Cioloș îi refuză pe liberali: declină propunerea de modificare a Legii electorale prin Ordonanță de Urgență. „Nu este democratic”

Foto: Agerpres

Foto: Agerpres

Invitat de PNL să rezolve problema alegerilor locale prin OUG, Cioloş declină propunerea, anunţând că modificarea legii alegerilor electorale prin Ordonanţă nu este o soluţie democratică.

 

La o zi după ce liberalii au anunţat că-i vor cere premierului să ia în considerare o Ordonanţă de Urgenţă prin care să se revină la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, Cioloş a declarat marţi că nu consideră democratic să modifice prin Ordonanţă de Urgenţă legea alegerilor electorale, aşa cum i-a cerut PNL.

 

„Guvernul pe care-l conduc e un guvern independent, care nu e implicat politic. Nu cred că e democratic să modifice un guvern prin ordonanţă de urgenţă o lege politică”, a declarat Dacian Cioloş, citat de digi24.ro.

Reamintim că Biroul Politic Naţional al PNL a decis, luni, să-i ceară premierului Cioloş adoptarea unei OUG care să reglementeze alegerea primarilor în două tururi de scrutin, aşa cum a cerut „Strada.”

 

„Cred că este cel mai important proces pentru comunităţile locale şi este primul scrutin după manifestaţiile cetăţenilor, de la finalul anului trecut. Una din revendicările concrete pe care aceştia le-au avut a fost revenirea la un proces electoral bazat pe două tururi de alegeri. Este o idee pe care am susţinut-o fără rezerve. (…) Am avut un proiect de lege în acest sens care şi acum se află în comisia de cod electoral. Din păcate, trebuie să mărturisesc şi eu, şi colegii mei că nu am avut numărul suficient de parlamentari pentru a urni acest proiect în Parlamentul României”, a declarat luni copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, adăugând că marele adversar al acestui proiect este PSD-ul.

 

Copreşedintele PNL a mai susţinut că, în prezent, singura variantă realistă pentru a se face această schimbare este adoptarea acestei prevederi printr-o OUG, motiv pentru care membrii Biroului Politic Naţional au ajuns la concluzia că trebuie să îi propună premierului Cioloş să ia în considerare solicitările pe care societatea civilă le-a avut.

 

Mai amintim că în programul de guvernare anunţat de Cioloş cu o zi înainte de validarea miniştrilor săi de către Parlament, era inclusă revenirea „urgentă” la alegerile locale în două tururi.

 

O zi mai târziu, după discuţii cu partidele, premierul a trimis Parlamentului o variantă „îmbunătăţită” a programului de guvernare din care lipsea promisiunea modificării legii electorale, astfel încât alegerile pentru primari să se desfăşoare în două tururi. Varianta iniţială a fost respinsă atât de PSD, cât şi de PNL, relata, la momentul respectiv, Hotnews.

 

(Sursa: Epoch Times România)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here