Constructii Hidrotehnice Iasi a ciuruit un gigant norvegian. Paguba: 1 miliard de lei  

O societate din Bucuresti, furnizor important de echipamente industriale pentru cunoscutul Grup de firme norvegian SafeRoad, a actionat in instanta SC Constructii Hidrotehnice Iasi, pentru datorii de 150.000 de lei, cu tot cu penalitati. Intr-o plangere adresata Judecatoriei Iasi, SC ViaCon Romania SRL, reprezentata in justitie de Casa de Avocatura Hasotti, Mineran, Serb & Asociatii arata ca iesenii au refuzat sa achite contravaloarea unei facturi emise in urma unui contract de afaceri semnat in mai 2016.

Practic, la data de 18 mai 2016, intre reprezentantii firmei ViaCon Romania si directorul general Ioan Careja, de la Constructii Hidrotehnice Iasi, a fost semnat si parafat un contract de bussines, prin care furnizorul s-a obligat sa vanda iesenilor echipamente industriale si infrastructura pentru constructia si intretinerea retelelor de drumuri, in valoare de aproximativ 165.000 de lei. Contractul facea referire exclusiva la livrarea catre SC Constructii Hidrotehnice SA Iasi a unor produse industriale printre care stalpi octogonali cu flanse si ancore, geocompozite bentomitice, geocelule din polietilena de inalta rezistenta, covor geotextile netesut din polipropilena, plus saltea antierozionala armata. In ciuda faptului ca bucurestenii au livrat la timp toate echipamentele mentionate, firma ieseana a achitat doar o mica parte din contravaloarea produselor, cca 50.000 de lei, ramanand un rest de plata de aproape 115.000 de lei. In plangerea inaintata justitiei iesene, Razvan Ionescu, directorul general si asociat in cadrul companiei ViaCon Romania, le mai cere magistratilor sa oblige firma ieseana, prin emiterea unei ordonante de plata, si la achitarea unor despagubiri si penalitati in valoare de peste 35.000 de lei.

“Procesul nu-si mai are rostul. S-au platit marfurile livrate” 

“ViaCon a somat SC Constructii Hidrotehnice SA Iasi, de mai multe ori, sa achite datoria, insa fara folos. Prima somatie a fost expediata la data de 19 ianuarie 2018 iar in momentul in care a receptionat-o debitorul a platit doar 50.000 de lei. Desi noi am fost de acord cu propunerea ca intreaga datorie sa fie achitata in mod esalonat, acest lucru nu s-a intamplat. Creanta este certa, lichida si exigibila. Totodata, iesenii au recunoscut in mod expres, printr-o adresa, faptul ca ne datoreaza acesti bani plus penalitatile aferente”, a precizat avocata Evelina Joita, din cadrul SCA Hasotti, Maneran, Serb & Asociatii, care reprezinta interesele celor de la ViaCon.

In replica, intr-o intampinare depusa la dosarul cauzei, directorul general Ioan Careja si directorul Mihai Lupu, de la SC Constructii Hidrotehnice SA Iasi, arata ca societatea si-a achitat intre timp toate datoriile catre bucurestenii de la ViaCon, drept pentru care procesul nu-si mai are rostul.

“Firma a platit toate materialele livrate si toate penalitatile. La acest moment soldul datoriei este 0”, a conchis directorul Mihai Lupu.

ViaCon Romania este membra a grupului SafeRoad stabilit in Suedia si Norvegia din anul 1986. Producator si furnizor al unei game largi de produse si servicii pentru infrastructura, grupul s-a extins permanent acumuland experienta internationala, oferind solutii ingenioase prin consultanta tehnica profesionala si produse de calitate superioara.
ViaCon Romania are sediul in Prejmer, unde compania produce o parte din echipamentele furnizate de grupul SafeRoad. Societatea realizeaza sisteme flexibile din otel ondulat si ofera solutii eficiente pentru constructia si intretinerea retelelor de drumuri, proiectare in domeniul constructiilor de drumuri si poduri, livrarea si montarea sistemelor de parapete de protectie, sistemelor de siguranta in trafic si protectie acustica, consultanta si asistenta tehnica.

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here