Consiliul Județean suplimentează fondurile pentru Axa rutieră strategică Iași Suceava

„Fondurile necesare pentru realizarea celui mai mare proiect regional de infrastructură rutieră din țară au fost suplimentate, astăzi, prin vot în CJ.

Modernizarea infrastructurii rutiere reprezintă una dintre cele mai mari solicitări a locuitorilor județului Iaşi, iar noi, în cadrul Consiliului Judeţean, am ţinut cont de aceasta şi am investit în permanenţă în acest sector.

Astfel, la nivelul judeţului Iaşi se implementează cel mai mare proiect regional de infrastructură rutieră din ţară, fiind vorba despre realizarea Axei rutieră strategice 1: Iași-Suceava. Pentru realizarea acestei investiţii fondurile necesare au fost suplimentate, devizul general actualizat ajungând la 486.783.115,25 lei, inclusiv TVA, (103 milioane de Euro).

Majorarea este justificată, în principal, de modificarea prețurilor la materii prime și materiale de construcție, în special la bitum, în perioada 2016-2019, cu impact semnificativ asupra tuturor cheltuielilor din cadrul devizului.
Documentația tehnică, aferentă depunerii cererii de finanțare, s-a realizat în 2016, recepția studiului de fezabilitate și a devizului general a avut loc în luna noiembrie a aceluiași an, când, prețul materialelor de construcție era semnificativ mai mic. Avansul de care vor beneficia firmele care vor câștiga licitația pentru execuția lucrărilor va fi de 30 de procente din valoarea contractului.

Proiectul prevede reabilitarea a 170 de km de drum. La final, 22 de comune și orașe din Iași și Suceava vor fi conectate la rețeaua trans-europeană de transport (TEN-T) iar peste 800.000 de locuitori vor beneficia de drumuri modernizate. Comunele ieșene care vor beneficia de noul proiect sunt: Rediu, Movileni, Gropnița, Coarnele Caprei, Cotnari, Focuri, Belcești, Ceplenița, Scobinți, Lespezi, Sirețel. În județul Suceava, axa rutieră va traversa comunele Ipotești, Bosanci, Udești, Stroiești, Dărmănești, Todirești, Moara și Șcheia, orașele Dolhasca și Liteni și municipiul Suceava.

Proiectul ”Regiunea Nord- Est- Axa rutieră strategică 1: Iași-Suceava” face parte din Planul de Dezvoltare Regională Nord – Est 2014 – 2020, Axa prioritară 6: Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională, Prioritatea de investiții 6.1: Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale.

Decizia finală cu privire la suplimentarea fondurilor și rectificarea bugetară a fost luată astăzi în cadrul şedinţei cu caracter extraordinar a Plenului Consiliului Judeţean Iaşi.”, declarat președintele CJ Iasi, Maricel Popa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here