Comună săracă cu avocat de lux: onorariu de 15.000 de euro pentru consultanță la împrumuturi bancare

Un avocat cu pedigree liberal s-a conectat la bugetul primăriilor PNL din județul Iași. Ce mai recentă lovitură a avocatului Gabriel Constantin Năstase: un contract de 15.000 de euro de la o primărie liberală din județul Iași pentru servicii de consultanță juridică în vederea contractării unor împrumuturi bancare pentru viitoare proiecte. Primăriile au zeci de angajați grupați pe birouri și compartimente, dar externalizează serviciile de care ar trebui să se ocupe proprii salariați. „Din păcate nu am oameni care să se ocupe de proiecte în primărie. Eu l-am găsit prin colegi primari”, a fost explicația primarului de la Coarnele Caprei, Mihai Țibucanu. Avocatul Năstase a deschis calea afacerii în județ cu Primăria comunei Miroslava, condusă de liberalul Dan Niță, pe care nu l-a uitat nici anul acesta și de la care a încasat peste 4.000 de euro pentru consultanță privind contractarea de fonduri externe nerambursabile. 

Un nou an, aceeași rețetă pentru unele primării din județul Iași. Avocatul bucureștean Gabriel Constantin Năstase, fost director la Consiliul Județean Ilfov, a revenit în forță printre primăriile liberale, după ce în ultimii ani s-a lipit la banii comunei Miroslava, localitate condusă de liberalul Dani Niță. Recent, cabinetul de avocatură al lui Năstase a bătut palma cu Primăria comunei Coarnele Caprei, unde primar este liberalul Mihai Țibucanu. Contractul a fost încheiat într-o singură zi, valoarea acestuia fiind de 75.000 lei (15.000 euro).

15.000 euro pentru a îndruma o primărie să facă împrumuturi bancare

Contractul a fost încheiat la finalul lunii iunie 2023, în aceeași zi în care Primăria de la Coarnele Caprei postat anunțul pe sistemul electronic de achiziții publice. Valoarea acestuia prevede furnizarea de consultanță juridică pentru finanțări rambursabile, adică pentru împrumuturi de la bănci, dar și pentru întocmirea unor documentații premergătoare licitațiilor.

„Furnizarea de consultanță și de informare juridică în vederea realizării formalităților legale aferente normelor și procedurilor privind contractarea sau garantarea de finanțări rambursabile de către unitățile administrativ-teritoriale, conform prevederilor legale aplicabile; După caz, îndrumare metodologică în vederea întocmirii unor proiecte de regulamente de funcționare ale unor comisii; -furnizarea de consultanță și de informare juridică în vederea realizării documentațiilor descriptive/caietelor de sarcini care vor sta la baza aplicării procedurilor de atribuire a contractelor de achiziție a serviciilor de contractare a creditelor bancare și care vor conține, conform prevederilor legale, descrierea necesităților, obiectivelor și constrângerilor autorității contractante”, se arată în descrierea contractului pe lângă alte asemenea detalii.

Primarul PNL de la Coarnele Caprei: „Eu l-am găsit, prin colegi primari”

Mihai Țibucanu, primarul de la Coarnele Caprei, a susținut că l-a angajat pe avocatul de la București să se ocupe de contractarea unor proiecte guvernamentale.

„Este vorba de cofinanțări la niște proiecte. Sunt patru proiecte,  două asfaltări pe Programul Anghel Saligny, un teren de sport și încă un proiect. Se va ocupa de obținerea finanțărilor”, a spus Mihai Țibucanu, primarul PNL de la Coarnele Caprei.

Primarul liberal a susținut că el l-a contactat pe avocatul Năstase, la recomandarea altor primari din județ. „Din păcate nu am oameni care să se ocupe de proiecte în primărie. Eu l-am găsit prin colegi primari”, a mai spus Mihai Țibucanu.

Iașul, singurul județ din Moldova, preferat de Năstase

În cursul anului 2023, Gabriel Constantin Năstase, a avut 13 contracte publice, valoarea totală a acestora fiind de circa 770.000 lei. Zece dintre contracte au fost încheiate cu primării și consilii județene din zona de sud a țării, iar trei cu primării din județul Iași. În afara contractului cu Primăria Coarnele Caprei, Năstase a bătut palma și cu Primăria Miroslava, pentru 20.000 lei și cu Primăria Popricani, pentru aproape 60.000 lei, ambele primării PNL. Cele două contracte au fost încheiate pentru consultanță în vederea împrumuturilor.

Pont anual la Miroslava 

Cel mai darnic primar din Iași cu avocatul Năstase a fost Dan Niță. Anul trecut, avocatul Gabriel Constantin Năstase a prins de la comuna Miroslava un contract de peste 12 mii de euro pentru consultanță pentru accesarea împrumuturilor. De altfel între părți este o adevărată tradiție: în urmă cu trei ani, același avocat a încasat de la Miroslava alte zeci de mii de euro pentru contracte similare. Năstase a fost director la Consiliul Județean Ilfov în mandatul lui Marian Petrache, unul dintre greii PNL de la acea vreme. A revenit în avocatură și, sub însemnele partidului, culege bani frumoși de la primăriile din țară.

Vlad ROTARU

1 COMENTARIU

  1. O sa ajunga oamenii sa faca imprumuturi pentru ca nu isi mai permit traiul cu asa oameni… Mai stiu si eu un primar care isi face credit la creditenebancare.ro pe ascuns pentru ca a chestuit din banii primariei…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here