Corupția, brand de afacere la Iași. Un politician pus sub acuzare de DNA a devenit imaginea unei clinici stomatologice

Vlad Baba este noua imagine a clinicii stomatologice Dentesse, deținută de către Amelia Surdu, fiica multimilionarului PSD-ist Gabriel Surdu @ Actorul, care este principalul protagonist al unor materiale publicitare difuzate în mediul on-line, este pus sub acuzare de DNA, alături de Costel Alexe, pentru „complicitate la abuz în serviciu” în dosarul angajărilor ilegale de la Școala Populară de Arte @ Marile companii din țară și străinătate renunță la colaborarea cu artiști și sportivi atunci când aceștia sunt implicați în dosare penale sau doar pentru probleme de imagine @ Cel mai recent exemplu: Superbet a reziliat contractul de imagine cu Daniel Pancu după ce fostul fotbalist și-a declarat simpatia pentru Ramzan Kadîrov, conducătorul Ceceniei @ La Iași este pe dos: corupția vinde, este brand de afacere! @ Baba a candidat la Primărie din partea Partidului Verde, a fost angajat consilier personal al lui Costel Alexe și ulterior director al Școlii Populare de Arte

Ca la noi la nimeni! Politicienii acuzați de DNA nu se retrag din viața publică, ci joacă în reclame, devenind imaginea unor afaceri locale.

Acesta este cazul lui Vlad Baba, directorul Școlii Populare de Arte, care a devenit imaginea unei clinici de stomatologie din Iași în pofida faptului că, luna trecută DNA l-a pus sub acuzare pentru „complicitate la abuz în serviciu”.

Baba este principalul protagonist al mai multor materiale publicitare difuzate în mediul on-line sub sigla clinicii Dentesse, patronată de către Amelia Surdu, fiica unuia dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Iași, PSD-istul Gabriel Surdu. Baba promovează imaginea clinicii Dentesse în mai multe clipuri publicitare în care apare alături de soția sa, Gabriela Guzun. Unul dintre aceste materiale video este un „testimonial”, un material în care laudă serviciile Dentesse din perspectiva pacientului.

Marile companii se delimitează de vedetele cu probleme de imagine

Decizia clinicii stomatologice de a-și asocia imaginea cu un politician acuzat oficial de fapte de corupție este cel puțin neinspirată, în condițiile în care marile companii renunță la colaborarea cu vedete de prim rang, sportivi cu multiple titluri de campion sau actori de la Hollywood atunci când numele lor sunt implicate în scandaluri care pun sub un con de umbră integritatea morală a acestora sau statutul în fața legii.

Zecile de cazuri ale companiilor producătoare de filme care au renunțat la colaborarea cu marii actori în șirul de scandaluri „me too”, sau ale firmelor care au reziliat contracte cu sportivi acuzați de dopaj ori de comportament inadecvat au ținut prima pagină a publicațiilor din toată lumea.

Pancu a pierdut contractul cu Superbet pentru o declarație controversată

În această privință, cel mai recent exemplu este cazul fostului fotbalist al naționalei, Daniel Pancu, care a pierdut un contract consistent de imagine după ce a făcut o declarație controversată în cadrul unui interviu acordat unei publicații sportive.

Astfel, conform www.gsp.ro, casa de pariuri Superbet a decis să încheie colaborarea cu Daniel Pancu, după o serie de declarații revoltătoare prin care fostul fotbalist și-a declarat simpatia pentru Ramzan Kadîrov, fostul său patron de la Terek, conducătorul Ceceniei, și principalul aliat al lui Vladimir Putin în războiul declanșat în Ucraina.

Pe lângă laudele la adresa lui Kadîrov, Pancu a oferit declarații șocante pentru Fanatik, despre tradițiile cecenilor: „Acolo poți să omori femeile oricând! Nu neapărat că sunt de acord cu așa ceva, dar mi se pare că ei își păstrează niște tradiții cu care eu sunt de acord. Asta e viziunea mea despre viață! Nu putem să mai fim niciodată ca ei. Noi am pierdut multe lucruri pe parcurs”.

Baba pus sub acuzare alături de Costel Alexe pentru angajări ilegale

Pe 18 februarie, DNA a anunțat prin intermediul unui comunicat de presă faptul că Vlad Baba are calitatea de suspect pentru comiterea faptei de „complicitate la abuz în serviciu” într-un dosar în care sunt cercetate angajările pe care acesta le-a făcut în calitate de director la Școala Populară de Arte, instituție subordonată Consiliului Județean. În același, dosar, calitatea de suspect a dobândit-o și Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, dar și Radu Gabriel Apetrei, șef Serviciu Resurse umane în cadrul aceleiași instituții.

„La data de 11.11.2020, suspectul Alexe Costel, în calitate de președinte al Consiliului Județean Iași și beneficiind de ajutorul suspectului Baba Vlad-Corneliu, ar fi dispus detașarea suspectului Baba Vlad-Corneliu de pe funcția de consilier IA în cadrul Compartimentului Cabinetului Președintelui Consiliului Județean Iași, pe funcția de manager (director) interimar al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași, în condițiile în care ar fi avut cunoștință de faptul că numirea ultimului menționat la conducerea școlii nu îndeplinea condițiile legale de ocupare a acestei funcții de conducere.

Ulterior, la datele de 10.03.2021 și 07.07.2021, suspectul Alexe Costel, în calitatea menționată anterior, ar fi dispus prelungirea detașării suspectului Baba Vlad-Corneliu în aceeași funcție de conducere.

În baza aceleiași rezoluții infracționale, suspectul Alexe Costel ar fi fost ajutat la săvârșirea faptei de către suspectul Apetrei Radu-Gabriel care, în calitate de șef Serviciu resurse umane și salarizare din cadrul Consiliului Județean Iași, ar fi întocmit documentațiile aferente emiterii dispozițiilor de detașare.

Mai mult, din datele cauzei ar fi rezultat că suspectul Baba Vlad-Corneliu ar fi fost angajat pe perioadă determinată, fără concurs, pe funcția de consilier IA în cadrul Compartimentului Cabinetului Președintelui Consiliului Județean Iași în data de 11.11.2020 și tot la aceeași dată ar fi fost detașat pe funcția de manager (director) interimar al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași.” , se arată în comunicatul emis de DNA pe 18 februarie 2022.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here