului lucrând ca ajutor de bucătar. În urma verificărilor acesta figurează ca angajat al societății Badașcă Construct SRL pe funcția de muncitor necalificat la asamblarea și montarea pieselor. Acesta a declarat în scris că lucrează ca ajutor de bucătar la restaurantul Mammamia.
Shill Shuvro– în momentul controlului lucrând ca ajutor de ospătar. În urma verificărilor acesta figurează ca angajat al societății Styrka SRL pe funcția de muncitor necalificat la spargerea și tăierea materialelor de construcții. Acesta a declarat în scris că lucrează ca ajutor de ospătar la restaurantul Mammamia.” precizează Serviciul pentru Imigrări Iași.
Disimularea muncii ilegale sub forma unui contract de prestări servicii
În timpul controlului, dar și după, reprezentanții Mammamia au susținut că cei patru cetățeni străni sunt angajații unor societăți de construcții cu care au un contract de colaborarea pentru realizarea unor lucrări de întreținere în cadrul locației de pe Ștefan cel Mare. Au prezentat un contract încheiat cu societățile Badașcă Construct SRL și Styrka SRL care prevede realizarea de lucrări de mentenanță a spațiilor de lucru, igienizări, măturarea spațiilor și a terasei, colectarea și sortarea deșeurilor, etc. Deși contractul prevede realizarea de lucrări și prestarea de servicii, prețul nu este menționat pe fiecare categorie de operațiune, ci ca și un contract de muncă în care se prevede un program de lucru de 8 ore și un tarif de 4.500 lei+Tva pentru fiecare angajat prezent la serviciu. Cu alte cuvinte, un contract de muncă disimulat sub forma unui contract de prestări servicii, aspect pe care polițiștii de la imigrări l-au scos în evidență. Contractul dintre Mammamia și cele două societăți prevede „detașarea” a 8 angajați, toți cetățeni străini. La data controlului, doar patru se aflau la muncă și au fost depistați în flagrant că prestau o altă activitatea decât cea pentru care obținuseră permisele de muncă. Pentru ceilalți patru nu s-a putut stabili încălcarea legislației din lipsa probelor. Totodată, Serviciul de Imigrări a arătat faptul că cei 8 cetățeni străini au fost „detașați” încă din prima zi de muncă legală la Mammamia, fapt ce arată că scopul urmărit din start a fost acela de a fi folosiți ca și forță de muncă în cadrul restaurantului și nu ca muncitori necalificați în construcții. După controlul din 10 mai, cele două societăți de construcții au solicitat autorităților emiterea altor avize de muncă pentru cei opt cetățeni din Bangladesh pentru funcțiile de ajutor de bucătar și ajutor de ospătar, ceea ce confirmă încă o dată minciuna celor de la Mammamia. Administratorul SC Badașcă Construct SRL a declarat la audierea de la Serviciul pentru Imigrări că după obținerea noilor avize de muncă, cei 8 muncitori din Bangladesh vor reveni la Mammamia ca bucătari și ospătari.
Evaziune fiscală
De ce nu i-a angajat Mammamia „pe bune” pe cei 8 cetățeni străini. De ce s-a apelat la această șmecherie sub forma unui contract de prestări servicii cu terțe societăți? Răspunsul este unul singur: pentru a fenta plata taxelor la bugetul de stat! Un angajat din construcții beneficia de o serie de facilități privind plata taxelor aferente salariilor: scutirea de impozit pe venit – 10%, de contribuția la sănătate – 10% și aplicarea unei cote reduse a contribuției la pensii – 21,25% față de 25% cât este pentru restul salariaților. Așadar o scutire de 23,75% din salariul brut acordat. Dacă cei 8 străini ar fi fost angajați direct de către Mammamia ca bucătari sau ospătari, societatea ar fi trebuit să plătească taxele la nivelul stabilit pentru domeniul de activitate al restaurantelor. În schimb, fiind angajați ca muncitori necalificați la o firmă de construcții și ”detașați” la Mammamia pentru a efectua lucrări de întreținere s-a creat o aparență care le-a permis celor de la Mammamia să nu plătească plata taxelor aferente salariilor. Smecheria la care a apelat patronul Mammamia în cazul cetățenilor străini despistați se traduce într-o evaziune fiscală de aproximativ 1.000 lei/angajat în fiecare lună. În cazul Mammamia vorbim deci de 8.000 de lei lunar timp de mai multe luni.
