Consilierul local Hușanu de la USR-PLUS a demisionat în urma unor acuzații de conflict de interese

Consilierul local USR-PLUS Iulian Hușanu a anunțat pe pagina sa de Facebook că demisionează din partid și implicit din Consiliul Local Iași după ce în presă au apărut informații cu privire la afacerile derulate de firma sa cu instituții ale statului. De asemenea, acesta este implicat într-un proiect imobiliar care urmează să fie supus aprobării Primăriei și Consiliului Local.
„Având în vedere că in prezent unii colegi din USR-PLUS consideră că realizarea unui PUZ sau afacerile cu instituţiile publice, chiar şi cu cele care nu au legatura cu USR-PLUS, nu pot fi realizate de către un membru de partid, vă rog sa luaţi in considerare următoarea declaraţie:
Subsemnatul, Iulian Huşanu, vă rog să luaţi act de demisia mea din calitatea de membru USR-PLUS.
Sunt pe deplin conştient că această demisie îmi anulează şi dreptul de a mai fi consilier local.”, arată Iulian Hușanu într-o postare pe Facebook.
Citiți în rândurile de mai jos textul integral al postării lui Hușanu:
„A. DREPT LA REPLICĂ IULIAN HUŞANU
În data de 13.09.2021 a apărut în Ziarul de Iași un articol cu tentă denigratoare în care se scrie că firma mea, SC URVAS COM SRL, face afaceri cu statul, având relații comerciale cu Primăria Mircești condusă de un coleg de partid.
Acest articol a venit în completarea unor atacuri similare lansate si pe 7 septembrie in Bună Ziua Iaşi in care se vorbea de licitaţia lansata de Primaria Mirceşti, la care URVAS COM s-a înscris, dar se mai vorbea tendenţios şi despre un PUZ ce se intentionează a se desfasura tot de catre URVAS COM.
Prin urmare vă rog să acordați câteva minute pentru parcurgerea materialelor.
1. Societatea URVAS COM SRL unde am calitatea de unic asociat este înființată din anul 1999 și încă de atunci și până în prezent am derulat afaceri legale cu statul. Nu am avut niciun contract care să-mi permită îmbogățirea peste noapte, să-mi schimb mașina sau să câștig influență. În decursul existenței sale, firma mea a dat dovadă de flexibilitate și seriozitate în relația cu clienții atât societăți cu capital de stat, instituții publice sau diverse societăți comerciale.
Dupa ce am ajuns şi consilier local am preferat sa nu procedez aşa cum fac vechii politicieni, adică sa îmi mut afacerile pe soţie, copii sau rude. Am continuat să fac ce făceam si înainte, dar cu mai puţin timp alocat.
Mai mult, cifra de afaceri a societății nu a avut fluctuații notabile nici după intrarea mea în USR și nici după intrarea mea în Consiliul Local Iași.
Concret, media anuală a cifrei de afaceri a URVAS COM SRL între 2007 și 2017 a fost de aproximativ 0.9 milioane de euro, în timp ce media anuală a cifrei de afaceri între 2018 și 2020 a fost de aprox 0,85 milioane euro. Nu există o corelație între dinamica afacerilor URVAS COM SRL și rolul asumat de politicianul Iulian Huşanu.
Declaraţia de Interese este întradevar eronată pentru ca trebuia să trec şi contractele în derulare cu instituţiile publice. Necunoaşterea legii nu mă absolvă de vina aceasta, dar este bine ca greşeala se poate repara printr-o Declaratie Rectificativa.
2. Exemplul de flexibilitate este și în cazul Centrului de Vaccinare Mircești, cu siguranță știți că primăria condusă de colegul meu de partid este în pragul falimentului și înregistrează plăți uriașe la toți furnizorii, iar firma SC URVAS COM SRL a livrat constant toate materialele necesare funcționării Centrului de Vaccinare Mircești, în acest moment primăria Mircești are o datorie către URVAS COM SRL în valoare de 89 598 lei. Din punctul meu de vedere, am creditat o primărie în sprijinul Campaniei Naționale de Vaccinare. Da, am livrat toate produsele necesare astfel încât centrul să funcționeze și nu mi-am pus problema că voi primi banii peste trei, patru sau cinci luni. Menționez că alți furnizori ai Centrului de Vaccinare Mircești m-au atenţionat de problemele financiare, ei sistând colaborarea fiindcă nu le-au fost plătite facturile tocmai din luna mai a acestui an, deși suntem la mijlocul lunii septembrie.
Intentia mea clară este de întrerupere definitivă a livrărilor pentru că plata este extrem de întarziată iar furnizorii mei sunt deja plătiţi, dar şi pentru că am inţeles că este legal, dar imoral.
3. Referitor la licitația ”AMENAJARE DRUMURI DE INTERES LOCAL – 5000 MP DE TROTUAR ÎN SATELE IUGANI ȘI MIRCEȘTI, JUDEȚUL IAȘI” – ETAPA 1 valoarea achiziției este de 433.532,21 lei fără TVA, unde conform Legii Achizițiilor publice , pragul de încredințare directă pentru achiziția de lucrări este de 450.200 lei fără TVA, dar primarul USR a comunei Mircești jud. Iași, a preferat să atribuie lucrarea prin procedură simplificată, oferind oportunitatea oricărei societăți comerciale să câștige.
Din graba realizării actelor am realizat abia zilele trecute că este mult subestimată, luând deci decizia de retragere de la participare şi pentru că am inţeles că este legal, dar imoral. Mi-am asumat chiar riscul pierderii garanţiei de participare, valoarea necesara bunei desfasurari a etapelor de lucrari fiind de aproximativ 550 000 lei.
4. Referitor la Declarația de Avere și Interese, menționez că am întrerupt orice contract cu clienții URVAS COM la care Primăria Municipiului Iași este parte a structurilor de conducere, iar în cel mai scurt timp voi reveni asupra completării corecte a Declarației de Interese.
5. În legatura cu INTENŢIA de PUZ din zona Bucium:
Terenul este achizitionat înca din 2006 avand ca scop construcţia de apartamente.
La studierea viitorului PUG am realizat că încadrarea este UTR D (POT 60%, CUT 4).
Dar, dupa cum se ştie, PUG-ul nu are şanse să fie aprobat curând, deşi m-ar fi avantajat mult pentru că mi-ar fi anulat cheltuielile pentru PUZ.
Practic eu prin intentia de PUZ cer chiar mai puţin decât se va fi derulat în zonă prin viitorul PUG.
Se vede clar buna intenţie, sper.
Încă de la înscrierea în Partidul Uniunea Salvați România, colegii mei și conducerea Biroului Județean știau că eu am societatea comercială URVAS COM SRL și că desfășor relații comerciale cu instituțiile statului fiind un antreprenor onest care a menținut de-a lungul anilor minim 10 locuri de muncă în Municipiul Iași.
B. DEMISIE
Având în vedere că in prezent unii colegi din USR-PLUS consideră că realizarea unui PUZ sau afacerile cu instituţiile publice, chiar şi cu cele care nu au legatura cu USR-PLUS, nu pot fi realizate de către un membru de partid, vă rog sa luaţi in considerare următoarea declaraţie:
Subsemnatul, Iulian Huşanu, vă rog să luaţi act de demisia mea din calitatea de membru USR-PLUS.
Sunt pe deplin conştient că această demisie îmi anulează şi dreptul de a mai fi consilier local.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here