Consilier PNL în slujba ieșenilor: teren gratis de la Primărie și bani de la tata pentru imobiliare

Consilierul local Silviu Apostol ia gratis de la Primărie un teren aflat în Podul de Piatră, gard în gard cu stația Petrom @ Procesul de uzucapiune deschis primăriei de către consilierul PNL este doar o formalitate @ Deși s-a scurs doar un termen de judecată și nu a fost emisă nicio sentință, terenul a fost curățat și nivelat, fiind pregătit pentru livrare  @ Alături, Apostol a mai cumpărat un teren cu bani pe care i-a primit donație de la tatăl său: 40.000 de euro! @ O altă parcelă învecinată o deține în concesiune tot de la primărie @ În câțiva ani, proprietatea lui Apostol a ajuns la aproximativ 700 metri pătrați și are potențial imobiliar @ În zonă, terenurile se vând și cu peste 700 de euro/mp @ Cu toate acestea, consilierul liberal sugerează că nu se află în grațiile primarului și colegului său de partid, Mihai Chirica @ „Dar, dacă nu am fost la cumătrie…”, a spus Apostol, făcând aluzie la petrecerea de botez a fiului primarului, la care au închinat și imobiliarii

Liberalul Silviu Apostol bifează o reușită în mandatul de consilier local, care se va sfârși în anul ce urmează. Cu un teren de la primărie și cu bani donați de tatăl său pentru o achiziție imobiliară, Apostol își întregește o proprietate din zona Podul de Piatră. Zona are potențial imobiliar, iar deschiderea la strada Străpungerii Silvestru reprezintă un atu pentru investitoriii din imobiliare și dezvoltatori.

Apostol pune mâna pe un teren de 157 metri pătrați în baza unui proces deschis împotriva municipalității și care are ca obiect uzucapiunea, adică recunoașterea dreptului de proprietate asupra unui imobil pe care acesta îl stăpânește de foarte mult timp și pentru care a plătit impozit. Procesul este o formalitate, unitatea administrativ-teritorială, neputând să-i recunoască acestuia dreptul de proprietate decât în baza unei hotărâri judecătorești. În plus, deși s-a scurs doar un termen de judecată și nu a fost emisă nicio sentință, terenul a fost curățat și nivelat, fiind pregătit pentru livrare.

Procesul a fost deschis la sfârșitul lunii trecute, iar consilierul PNL susține că stăpânește terenul pe care-l revendică din anul 2001, când a cumpărat o parcelă învecinată cu o suprafață de doar 253 metri pătrați. Cu toate acestea, la fel ca și persoana de la care a cumpărat terenul, în realitate a stăpânit o suprafață de teren mult mai mare, de 410 metri pătrați pentru care a plătit și impozit. Apostol susține că proprietarul anterior plătea impozit pe terenul deținut fără acte încă din 1990 și că după decesul acestuia, el a continuat să achite dările către primărie. „Astfel, conform rolului fiscal care se regăsește la Primăria Iași, se poate constata că, deși acesta este deschis pe numele autoarei Buznea C. Ana, la rubrica plătitor figurează reclamantul Apostol Silviu. (…) La momentul la care a cumpărat reclamantul Apostol Silviu, deși suprafața de teren trecută în contract în acte este de 253 metri pătrați, în realitate în fapt, suprafața de teren posedată și împrejmuită cu gard parțial, încă de la acea vreme cât și anterior de vechii proprietari, este mult mai mare, respectiv reprezintă suprafața de 410 mp”, susține avocatul lui Apostol în cererea de chemare în judecată.

Pentru a reduce din costurile pe care le implică deschiderea unui astfel de proces, Apostol s-a raportat la grila folistă de Camera Notarilor pentru a calcula valoare impozitelor ce se percep pentru tranzacțiile imobiliare. Însă, această grilă de impozitare este una minimală, valorile la care se raportează fiind cu mult mai mici decât cele de pe piață. Astfel, dacă în grila folosită de notari se calculeză un impozit la o valoare de 75 de euro/mp, în realitate valoare terenurilor din zonă poate fi și de 10 ori mai mare, 750 euro/mp.

„Valoarea imobilului este de 11.775 euro, echivalentul a 57.933 lei. Calculul prin care s-a ajuns la această valoare estimată de noi, reclamanții, este realizat conform valorii minime estimate a imobilului teren din grila notarilor publici pe anul 2023 – 75 euro/mp”, susține Apostol în fața judecătorilor.

40.000 de euro, donație de la tata pentru încă un teren

La sfârșitul anului trecut, liberalul Apostol a mai făcut o achiziție imobiliară, dar cu bani primiți cadou de la tatăl său, care s-a dovedit a fi deosebit de generos și i-a donat fiului 40.000 de euro. Actul de donație a fost parafat în fața notarului pe 1 octombrie 2022, cu o zi înainte de semnarea contractului de vânzare-cumpărare.

Pe 2 noiembrie 2022, Apostol a cumpărat de la Coca S., reprezentată prin tutore, terenul de 226 mp cu 40.000 de euro.

„Eu, Apostol Silviu, declar pe propria răspundere (…) că suma de bani achitată cu titlul de preț al vânzării este bunul meu propriu, fiind dobândită prin donație de la tatăl meu, Apostol Daniel, în baza contractului de donație autentificat sub nr. 2831 din 1.11.2022”, se arată în contractul de vânzare-cumpărare semnat în fața notarului.

Silviu Apostol susține că a fost nevoit să cumpere terenul, deoarece chiar vânzătorul îl amenința cu deschiderea unui proces.

„Recent, în zonă, am făcut un contract cu un vecin care m-a dat în judecată că aș fi păstrat terenul lui, dar am ajuns la un acord și l-am cumpărat. Aceasta este toată povestea”, a declarat consilierul liberal.

Apostol a cumpărat de la Coca S. O suprafață de 226 metri pătrați pentru care a plătit suma de 40.000 de euro. Cu un an înainte, în numele aceleiași vânzătoare, a fost depusă o cerere pentru concesionarea unui teren, care șerpuiește printre proprietățile deținute de Silviu Apostol. Cererea de concesionare a fost depusă pe 27 iulie 2021, prin intermediul unui avocat. Coca S. este pusă sub interdicție din cauza lipsei de discernământ printr-o sentință emisă încă din anul 2010, femeia fiind reprezentată de a lungul timpului de către doi tutori, rude ale acesteia.

Apostol se delimitează de „tabăra Chirica”: „Dacă nu am fost la cumătrie…”

Chiar dacă face parte din grupul de consilieri PNL care susține inițiativele primarului, Silviu Apostol susține că nu a fost niciodată favorizat și mai mult, sugerează că nu se află în grațiile lui Mihai Chirica pentru că „nu a fost la cumătrie…”. Aluzia acestuia vizează petrecerea de botez a fiului primarului la care, invitați fiind, au închinat și dezvoltatori favorizați de municipalitate.

„Eu plătesc impozit de 20 ani pentru acel teren și consider că dacă l-am ținut eu atunci pot cere acest drept. Plătesc din 2001. Nu intenționez nimic cu el, ci deocamdată vreau să intru în legalitate. Am făcut cerere, dar refuză să-mi dea contract de concesiune. Conform legii, este pe 25 ani și apoi se poate înjumătății, deci mai am dreptul la 12 ani jumătate, dar dacă nu am fost la cumătrie… Vorbim de un teren din 2001 de 164 mp. În 2006 am luat altul de 89 mp, iar cele două s-au alipit. În 2010 am luat o clădire pe terenul primăriei și s-a produs transmiterea concesiunii”, a spus Silviu Apostol.

Tudor LEAHU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here