Cîntă mucu-n Buci’covina

Probabil că ați auzit, cel puțin o dată, vreun bucovinean gonflabil, cu gușa mentală umflată ca la curcan, trîmbițînd din buciumul intestinului gros cerebral o axiomă de carton presat : bucovinenii nu-s moldoveni.

Di ci ? Păi, o dată fi’n’că bucovinenii au făcut parte dintr-un imperiu ultra-civilizat, ăla austriac. Ca și cum dacă te călăresc și te oprimă unii, înăbușind dur și violent orice încercare a băștinașilor de a avea o viață culturală proprie, asta e o mare ghidușie.

În al doilea rînd, fiindcă ” moldovean ” e ceva rușinos, pentru corifeii bucovinismului unilateral lăbărțat. Moldovenii sînt săraci, nespălați, neciopliți, proști. Pe cînd bucovinenii îs ca-cozonacu’ cu cacao austriacă, ca-casa de bani de la banca imperială, ca-coregrafii baletului operei vieneze, ca-capodoperili lu’ Mortțart, ca-castelili din munții austrieci.

Acu’ , unor asemenea prostălani cu franjuri pseudo-intelectuali n-are rost să le amintești că Moldova a fost fondată în Bucovina și că Suceava a fost capitala Moldovei timp de cîteva sute de ani. Vorba ‘ceea, cînd ești prost, nu prea-ți mai revii, doar exersezi.

Decît să le explici niște chestii elementare unor primitivi cu cravată, ar fi mai simplu să le pui în față o oglindă, după recentul scandal cu suceveni fugind ca oile pe toloacă și  încălcînd în turmă organizată interdicțiile stării de urgență și regimul de carantină. Pe scurt, dacă vă mai întîlniți cu bucovineni care se leapădă cu greață de Moldova, ziceți-le doar cuvintele astea : suceveni, carantină, autobuze, buluc, turmă.

Aaa, și un tag pe măsură : #CîntăCuruNBucicovina.

Pardon, scuzaț’, ich bin ein moldovean, știu de la Neculce cum s’ li dau pisti nas poloboacelor pi dou’ chișioari, pline cu vin oțetit.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here