Mammamia neagă și contestă amenda
Societatea care deține restaurantul Mammamia, SC Caya Delivery Food SRL, contestă la Judecătoria Iași amenda primită de la Biroul pentru Imigrări. Reprezentanții societății neagă faptul că cetățenii străni lucrau pe funcții de bucătari sau ospătari în restaurantul Mammamia și susțin în continuare că aceștia efectuau lucrări de întreținere periodică la sediul de pe Ștefan cel Mare. Avocații spun că polițiștii au comis un abuz prin amendarea ilegală a societății Caya delivery Food și arată că procesul verbal a fost întocmit la o lună după desfășurarea controlului. Totodată, în sprijinul afirmațiilor cu privire la nelegalitatea acțiunii polițiștilor, reprezentanții Mammamia arată că ITM nu a aplicat nicio sancțiune, fapt ce relevă că totul este în regulă în activitatea restaurantului.
„Vă rugăm să rețineți că starea de fapt reținută în procesul verbal atacat este una eronată. Așa cum am arătat, la momentul controlului comun efectuat de ITM și BI Iași la data de 10.05.2023, cei patru cetățeni din Bangladesh nu se aflau în incinta restaurantului Mammamia unde s-a desfășurat controlul și nu au fost indetificați ca lucrând pe funcția de ajutor de ospătar cum incorect s-a inserat în cuprinsul procesului verbal. Mai mult, chiar subscrisa a fost cea care a dus în discuție contractul de prestări servicii încheiat cu SC Badașcă Construct SRL, având convingerea că pentru cele 4 persoane existau avize de angajare corespunzătoare și că societatea prestatoare-angajatoare care i-a primit la muncă, folosind munca acestora în vederea prestării de servicii către societatea noastră, a îndeplinit toate condițiile impuse de lege. Subliniem că societatea noastră nu este în niciun fel de relație contractuală, cu atât mai puțin în raporturi de muncă, cu niciunul dintre cei 4 străini, ci cu societatea prestatoare, astfel că nu se poate reține că subscrisa i-ar fi primit la muncă.” menționează avocații restaurantului Mammamia.
Amendați de OPC pentru înșelarea clienților
Un control al Oficiului pentru Protecția Consumatorului derulat în luna iulie la restaurantul Mammamia a scos la iveală mai multe practici înșelătoare la adresa clienților. Detaliile menționate în procesul-verbal de control oferă informații greu de digerat cu privire la ceea ce ni se servește în realitate în farfurii precum și despre practicile mârlănești prin care proprietarii de restaurante își bat joc și își păcălesc clienții. Inspectorii OPC au descoperit că la restaurantul Mammamia pastele se fierb en-gros și sunt depozitate în frigider, iar apoi, timp de 2-3 zile, sunt servite clienților care le comandă din meniu ca fiind „proaspăt gătite”. În același timp, carnea este gătită, apoi congelată și depozitată până la maxim un an de zile, iar când un client dorește un piept de curcan la grătar se decongelează o porție și i se servește ca fiind proaspăt „fript”. Restaurantul nu menționează aceste informații în meniu, deși legea îi obligă. Reprezentanții Mammamia spun că aceste informații ar fi scrise într-un meniu extins pe care clienții îl pot accesa online. Însă chiar și în acel meniu, explicațiile sunt ambigue, semn că Mammamia ascunde adevărul despre mâncarea pe care o pune în farfurie clienților. Nu este o eroare, ci este un mod de operare. O practică înșelătoare, spune OPC în termeni legali. Din acest motiv le-a dat celor de la Mammamia o amendă de 40.000 de lei.
Rareș Neamțu