CNADNR se rupe în două. Cine se va ocupa de autostrada Iași-Târgu Mureș

Compania de Drumuri şi Autostrăzi (CNADNR) va fi reorganizata în două companii distincte, una care să se ocupă de investiţiile noi în mari proiecte de infrastructură rutieră şi alta care să se ocupe de întreţinerea drumurilor şi autostrăzilor finalizate, conform unei ordonanţe de urgenţă adoptate miercuri de către Guvern. Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) se va ocupa de noi proiecte precum autostrada Sibiu-Pitești, Tg Mureş – Iaşi, drumul expres Ploiești-Buzău-Bacău-Pașcani sau Centura Sud a Capitalei, în timp ce Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va asigura întreţinerea infrastructurii fianlizata şi va duce la bun sfârşit, în prima fază, proiectele deja începute precum autostrăzile Lugoj-Deva, Sebeș-Turda, Gilău-Nădășelu şi altele.

 

„Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă pentru reorganizarea Companiei de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) care, practic, se va rupe în două, o companie care va avea în sarcina implementarea marilor investiţii rutiere, iar altă care se va ocupa cu întreţinerea drumurilor naţionale şi a autostrăzilor deschise tarficului”, a declarat miercuri Sorin Bușe, Ministrul Transporturilor.

 

„Se înfiinţează Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR), o companie distinctă pentru gestionarea infrastructurii rutiere. CNADNR se transformă în Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR)”, a spus Bușe.

 

Cu ce se va ocupa Compania Naţională de Investiţii Rutiere – CNIR? Va proiecta, construi, reabilita, moderniza şi repara autostrăzile pe perioada de garanţie tehnică. De asemenea va construi drumuri expres, drumuri naţionale, variantele de ocolire şi alte elemente de infrastructură rutieră.

 

„Va executa şi lucrări în regie proprie şi va coordona dezvoltarea echilibrată şi unitară a infrastructurii de transport rutier. Va desfăşura şi activităţi de concesionare a spaţiilor de servicii”, a mai spus Bușe.

 

„CNIR se va ocupa de proiectele noi. Exemple: Centura de Sud a Bucureştiului, autostrada Sibiu-Pitești, autostrada Tg Mureş – Iaşi – Ungheni sau drumul expres Ploieşti – Buzău – Bacău – Paşcani. Până la desfăşurarea efectivă a activităţii CNIR pot fi asigurate servicii suport de către CNAIR pe bază de protocol de colaborare între cele două companii. CNIR va funcţiona începând cu 2017″, a detaliat ministrul Bușe.

 

Cu ce se va ocupa Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – CNAIR? Se va ocupa de întreţinerea drumurilor naţionale şi a autostrăzilor deja existente şi va duce la bun sfârşit, în prima fază, proiectele ce acum sunt în construcţie.

 

„De asemenea, va gestiona proiectele aflate în curs până la finalizarea lor, adică încheie toate şantierele deschise azi, fie că sunt de reabilitarea drumurilor naţionale, fie că sunt autostrăzi. Câteva exemple, CNAIR se va ocupa de finalizarea autostrăzilor: Sebes-Turda, Lugoj-Deva, Gilau-Nadaselu sau Târgu Mures- Ogra. În momentul în care aceste autostrăzi sunt finalizate se va decide ce se va întâmpla cu angajaţii care lucrează la aceste proiecte având în vedere că de construcţie şi proiectare se va ocupa cealaltă companie”, a detaliat ministrul Transporturilor.

 

(Sursa: HotNews.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here