Consilier de lux pe bani publici. Dinozaurul Chirilă, angajat fără concurs la Apavital

La câteva zile după validarea noului Consiliu Județean, fostul vicepreședinte al instituției, Victor Chirilă, a fost angajat fără concurs pe un post de consilier al directorului Apavital, fiind plătit cu 6.000 de lei pe lună, sumă la care se adaugă alte beneficii (tichete de vacanță, prime de sărbători etc) @ În ultimii 30 de ani, Victor Chirilă a ocupat doar funcții politice și posturi publice și a schimbat patru partide, PNL, PC, ALDE și Partidul Verde @ CV-ul noului consilier de la Apavital este devastator: Chirilă are 65 de ani, este subinginer și stăpânește limba rusă mai bine ca engleza @ Chirilă a fost candidat „mână moartă” din partea Partidului Verde la Consiliul Județean @ Imediat după alegerile locale, Costel Alexe a numit un alt „verde”, Vlad Baba, pe funcția de manager al Școlii Populare de Arte

La Apavital SA, companie subordonată Consiliului Județean, a fost inventat un post de bugetar de lux pentru fostul vicepreședinte al instituției, un dinozaur al politicii ieșene care a rămas fără nicio funcție după alegerile locale și cele parlamentare.

Victor Chirilă a fost numit consilier al directorului Apavital SA pe 29 octombrie, la doar câteva zile după validarea noului Consiliu Județean. Doar cinci zile a reușit acesta să respire fără bani publici, de pe funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean fiind angajat la Apavital.

Conducerea societății de apă și canalizare a județului Iași a refuzat să facă public salariul pe care a fost angajat Victor Chirilă, comunicând în această privință doar faptul că „salariul de încadrare este corespunzător celui al  personalului de specialitate încadrat pe funcţii pentru care condiţia de pregătire este cea de studii superioare, prevăzut in grila de salarizare din Contractul colectiv de munca negociat cu sindicatul APAVITAL”.

De pe site-ul Apavital a dispărut și secțiunea de declarații de avere, dar conform surselor 7IAȘI, Chirilă a fost încadrat cu un salariu net de aproximativ 6.000 de lei. Mai mult, conform acelorași surse, fostul vicepreședinte al Consiliului Județean dispune și de un autoturism și șofer. Cu toate acestea, oficialii Apavital au comunicat că fostul „vice” nu se bucură de vreun tratament privilegiat și că nu dispune de alte „beneficii”.

„Profilul postului nu include alte beneficii decat cele comune tuturor angajaților societății”, se mai arată în răspunsul oferit de Apavital la solictarea adresată de 7IAȘI.

18 ani primar, 8 ani vicepreședinte, subinginer, vorbește rusa mai bine ca engleza

Victor Chirilă a atins deja vârsta pensionării, iar peste mai puțin de o lună de zile împlinește 66 de ani. De ce tocmai el a fost ales pentru acest post și dacă a fost sau nu organizat vreun concurs sunt întrebările legitime pe care le-am adresat și conducerii Apavital. Răspunsul este unul stufos, dar ocolește pe deplin subiectul.

Astfel, cu privire la motivele pentru care a fost angajat Victor Chirilă și dacă a fost organizat vreun concurs pentru acest post, oficialii Apavital au comunicat că: „Angajarea s-a efectuat cu respectarea prevederilor din Codul Muncii coroborat cu prevederile Contractului colectiv de munca”

Bineînțeles a fost invocat și argumentul vastei experiențe pe care o deține Victor Chirilă.

„Experienta a rezultat din exercitarea timp de 8 ani a functiei de presedinte al Asociatiei Regionale a Serviciilor de Apa Canal Iasi, 8 ani ai functiei de vicepresedinte al Consiliului Judetean Iasi si 18 ani a functiei de Primar in cadrul Primariei Barnova”, se mai arată în răspunsul Apavital.

CV-ul lui Victor Chirilă arată că, înainte de 1989, acesta a lucrat ca analist programator la Oficiul de Calcul al Trustului de Construcții, deși deținea o diplomă de subinginer și urmase cursurile Facultății de Chimie Anorganică din cadrul Institutului de Politehnică. La capitolul limbi străine, bifează „satisfăcător” la limba engleză și „bine” la limba rusă.

Candidații „mână moartă” de la Partidul Verde, răsplătiți cu funcții publice

La alegerile locale, Partidul Verde s-a poziționat la nivel declarativ ca o formațiune politică anti-sistem, urmărind astfel să rupă voturi de la USR/PLUS. Victor Chirilă a fost candidatul la președinția Consiliului Județean al Partidului Verde și, culmea, după alegeri a fost răsplătit chiar de către contracandidatul său, Costel Alexe, cu funcția de consilier tehnic la Apavital.

De asemenea și Vlad Baba, care a candidat pentru funcția de primar din partea aceluiași Partid Verde, a fost numit manager al Școlii Populare de Arte, instituție de învățământ din subordinea Consiliului Județean. Numirea a fost făcută publică cu surle și trâmbițe la mijlocul lunii noiembrie.

I-am cerut președintelui Consiliului Județean să comenteze numirea lui Victor Chirilă la Apavital. Costel Alexe a văzut mesajul trimis de 7IAȘI, dar ieri seară, până la închiderea ediției nu a răspuns în vreun fel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here