@ Două tabere de oameni influenți s-au luptat pentru destinul Andreei Popovici: o tabără susținea angajarea acesteia, iar cea de a doua încerca blocarea angajării @ Timp de șapte luni președintele CJ Iași, Costel Alexe, vicepreședintele CJ, Sorin Afloarei, primarul Mihai Chirica, și rectorul Universității de Arte George Enescu, Aurelian Bălăiță, și-au consumat timpul și resursele pentru a aranja sau, după caz, a bloca, angajarea unei pițipoance în funcția de șef al Serviciului Artisc la Școala Populară de Arte @ Directorul Vlad Baba era prins între ciocan și nicovală: șeful Costel Alexe făcea presiuni pentru anagajare, iar rectorul Bălăiță de la Arte, de care depindea soarta doctoratului său, îi cerea blocarea procedurilor @ Baba i-a spus Andreei Popovici că rectorul Bălăiță îi pune piedici și că l-a amenințat personal că nu mai „pupă” doctorat la Universitatea de Arte dacă o ajută pe aceasta să ocupe postul de șef serviciu la Școala Populară @ Baba i-a cerut acesteia să-și pună în mișcare toate relațiile pentru a-l bloca pe Bălăiță @ Într-o discuție telefonică cu un dintre prietenele sale, Andreea Popovici povestește despre intervențiile lui Mihai Chirica în două cazuri punctuale pentru a debloca situația @ Cealaltă tabără a beneficiat de sprijinul lui Marius Rogojinschi, director la Teatrul de Copii Botoșani, unde Popovici era anagajtă @ Acesta a programat chiar în ziua concursului, la ora 9.00, un spectacol în care a fost distribuită și Andreea Popovici
Acordurile de recunoaștere făcute de cei patru angajați ai Școlii Populare de Arte cu procurorii DNA scot la iveală o realitate cruntă: corupția și putregaiul moral care macină instituțiile statului. Un sistem compromis, paralizat de incompetență, de pile, de mașinațiuni, de imoralitate. Dosarul instrumentat de DNA ne arată cu ce se ocupă în fapt primari, președinți de consilii județene, rectori, directori sau funcționari. Vedem cât de adânc s-a mers cu coruperea instituțiilor, devreme ce primari, preșdinți de CJ și rectori se bat pentru a-și impune sau nu omul într-un amărât de post de la Școala Populară de Arte.
Timp de șapte luni președintele CJ Iași, Costel Alexe, vicepreședintele CJ, Sorin Afloarei, primarul Mihai Chirica, și rectorul Universității de Arte George Enescu, Aurelian Bălăiță, și-au consumat timpul și resursele pentru a aranja sau, după caz, a bloca, angajarea unei pițipoance în funcția de șef al Serviciului Artisc la Școala Populară de Arte. Au angrenat în lupta lor alte persoane cu funcții și funcționari din diverse instituții pentru a-și atinge scopul. N-au depus același efort pentru a servi comunității pe care o reprezintă și stau cocoțați în continuare pe aceleași funcții fără pic de jenă!
Prima zi de serviciu, primul ordin pe unitate
În luna noiembrie 2020, Vlad Baba a fost angajat în funcția de consilier personal al președintelui Consiliului Județean Iași, Costel Alexe. O zi mai târziu a fost detașat în funcția de director interimar al Școlii Populare de Arte Iași. Concomitent cu detașarea pe post, Baba a primit de la Alexe și de la finul acestuia, Sorin Afloarei, vicepreșinte CJ, CV-ul unei tinere actrițe de la Teatrul de Copii Botoșani cu ordinul expres de a o angaja la Școala Populară. Ducerea la îndeplinire a acestui ordin s-a dovedit a fi o sarcină periculoasă care s-a lăsat în final cu un dosar penal pentru aproape toți protagoniștii.
