Comerțul din România va avea cea mai mare creștere din Europa

Comerţul în ansamblul său este cea mai importantă „in­dustrie“ a  României atât ca business, cât şi ca număr de salariaţi. Astfel, toate companiile cu afaceri în comerţ au terminat anul trecut cu afaceri de circa 100 mld. euro, iar numărul de salariaţi care lucrează în aceste firme este de circa 800.000. Unu din şase angajaţi din economie lucrează în comerţ, fie el alimentar, de modă, electro-IT, bricolaj sau mobilă.

Comerţul a revenit în prim-plan în ultimii doi ani, când românii au început din nou să aibă apetit pentru consum şi şi-au deschis portofelul pentru a-şi cumpăra produse mai scumpe sau pentru a face investiţii în bunuri de folosinţă îndelungată. După mai mulţi ani în care agricultura sau exporturile au fost motoarele principale ale economiei, consumul intern a revenit în prim-plan.

Pentru cât timp mai are însă consumul „combustibil“ să crească?

„Consumul în România până în 2021 va avea cea mai mare creştere din Europa de peste 22% în această perioadă, în condiţiile în care următoarea ţară cu cel mai alert ritm este Ungaria, care face un progres de 14%  în perioada 2016-2021“, spune Valer Han­caş, manager corporate affairs & co­mu­ni­­care la Kaufland România, care citează da­tele companiei de cercetare de piaţă Euro­monitor. Astfel, loc de creştere încă mai există pentru comerţ, fie el cu amă­nun­tul, fie cu ridicata şi indiferent de domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here