Consilier PNL: justițiar imobiliar la Constanța, bloc pe un spațiu verde la Iași

Daniel Gigi Tatu este consilier local PNL la Constanța, iar la Iași s-a asociat cu notarul Radu Mogoș într-un proiect imobiliar controversat: o construcție pe un spațiu verde din Copou @ La sfârșitul săptămânii trecute, în Consiliul Local Constanța, doar Tatu și un coleg de al său de la PNL a votat pentru revocarea PUZ Mamaia, cel mai mare scandal imobiliar din orașul de la malul mării @ La Constanța, primarul a încercat anularea PUZ-ului care prevedea construirea de blocuri pe terenurile retrocedate ilegal de către fostul edil Radu Mazăre @ La Iași, proiectul în care este implicat Tatu este contestat de către locatarii din Copou: „Nu este loc de niciun bloc aici. Ne vom judeca cu ei, indiferent pe cine au în spate” @ Daniel Gigi Tatu este căsătorit cu una dintre fiicele lui Vasile Lungu, unul dintre cei mai bogați ieșeni, cu afaceri în domeniul agricol

Notarul Radu Mogoș încearcă să repună pe tapet un proiect imobiliar, la câțiva ani după ce, la presiunea locuitorilor din zonă, a fost tras pe linie moartă. De această dată, notarul ieșean vine cu un nou asociat, Daniel Gigi Tatu, un consilier municipal PNL din Constanța.

Istoria acestui proiect controversat începe în 2015, când Mogoș a cumpărat împreună cu Ioan Alexandru Amarie un teren de doar 374 mp pe strada Garabet Ibrăileanu nr. 6A, o parcelă ocupată cu copaci și verdeață în zona Spitalului CF. Asociatul de la acea vreme este fiul primului șef al PNA, Ioan Amarie, structură reorganizată și rebotezată câțiva ani mai târziu DNA.

Ulterior, în decembrie 2017, Mogoș și Amarie au cumpărat de la Primăria Iași 154 mp de teren, suprafața pe care o dețineau anterior fiind mult prea mică pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar.

În august 2019, Amarie se retrage din afacere, jumătate din teren fiind cumpărată de către constănțeanul Daniel Gigi Tatu și soția acestuia, Flaviana.

În plan politic, Tatu joacă în linia întâi din PNL Constanța, fiind unul dintre oamenii de încredere ai primarului Vergil Chițac.

La sfârșitul săptămânii trecute, Daniel Gigi Tatu s-a numărat printre puținii consilieri care au votat pentru susținerea inițiativei primarului din Constanța de revocare a PUZ Mamaia. Proiectul prevede construirea de blocuri pe terenurile retrocedate ilegal de către fostul primar, Radu Mazăre. La presiunea, dezvoltatorilor imobiliari, care au amenințat că vor cere în instanță despăgubiri de 100 milioane euro, cei mai mulți consilieri fie s-au abținut fie au votat împotrivă. Singurele voturi în favoarea revocării PUZ Mamaia au fost ale lui Daniel Gigi Tatu și  Nicolae Constantin, ambii consilieri PNL.

„Proiectul de revocare a PUZ a picat la vot, prin abținerea a 16 consilieri PNL și USR și 8 voturi împotrivă de la PSD. Doar consilierii liberali Daniel Gigi Tatu și Nicolae Constantin au votat pentru revocarea PUZ Mamaia”, au relatat ziariștii de la info-sud-est.ro din Constanța.

O zonă imposibilă: drumuri înguste, locurile de parcare lipsesc

Proiectul imobiliar a fost din nou scos pe tapet în septembrie 2015, când noii proprietari obțin de la Primăria Iași un nou certificat de urbanism pentru „informare”. Conform documentului eliberat de municipalitate, proprietarii trebuie să realizeze un PUZ, dar descrie zona ca fiind populată de blocuri realizate recent. Ori, singurele construcții de locuințe din zonă sunt „blocurile rusești” cu două și trei etaje, ridicate la sfârșitul anilor ’50, începutul anilor ’60.

Contrar evidențelor, certificatul de urbanism eliberat de Primăria Iași descrie astfel zona: „zonă de locuit formată din ansambluri recent realizate cu locuințe colective mari și mici (P-10, P-4)”

Vecinii, locatari ai blocurilor din zonă, sunt speriați de perspectiva construirii unui bloc pe terenul de aproximativ 500 mp. Aceștia au notificat Primăria Iași și în anii anteriori, dar vocea lor nu a fost ascultată. Cu toate acestea, locatarii amenință că orice proiect imobiliar va fi contestat în instanță. Argumentele invocate de către aceștia sunt: amplasamentul terenului pe un versant, accesul rutier greoi pe o singură bandă, lipsa locurilor de parcare și protejarea vegetației, arbori cu o vârstă de aproximativ 60 de ani.

Primăria le face jocurile. Le-a vândut și teren ieftin

În 2015, terenul cumpărat de către Radu Mogoș și Ioan Alexandru Amarie măsura doar 374 mp, insuficient pentru o investiție imobiliară. Au reușit să-și extindă proprietatea cu sprijinul Primăriei Iași care le-a vândut acestora o suprafață învecinată de aproximativ 150 mp, ajungându-se astfel ca terenul să măsoare 531 mp. Mogoș și Amarie au cumpărat terenul de la primărie în urma unei așa-zise licitații cu 93.688 lei, adică cu circa 135 euro pe metrul pătrat. Prețul este unul insignificant raportat la realitățile de pe piața imobiliară.

Vecinii au solicitat printr-o acțiune cu caracter de urgență suspendarea documentelor, însă instanța a respins solicitarea acestora. Însă o altă acțiune, pentru anularea actelor prin care a fost înstrăinat terenul, nu a mai fost inițiate de către locatarii din zonă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here