Nume grele i-au suflat în pupă Andreei
Andreea Popovici, pretendenta la postul de șef Serviciu Artistic, a pus pe tavă procurorilor DNA toate datele necesare pentru incriminarea mai multor demnitari și funcționari. Modul în care aceasta a povestiti părinților și confidentelor sale despre tot ceea ce s-a întâmplat în procesul de trucare a concursului a fost mai mult decât elocvent pentru incluparea lui Costel Alexe și Vlad Baba. Dacă în sprijinul Andreei Popovici au fost angrenate nume grele, au existat totuși persoane care au încercat să pună stop acestei ilegalități: rectorul Aurelian Bălăiță și profesorul Constantin Dram. Să nu credeți că intenția lor a fost una născută din simț civic, ci pentru că între Bălăiță și pretendenta la post a existat un conflict anterior. Iar acțiunile lui Bălăiță nu au fost de a expune public aceste ilegalități,ci s-au încadrat în același registru al unor mașinațiuni meschine, chiar ilegale.
Chirica, dat și el pe tobogan
Între Aurelian Bălăiță și Vlad Baba au existat mai multe convorbiri interceptate de DNA în care rectorul Universității de Arte încerca să-l convingă pe managerul interimar al Școlii Populare să nu o angajeze pe Andree Popovici. Bălăiță i-a explicat că Popovici este o fire conflictuală, că nu are o relație strălucită cu conducerea instituției la care lucra atunci și că nu ar trebui să-și atârne o astfel de piatră de gât. Inițial, Baba a intrat în jocul lui Bălăiță trăgând singur concluzia că ar trebui să o elimine pe Popovici. Ulterior, Baba și-a schimbat atitudinea, realizând că sprijinirea Andreei Popovici ar putea fi mai profitabilă, așa cum aceasta declara în final la DNA. Baba i-a spus Andreei Popovici că rectorul Bălăiță îi pune piedici și că l-a amenințat personal că nu mai „pupă” doctorat la Universitatea de Arte dacă o ajută pe aceasta să ocupe postul de șef serviciu la Școala Populară. Baba i-a cerut acesteia să-și pună în mișcare toate relațiile pentru a-l bloca pe Bălăiță. Aranjarea concursului a înregistrat destule sincope, iar Popovici și-a pus relațiile în mișcare pentru orice chestiune. Și a povestit aceste lucruri părinților și confidentelor. Într-o discuție telefonică cu un dintre prietenele sale, Andreea Popovici povestește despre intervențiile lui Mihai Chirica în două cazuri punctuale pentru a debloca situația. Procurorii DNA nu dau alte detalii, doar trec în revistă și intervențiile primarului Iașului pentru aranjarea concursului Andreei.
„Ăla micu e cam tolomac!”
În acțiunile sale, Bălăiță avea sprijinul profesorul Constantin Dram. Cei doi comunicau des și făceau strategii despre cum să-l determine pe Baba să nu o angajeze pe Andreea Popovici. Așa cum consemnau și procurorii DNA, cei doi nu puneau mare preț pe Baba, spunând că „ăla micu e cam tolomac”, și doar încercau să-l folosească pentru scopul lor. Mai târziu, cei doi și-au dat seama că Baba i-a trădat și regretau ajutorul dat acestuia pentru a ajunge director al Școlii Populare. Într-una dintre discuțiile dintre rectorul Aurelian Bălăiță și profesorul Constantin Dram interceptate de DNA, cei doi își reproșează situația scandaloasă creată la Școala Populară de Arte: „pe mâna cui am lăsat-o!”. Bălăiță și Dram își puneau problema că Școala Populară va fi distrusă din pricina neimplicării noi conduceri, iar cei care vor avea de suferit vor fi profesorii și elevii acestei instituții. Previziunea lor era că Baba își va vedea mai mult de proiectele sale personale și de filmări, iar conducerea Școlii va fi lăsată pe mâna celei pe care ei nu o doreau pe postul de șef al Serviciului Artistic, Andreea Popovici. Bălăiță anticipa că nici măcar Popovici nu va mai trece pe la serviciu având în vedere pilele care au promovat-o spre această funcție.
Apreotesei: „Am primit ordin expres”
Chiar și în al doisprezecelea ceas, atunci când au înțeles că Vlad Baba a jucat dublu și i-a trădat, Bălăiță și Dram nu au încetat să lupte pentru a o bloca pe Andreea Popovici. Au luat în calcul mai multe variante, la fel de ilegale ca și manevrele lui Baba, Alexe și Afloarei. Una dintre variantele de lucru a fost o discuție cu ”Andrei”, cel mai probabil fiind vorba despre directorul Ateneului Iași, Andrei Apreotesei. De ce Andrei Apreotesei? Pentru că Delia Roșu, șefa comisiei de concurs, era subordonata lui Apreutesei la Ateneu. Variantele de lucru prezentate lui Andrei au fost să o pice pe Andreea Popovici sau, dacă nu, ambele candidate să nu primească notă de trecere astfel încât concursul să fie anulat. Discuția cu ”Andrei” nu a dat niciun rezultat, deoarece acesta le-a spus textual că „a primit ordin expres” ca Andreea Popovici să câștuge concursul. DNA nu l-a întrebat „Andrei” cine i-a dat ordinul expres de aranjare a concursului, însă având în vedere că Apreotesei este consilier județean și director al Ateneului, această sarcină nu putea să-i fi fost trasată decât de Costel Alexe și/sau Mihai Chirica.
Lupte pe axa Botoșani – Iași: se căutau PSD-iști cu influență
În lipsa unui rezultat favorabil pentru demersul lor, Bălăiță și Dram au apelat la o ultimă soluția: Marius Rogojinschi, directorul Teatrului de Copii din Botoșani. La rugămintea lui Aurel Bălăiță, acesta ar fi trebuit să refuze să-i acorde Andreei Popovici o zi liberă pentru a nu se putea prezenta la concurs. Ideea era ca pentru proba interviului ce s-a desfășurat joi, 5 august 2022, să nu-i semneze Andreei Popovici cererea de zi liberă (concediu de odihnă sau concediu fără plată). Rogojinschi a aceeptat și, pentru a fi acoperit, chiar a programat pentru aceea zi, la ora 9.00, un spectacol în care a fost distribuită și Andreea Popovici. DNA nu spune cum a reușit totuși ca Andreea Popovici să obțină acea zi liberă pentru a participa la interviu și cine la convins totuși pe directorul Marius Rogojinschi să-i semneze cererea. Între Andreea Popovici și directorul Marius Rogojinschi relațiile nu erau cele mai cordiale. Cel mai probabil, la această situație a contribuit și rectorul Bălăiță, care nu o avea la inimă pe tânăra actriță. Rogojinschi a blocat, în ianuarie 2021, detașarea Andreei Popovici la Școala Populară de Arte. La acea dată DNA nu începuse încă ancheta, dar în urma perchezițiilor informatice au fost reconstituite fapte ce s-au petrecut și în acea perioadă.
Astfel, în telefonul Andreei Popovici au fost găsite convorbiri din acea perioadă din care reiese că tânăra apelase la mai multe persoane importante pentru a-l determina pe Marius Rogojinschi să-i semneze cererea de detașare la Școala Populară. În acele momente, Andrea Popovici nu știa cine-i pune piedici, însă ulterior, cu ajutorul lui Vlad Baba, care a jucat un rol dublu, a aflat că persoana care a blocat venirea sa era rectorul Universității de Arte. Procurorii au consemnat la dosar că, în activitatea sa infracțională, Andreea Popovici căuta o persoană cu funcție în PSD care poate să-și exercite influența pe lângă primarului municipiului Botoșani, Cosmin Andrei. Primarul Botoșaniului ar fi trebuit să exercite presiuni asupra directorului Teatrului de Copii pentru a aproba cererea de detașare a Andreei. Nu există alte mențiuni despre această operațiune și nici alte detalii despre contextul în care directorul Rogojinschi a fost ”răzgândit” șapte luni mai târziu pentru a-i semna cererea de liber Andreei Popovici pentru a putea participa la concurs la Iași.
Rareș Neamțu
Întrebați-l pe Afloarei cum a intervenit pentru nevasta sa la Palatul Culturii sa o angajeze muzeograf după scenariu cu detașarea de la CJ.